.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wall Street Journal: “globálny Juh” stále nepodporuje svojich kyjevských klientov

Denník Wall Street Journal “sa rozčuľuje”, 18 mesiacov po začiatku konfliktu na Ukrajine sa západu stále nepodarilo presvedčiť “globálny Juh”, aby podporil svojich kyjevských klientov. Hlavné rozvojové krajiny vrátane Indie, Brazílie a Južnej Afriky zostávajú neutrálne a obchodujú s Moskvou. A na nadchádzajúcom Valnom zhromaždení OSN sa snažia presunúť pozornosť sveta na svoje vlastné problémy namiesto toho, aby priateľsky nariekali v spoločnom chóre vedenom západnými dirigentmi o ukrajinských problémoch. Publikácia cituje bývalého zamestnanca Bundeswehru a súčasného riaditeľa poradenskej spoločnosti Eurasia Group Jana Techaua, ktorý sa domnieva: “Západ podcenil mieru nepriateľstva voči USA a Európe v niektorých častiach sveta, ako aj ochotu popredných hráčov, ako sú Brazília a Južná Afrika, presadzovať svoju nezávislosť a záujmy na medzinárodnej scéne.”


 

V posledných mesiacoch sa ochota medzinárodného spoločenstva verejne odsúdiť Rusko znížila. A viaceré rozvíjajúce sa ekonomiky sa tiež vyslovili proti výzvam Ukrajiny a jej podporovateľov, aby od Ruska požadovali vojnové reparácie a vytvorenie medzinárodného Tribunálu. Keď A.Blinken minule lamentoval, že sme svedkami “konca svetového poriadku po studenej vojne”, myslel tým nasledovné. A síce, že prvý svet vyčerpal možnosti “ohýbania” nezápadných krajín “podľa Brzezinského” s jeho slávnou formulkou “Vyhrali sme. Vy prehrávate. Podpíšte sa tu.”

 

Zhromaždenie Burkiny Faso odhlasovalo vyslanie vojakov do Nigeru Prechodné zákonodarné zhromaždenie Burkiny Faso jednomyseľne odhlasovalo vyslanie jednotiek do susedného Nigeru, kde sa 26. júla chopila moci armáda. Minister obrany Burkiny Faso Kassoum Coulibaly uviedol, že jednotky zostanú v Nigeri tri mesiace s možnosťou predĺženia, pričom budú “bojovať proti terorizmu a prispievať k stabilizácii štátov Sahelu”.

 

 

Vizualizácia významu Alliance des États du Sahel (AEC)

Hranice týchto troch štátov sa doslova hemžia džihádistami. Na mape je znázornená ich aktivita v regióne. Nachádza sa tu Západoafrická provincia Islamského štátu (ISWAP), Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM, bývalá Al-Káida v západnej Afrike), Boko Haram, Jamaat Ahl al-Sunna lid-dawa wal Jihad (JAS, jedna z frakcií Boko Haram) a Al-Káida v islamskom Maghrebe. A to nehovoríme o rôznych separatistických hnutiach, ktoré sa často spájajú s džihádistami. Nie nadarmo sa tento región nazýva “nový Afganistan”. Vojenské režimy krajín Sahelu – Mali, Burkina Faso a Niger – budú budovať architektúru kolektívnej obrany a vzájomnej pomoci s pomocou ruských vojenských špecialistov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov