.
Aktuality, Letectvo,

USA komentovali útok dronu Lancet na ukrajinskú stíhačku MiG-29

Ruské jednotky dostali novú verziu kamikadze dronu Lancet so zvýšeným dosahom ničenia, tento záver bol urobený po objavení sa záberov ruského muničného útoku na ukrajinskú stíhačku MiG-29 na letisku Dolgincevo neďaleko Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti.


 

 

Na nete sa objavili zábery útoku kamikadze dronu Lancet na stíhačku MiG-29 vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny stojacu na letisku. Všetko by bolo v poriadku, ale toto letisko sa nachádza vo vzdialenosti viac ako 70 km od pozícií ruskej armády a maximálny dosah, v ktorom ruské kamikadze drony pracovali, nie je väčší ako 50 km. Ministerstvo obrany predtým informovalo o zničení piatich ukrajinských bojových lietadiel na tomto letisku: dvoch MiGov-29 a troch Su-25, ale podrobnosti neposkytlo.

 

Robia sa dva predpoklady, z ktorých prvý naznačuje, že ruské jednotky dostali nový model dronu Lancet, modernizovaný s prihliadnutím na želania armády a schopný zasiahnuť v oveľa väčšej vzdialenosti. Druhým predpokladom je, že dron mohol byť spustený ruskou sabotážnou a prieskumnou skupinou operujúcou v zadnej časti ukrajinských jednotiek, aj keď štartovací katapult pre Lancet nie je vôbec malý a ľahký. Je ťažké ťahať ho do zadnej časti Ozbrojených síl Ukrajiny na jeden štart.

 

Stojí za zmienku, že ani ministerstvo obrany, ani koncern Kalašnikov, ktorý zahŕňa spoločnosť ZALA AERO, ktorá vyrába Lancety, neurobili žiadne oficiálne správy na túto tému. O prvej modernizácii dronu sme sa však dozvedeli aj po tom, čo sa “Lancety” so zvýšeným nábojom už začali používať v prednej línii.

 

Mimochodom, na tento útok upozornili aj Spojené štáty, ktoré predpovedali “zlé časy” pre ozbrojené sily Ukrajiny po objavení sa kamikadze dronov so zvýšeným rozsahom ničenia v prevádzke s ruskou armádou. Podľa analytika časopisu Forbes Davida Axa by to mohol byť debut nového dronu a teraz bude musieť Kyjev presunúť letectvo mimo frontu. “Zlá správa pre ukrajinské letectvo. Ruský dron naplnený výbušninami zasiahol stíhačku MiG-29 na pristávacej dráhe leteckej základne Dolgincevo neďaleko mesta Kryvyj Rih” – napísal americký expert.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov