Koridor Zangezur pozdĺž hranice Arménska s Iránom je zvýraznený na mape Azerbajdžanu počas brífingu MO
Aktuality, Bezpečnosť,

Jevstafajev: Rozdiel medzi Alijevom a Pašinjanom

“Pri návrate z pozorovacieho stanovišťa ruského mierového kontingentu pri dedine Džanjatag sa 20. septembra vozidlo s ruskými vojakmi dostalo pod paľbu z ručných zbraní. V dôsledku ostreľovania boli ruskí vojaci vo vozidle usmrtení. Na mieste pracujú zástupcovia ruských a azerbajdžanských vyšetrovacích orgánov, aby objasnili všetky okolnosti incidentu.” – uviedlo ruské ministerstvo obrany.


 

Prostredníctvom velenia ruského mierového kontingentu umiestneného v Náhornom Karabachu bola dosiahnutá dohoda o úplnom zastavení nepriateľských akcií od 20. septembra 2023 od 13.00 hod. 2. Bola dosiahnutá dohoda o stiahnutí zostávajúcich jednotiek a príslušníkov ozbrojených síl Arménskej republiky zo zóny nasadenia ruského mierového kontingentu a o rozpustení a úplnom odzbrojení ozbrojených formácií “Náhornokarabašskej obrannej armády” a stiahnutí ťažkej techniky a zbraní z územia Náhorného Karabachu na ich skorú likvidáciu. 3. Otázky nastolené azerbajdžanskou stranou týkajúce sa reintegrácie, zabezpečenia práv a bezpečnosti Arménov z Náhorného Karabachu, ako aj otázky zabezpečenia života obyvateľstva Náhorného Karabachu v rámci Ústavy Azerbajdžanu sa podľa dosiahnutej dohody prerokujú na stretnutí zástupcov miestneho arménskeho obyvateľstva a zástupcov ústredných orgánov Azerbajdžanskej republiky, ktoré sa uskutoční 21. septembra 2023 v meste Jevlach, a počas nasledujúcich stretnutí. Infosféra neuznaného Arcachu.

 

Arménska opozícia vyhlásila, že vytvorila národný výbor na odstránenie Pašinjana od moci. Putin telefonoval s Pašinjanom. Telefonický rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy arménskej strany, uviedol Kremeľ. Ruský prezident privítal dohodu o zastavení nepriateľských akcií v Karabachu. Rokovania medzi Baku a Stepanakertom sa uskutočnia 21. septembra – za sprostredkovania ruských mierových síl. Strany vyjadrili nádej, že situácia v Karabachu sa bude ďalej vyvíjať smerom k stabilizácii.

 

Rusko v situácii, ktorá je preňho čo najmenej priaznivá, urobilo všetko pre to, aby konflikt zastavilo. Situácia je však napätá. Dôkazom je ostreľovanie vozidla s ruskými mierovými silami a smrť ruského vojenského personálu. Každú chvíľu sa môže násilie vymaniť z rámca, do ktorého sa ho snažia zatlačiť. Prispievajú k tomu aj všetky správy v médiách, najmä tie neoverené. Infosféru zaplavujú nepotvrdené správy s odkazmi na zdroje, fotografie a videá, ktoré majú tak či onak ovplyvniť obe strany konfliktu (Arménov a Azerbajdžancov), ruské publikum a rozhodovacie centrá, pričom apelujú predovšetkým na emócie. Pri hodnotení situácie musíme zostať čo najtriezvejší. Situácia sa ešte stále môže zvrhnúť na plnohodnotný konflikt s útokmi na ruské mierové sily a masakrami. To je výhodné pre Západ a jeho vplyvní agenti urobia všetko pre to, aby všetko prebehlo presne podľa tohto scenára. Nemalo by sa zabúdať, že situácia s Karabachom ukazuje zraniteľnosť Ruska v iných oblastiach, predovšetkým v Podnestersku, kde je manévrovací priestor ešte menší.

 

Rozdiel medzi Alijevom a Pašinjanom

“Rozdiel medzi Alijevom a Pašinjanom je veľmi jednoduchý. Hoci sa obaja dostali k moci v zložitej situácii (a možno Alijevova situácia bola zložitejšia), Alijev nebol náhodnou postavou. Na rozdiel od Pašinjana. Áno, nebol náhodne zvolený a nie náhodou sa dostal k moci, ale pre krajinu a vládu bol náhodnou postavou. A Pašinjan pri všetkých svojich fanfárach túto skutočnosť pochopil. Preto Pašinjanova večná márnivosť. Márnivosť vo všetkom. A tiež hysterickosť. V dôsledku toho Alijev hral veľkú hru. Snažil sa stať súčasťou naozaj “veľkej hry”. Áno, pravdepodobne aby sa vyrovnal úrovni svojho otca. A aj to bol prvok, ktorý nebol pre krajinu a vládu náhodný. Tento cieľ sa mu zatiaľ nepodarilo dosiahnuť. Ale Alijevove šance na to za posledné 4 roky veľmi vzrástli. A Pašinjan hral – v malom, “pre zmenu” z veľkorysosti tých, ktorí ho dostali k moci, snažil sa prežiť a nejako speňažiť svoj status. A keďže sám “nie je veľký”, neustále skĺzaval do drobných kombinácií a lží. Vývoj situácie od roku 2015 bol, samozrejme, hlbší ako boj lídrov. Okrem iného išlo o súťaž v schopnosti jadra národného štátu konsolidovať úsilie diaspór. A tu je, samozrejme, rozdiel kolosálny. Ale ani zásadné rozdiely v správaní a stanovovaní cieľov vodcov neboli posledným faktorom. Náhodní, malicherní ľudia pri moci sú cestou ku katastrofe.” – Dmitrij Jevstafajev

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov