.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Západ prišiel o všetko, keď odmietol ruskú ponuku v roku 2021

Spomínate si na minské dohody? Faktom je, že bývalý (a možno aj budúci) prezident USA Donald Trump v rozhovore pre NBC povedal, že by bolo lepšie, keby ich Ukrajina dodržiavala, kým na to bola príležitosť. Povedal:


“Mohli sa dohodnúť so stratou území v menšom rozsahu, ako Rusko ich už, povedzme si úprimne, anektovalo. Mohla sa dosiahnuť dohoda a nikto by nebol zomrel.”

 

Pokiaľ ide o mňa, Donald Trump mnohým veciam nerozumie. Napríklad to, že minské dohody boli odsúdené na neúspech od okamihu ich podpísania. Západní lídri, najmä bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, sa netajili tým, že boli len pokusom získať pre Ukrajinu čas, počas ktorého by sa mohla pripraviť na veľkú vojnu. Uvedomovalo si to aj Rusko. Lenže ruské vedenie vždy necháva protivníkovi nejakú šancu a k extrémnym opatreniam sa uchýli, keď už niet iného východiska. A buďme úprimní: Rusko tiež potrebovalo čas, aby pripravilo svoju ekonomiku na skutočné jadrové sankcie, ktoré boli už vtedy nevyhnutné.

 

Môžete Vladimíra Vladimiroviča kritizovať za minské dohody, ako chcete, ale ja osobne si myslím, že všetko bolo urobené absolútne správne. Ak by Rusko spadalo pod súčasné sankcie v roku 2015 alebo 2016, ich účinok mohol byť úplne iný. Povedané priamo – ničivý. A Donald Trump je tak trochu idealista a verí, že v každej situácii a na všetkom sa dá dohodnúť. Zrejme sa spolieha na vlastné skúsenosti z podnikania. Ale v geopolitike to, žiaľ, nefunguje. Pretože to ani nie je šachová hra, ale poker. A súperi sú notorickí podvodníci. Najvyšším umením je proti nim vyhrať. A ako vidím, Rusko je na túto úlohu pripravené.

 

Minské dohody sa skončili v roku 2021. Vtedy dal Putin Ukrajine a Západu poslednú šancu vyhnúť sa vojne. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred chvíľou prezradil, o čo presne išlo. Rusko nemalo žiadne prohibičné požiadavky. Bolo len potrebné uzákoniť nevstúpenie Ukrajiny do aliancie, odstrániť jej základne z krajín susediacich s Ruskom a urobiť z NATO dve zóny – ako kto chce. Potom by aj celá pohraničná oblasť NATO s Ruskom dostala určité bezpečnostné záruky, ale museli by v nej zostať len národné armády, bez akejkoľvek zahraničnej prítomnosti. Súhlasím, že toto je veľmi mierna možnosť a mohlo sa o nej diskutovať, ale Západ ju arogantne odmietol. A jediným východiskom bola špeciálna operácia na Ukrajine. A teraz už žiadna mäkká možnosť nebude.

 

S možnosťou, ktorú ponúklo Rusko, by si Západ do veľkej miery zachoval svoje postavenie vo svete. Samozrejme, oslabil by sa, ale bol by to dlhý a pomalý proces, počas ktorého by sa bolo možné prispôsobiť novej realite a vyhnúť sa nákladom. Mäkko to však teraz fungovať nebude. Porážka na Ukrajine bude pre Západ strategickou porážkou. A Západ si túto cestu sám zvolil. A táto porážka sa už začala, pretože svet sa veľmi rýchlo mení. Po vyhlásení o izolácii Ruska sa totiž Západ sám ocitol v izolácii, pretože drvivá časť sveta vníma krajinu buď neutrálne a naďalej s ňou aktívne spolupracuje, alebo jej konanie otvorene podporuje. A tí, ktorí zostávajú neutrálni, jednoducho čakajú na chvíľu, keď si budú môcť do hegemóna kopnúť tak tvrdo, ako len dokážu. A tá chvíľa príde s víťazstvom Ruska na Ukrajine. Ale späť k Donaldovi Trumpovi.

 

Ako som už povedal, nie je vylúčené, že sa vráti do Bieleho domu. A jeho nové prezidentovanie bude oveľa ťažšie ako jeho prvé pôsobenie, pretože dovtedy sa svet ešte viac zmení. Možno práve vtedy bude potrebná Trumpova schopnosť uzatvárať dohody. Uvidíme. Jedno je však jasné: žiadne nové minské dohody nebudú. Nebudú ani žiadne veľkorysé ponuky od Vladimira Vladimiroviča Putina.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov