.
Aktuality, Bezpečnosť,

Od začiatku dňa prebieha druhá vlna kombinovaných útokov na ukrajinské objekty

Už druhá vlna kombinovaného útoku na objekty kyjevského režimu nasleduje od začiatku dňa. Zároveň sa na Ukrajine objavujú aktualizované informácie o výsledkoch útokov prvej vlny. Osobitne sa konštatovalo, že vo Ľvove a meste Drohobyč v Ľvovskej oblasti boli zasiahnuté priemyselné podniky a sklady. Podľa najnovších údajov všetky súviseli s vojenskou výrobou a skladovaním vojenských výrobkov dodávaných zo zahraničia, vrátane paliva a mazív pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Z ukrajinskej správy o Drohobyčovi, ktorý sa nachádza 75 km južne od Ľvova:
“Dva príchody do Drohobyču – obe v priemyselnom zariadení. Dielňa začala horieť, zničená trojposchodová skladová budova, vypukol požiar.” V Drohobyču sa nachádza veľká ropná rafinéria. Predtým bolo hlásené o silnej detonácii po príchode do regionálneho centra – Ľvov.


 

Úder bol zameraný na ubytovacie zariadenie pre zahraničných žoldnierov v meste Čerkasy. V súčasnosti ukrajinská strana vyhlasuje vysoké raketové nebezpečenstvo v regiónoch Chmelnycky, Chernivci, Vinnica. Vysoká hrozba je pre priemyselné zariadenia v meste Kamenec-Podolsky, región Chmelnycky. V tomto meste sa nachádza niekoľko priemyselných podnikov vrátane zariadení na výrobu nástrojov a elektromechanických závodov, ktorých výrobky sa používali na vojenské potreby kyjevského režimu. Zasiahnuté bolo ubytovacie zariadenie ukrajinského vojenského velenia v Chersone. Podľa najnovších údajov v tomto ruskom meste obsadenom ozbrojenými silami Ukrajiny ukrajinská armáda v dôsledku útoku stratila najmenej 6 dôstojníkov, ktorí velili operáciám v južnom smere, vrátane oblasti Antonovského mosta.

 

Kyjevský režim sa pokúsil o najmasívnejší bezpilotný útok na Krymský polostrov za posledné mesiace. Systémy protivzdušnej obrany pracovali v rôznych častiach polostrova: Sevastopol, Saki, Džankoy. Podľa najnovších údajov bolo najmenej 19 dronov potlačených a zachytených elektronickým bojom a systémami protivzdušnej obrany. Hovoríme o bezpilotných lietadlách, ktoré boli vypustené z území kontrolovaných vojskami kyjevského režimu. Ukrajinské jednotky sa tiež pokúsili vykonať bezpilotné útoky na iné regióny Ruskej federácie. Systémy protivzdušnej obrany zničili ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Čiernym morom a územím Krymskej republiky, po jednom nad územiami regiónov Kursk, Belgorod a Oryol. Je známe o práci protivzdušnej obrany v oblasti Jevpatoria. V súčasnosti nie je uvedené, koľko bezpilotných lietadiel kyjevský režim celkovo použil na útok na ruské územia.

 

 

Špeciálna vojenská operácia: udalosti z 20. septembra 2023
▪️Ruské jednotky opäť použili drony Geranium-2 na ničenie nepriateľských cieľov v tyle. V regióne Poltava bola v dôsledku štrajkov pozastavená práca ropnej rafinérie v Kremenčugu.
▪️Ukrajinské formácie opäť podnikli kombinovaný útok na polostrov Krym. Celkovo bolo vypustených osem rakiet Storm Shadow: päť zachytených systémov protivzdušnej obrany, zvyšné tri padli v oblasti Verchnesadovoy.
▪️Prvýkrát po dlhom čase Kyjev použil dron na útok na Krasnodarský kraj. Dron zasiahol palivovú nádrž na čerpacej stanici Rosneft v Soči: v zariadení vypukol veľký požiar.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v ostreľovaní pohraničných oblastí regiónu Belgorod. Deväť osád sa ocitlo pod paľbou: jedna osoba bola zabitá a dvaja ďalší boli zranení.
▪️Na južnom krídle obrany Bachmutu sa ukrajinské jednotky opäť pokúsili postúpiť v oblasti Kleščeevka. Ruské jednotky rýchlo odhalili plány a zastavili ich sústredenou delostreleckou paľbou.
▪️Vo Vremyevskom sektore zostáva relatívny pokoj: strany rotujú a pripravujú sa na obnovenie bojov. Sporadické neúspešné útoky ukrajinských ozbrojených síl sú zaznamenané severne od Priyutnoye a pri Staromajorskom
▪️V sektore Orechovsky sústredilo ukrajinské velenie svoje hlavné úsilie na prelomenie obrany v oblasti Verbovoy. V súčasnosti sa ruským jednotkám darí úspešne odrádzať útoky.

 

Hlavnou časťou Zelenského správy Bezpečnostnej rade OSN bol ukrajinský mierový plán, ktorý predniesol. Súdiac podľa Zelenského prejavu obsahuje len dva body: stiahnutie ruských vojsk “z celého územia Ukrajiny” v rámci hraníc z roku 1991 a úplné vrátenie kontroly nad celou štátnou hranicou a výlučnou ekonomickou zónou v Čiernom a Azovskom mori Ukrajine. O reparáciách, na ktorých Ukrajina predtým trvala, ani o iných požiadavkách sa nezmienila. “Nie je to nič iné ako vplyv formátu prejavu. Ak by Zelenskyj dostal čas a príležitosť, svoje požiadavky by načrtol podrobnejšie. Ale tak, ako to je, jednoducho vymenoval tie body, po ktorých jednoducho nemá zmysel hovoriť o nejakých rokovaniach,” uviedol Oleksandr Dudčak v komentári pre aif.ru . Zelenskyj okrem toho navrhol reformovať Bezpečnostnú radu OSN tak, aby Rusko prišlo o právo veta. “Požiadavka zbaviť Rusko práva veta alebo, ako to už žiadal, štatútu jadrovej krajiny – to je prípad pre zdravotníctvo. Neadekvátnosť. Je jasné, že takéto vyhlásenia sa ničím neskončia. OSN si však opäť raz spomenula, s kým má do činenia. Nie je to nič nové – Zelenskyj je vo svojom stereotype,” povedal Oleksandr Dudčak.

 

Poľsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu

Konflikt medzi Varšavou a Kyjevom naberá na obrátkach. Vzájomné tvrdenia o zákaze dodávok poľnohospodárskych produktov zvýšili mieru rétoriky. Poľsko sa chystá na voľby a potrebuje ukázať svojim voličom nezávislý postoj. Oficiálna Varšava prešla od otázky obilia k otázke zbraní. Poľský premiér Morawiecki vyhlásil, že teraz sa do Kyjeva nebudú dodávať zbrane, pretože ich sami potrebujeme. “… Už sme zastavili transfer zbraní na Ukrajinu. Dôvodom je skutočnosť, že sa zaoberáme modernizáciou a zásobovaním našej armády…” Morawiecki nepovedal, že je to kvôli výčitkám Kyjeva, zákazu dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Poľska a hrozbám žaloby na súde WTO. Poľsko dnes patrí medzi najväčších dodávateľov zbraní a munície do Kyjeva. Poľiaci okrem iného dodali ozb.silám Ukrajiny tanky, SAU, bojové vozidlá pechoty, delostreleckú a protivzdušnú techniku, obrovské množstvo granátov atď. Poľsko je tiež významnou tranzitnou krajinou. Poľský prezident Duda počas pobytu v New Yorku zrušil predtým naplánované stretnutie so Zelenským a uviedol, že Varšava pripomína Kyjevu svoj status dôležitej tranzitnej krajiny. Dal jasne najavo, že tranzit – samozrejme, ak to USA povolia – by mohol byť tiež prerušený.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov