.
Aktuality, Bezpečnosť,

Erbil – Bagdad – Washington: nová kríza na Blízkom východe

Masrúr Barzání, predseda regionálnej vlády Kurdistanu, požiadal začiatkom septembra prezidenta Joea Bidena, aby zasiahol do prehlbujúcej sa krízy vo vzťahoch kurdského autonómneho regiónu s federálnou vládou v Bagdade. Na pozadí rozširujúcich sa protestov a ozbrojených stretov sa vládcovia Erbilu zjavne obávajú o svoju budúcnosť, ak sa krízu nepodarí zastaviť vďaka úsiliu tradičných zahraničných patrónov irackých Kurdov.


 

Barzání, ktorý kvetnatým jazykom vykresľuje súčasný “kritický moment v našich dejinách”, ktorý bude “ťažké prekonať” bez pomoci zvonka, sa vážne obáva o budúcnosť federálneho modelu Iraku, ktorý od roku 2003 podporujú Spojené štáty. “Sme presvedčení, že vaša administratíva si zachováva významný vplyv na Bagdad,” vyzýva autor listu Washington na zásah do stupňujúcej sa krízy medzi Erbilom a Bagdadom v otázke rozpočtových prostriedkov, príjmov z energií na sporných územiach.

 

Výzvy na aktívnejšie americké sprostredkovanie zazneli aj počas stretnutia šéfa kurdskej regionálnej vlády s americkou veľvyslankyňou v Bagdade Alinou Romanovskou v Erbíle. Minulý týždeň sa obyvatelia spornej provincie Kirkúk, bohatej na ropu, Kurdi a Arabi, údajne (podľa západných zdrojov) podporovaní proiránskymi šiitskými milíciami, dostali do ostrého sporu v súvislosti s rozhodnutím súdu, ktorý zakázal Demokratickej strane Kurdistanu (KDP) M. Barzáního vrátiť svoje sídlo do hlavného mesta regiónu. Pri protestoch, ktoré nakoniec potlačili federálne sily nasadené v meste, zahynuli štyria Kurdi. Niet pochýb o tom, že vášne sa budú s blížiacim sa termínom provinčných volieb 18. decembra len stupňovať.

 

Počas 20 rokov “post-saddámovského” Iraku pod americkou okupáciou a permanentným chaosom Bagdad a Erbil bojovali o výšku “kurdského” podielu na irackom federálnom rozpočte. Nasledujúce federálne orgány pomaly vyplácali kurdskému regiónu zdanlivo už dohodnuté sumy, vrátane 625 miliónov dolárov mesačne na platy štátnych zamestnancov kurdského autonómneho regiónu. V posledných rokoch bolo odmietanie poskytovania finančných prostriedkov motivované “nezákonným” predajom ropy, ktorú irackí Kurdi od roku 2014 ťažia na svojom území, cez Turecko bez súhlasu ústrednej vlády.

 

Bagdad sa odvolal na Medzinárodnú obchodnú komoru v Paríži, ktorá začiatkom roka 2023 udelila Turecku pokutu vo výške 1,5 mld. V reakcii na to zastavilo tok približne 400 000 barelov “kurdskej” ropy denne a ďalších 75 000 barelov irackej ropy denne z polí v Kirkúku a požadovalo, aby Bagdad upustil od pokuty a zrušil ďalší arbitrážny spor, v ktorom sa snaží obnoviť vývoz “kurdskej” ropy z prístavu Ceyhan. Straty Erbilu od zastavenia tohto vývozu sa odhadujú na niekoľko miliárd dolárov.

 

Napriek niektorým “mimoriadnym ústupkom v nádeji na zabezpečenie našej budúcnosti” (konkrétne súhlas s predajom energetických zdrojov prostredníctvom federálnej vlády výmenou za spravodlivý podiel na rozpočte) Barzání vo svojom liste konštatuje nedostatok dobrej vôle Bagdadu. Výška príjmov z ropy prisľúbená Kurdistanu po aprílových rokovaniach medzi Barzanim a Bagdadom bola 900 miliónov dolárov mesačne. Napriek tomu federálna vláda svoje záväzky nedodržala, hoci podľa Erbilu denne dodáva 85 000 barelov.

 

Dňa 2. septembra federálne orgány informovali Kurdov, že sú pripravené platiť za región 380 miliónov dolárov mesačne. Podľa Al Monitoru kurdskí predstavitelia už dlho vyjadrujú frustráciu z toho, čo považujú za “rastúcu ľahostajnosť Spojených štátov k ich ťažkej situácii” – listy zostávajú bez odpovede a vysokopostavení Američania nekomunikujú s Erbilom tak často ako za predchádzajúcej administratívy, keď napríklad americký minister energetiky volal Barzánímu každý mesiac.

 

V posledných rokoch však Washington neprejavil rovnaké odhodlanie vystupovať ako garant “federálneho modelu”, ktorý priniesol po roku 2003. “federálneho modelu”, ktorý zaviedli po roku 2003. Podľa Kena Pollacka, bývalého analytika spravodajskej služby CIA a vedúceho pracovníka American Enterprise Institute, je súčasný status quo neudržateľný a hrozí obnovenie občianskeho konfliktu v Iraku, ktorého oslabenie znamená posilnenie Iránu, čo je proti záujmom USA. Na pozadí konfrontácie medzi Ruskom a Čínou sa záujmy Washingtonu na Blízkom východe dostávajú do úzadia: “Je Irak pre Spojené štáty vyššou prioritou ako napríklad saudsko-izraelské zblíženie? Ťažko povedať, či áno.”

 

Hoci túto skutočnosť rozumovo chápu, na úrovni emócií chcú Kurdi veľmi veriť, že Spojené štáty sú naďalej plne odhodlané ich podporovať, čo odradí nielen Bagdad, ale aj Irán a Turecko. Prejavujúc čisto anglosaský štýl myslenia je Pollack presvedčený, že najlepším riešením pre Irak a Kurdov je priateľský rozvod, keďže “od začiatku to bola svadba na odstrel”. Nemenej konfliktné sú aj vzťahy medzi Barzáního klanom PDK a jeho rivalmi z Vlasteneckého zväzu Kurdistanu (klan Talabání, ktorý ovláda región Sulajmáníja).

 

Ozbrojené strety z 90. rokov, ktoré boli utlmené americkým úsilím, nahradila hlboká nedôvera vrátane neschopnosti zjednotiť pešmergov pod jedno velenie. Rozsiahla korupcia a koncentrácia väčšiny bohatstva Kurdistanu v rukách niekoľkých rodín podnecuje nespokojnosť obyvateľstva a podkopáva sny o nezávislosti. “Ruka Teheránu” sa prejavuje aj v ďalšom škandále medzi Erbilom a Bagdadom.

 

Iránci s vlastnou nepokojnou kurdskou menšinou nie bezdôvodne považujú susednú kurdskú autonómnu oblasť a jej prozápadné vedenie za hrozbu – najmä v predvečer výročia začiatku protestov Mahsa Amini. Cieľom iránskych orgánov a spravodajských služieb je čo najskôr odzbrojiť kurdské opozičné skupiny, a to so spoluprácou Erbilu alebo bez nej. Pokusy Teheránu oslabiť iránskych Kurdov s pomocou miestnych šiitov sa zintenzívnili po polozapomenutom “referende o nezávislosti” z roku 2017, okolo ktorého kedysi vreli veľké vášne. Solidárne odmietnutie myšlienky Erbílu Bagdadom, Ankarou a Teheránom spolu s vnútornými rozpormi potom umožnilo federálnym silám získať späť kontrolu nad Kirkúkom a ďalšími spornými územiami, z ktorých utiekli po pamätnom vzostupe teroristickej skupiny IS v Iraku a Sýrii v rokoch 2014 – 2015, a odvtedy sa centrálna vláda snaží “utužiť svoje pozície”.

 

Spoločné operačné velenie, ktorého úlohou je udržiavať krehkú stabilitu na mieste, však zahŕňa zástupcov šiitských milícií, pešmergov, asajských spravodajských jednotiek, irackej armády a spravodajských služieb. Podľa Jamesa F. Jeffreyho, bývalého amerického veľvyslanca v Bagdade, ktorý v súčasnosti vedie program Wilsonovho centra pre Blízky východ, Irán využíva všetky dostupné sily a prostriedky, aby dostal Irak pod kontrolu podľa “libanonského modelu”, pričom sa spolieha na miestne šiitské milície a ich politické organizácie.

 

Je zaujímavé, že ako píše Fehim Tashtekin, “zdá sa, že Teherán v Kirkúku predbehol vplyv Turecka. Turkménska karta je teraz v rukách Iránu vďaka faktorom, ako je boj proti Islamskému štátu a väzby Teheránu na PMU – jednotky ľudovej mobilizácie, šiitské milície a šiitskú časť turkménskej komunity.” A zatiaľ čo Trumpova administratíva aktívne bojuje proti iránskej stratégii, Ospalý Joe “s tým zrejme nič nerobí”, pravdepodobne z dôvodu neochoty provokovať Teherán uprostred zložitých rokovaní o obnovení jadrovej dohody.

 

Jedným z dôsledkov americkej nerozhodnosti je, že osobitný koordinátor Bieleho domu pre globálnu infraštruktúru a energetickú bezpečnosť Amos Hochstein sa od januára neobjavil v irackom Kurdistane, sťažuje sa J. Jeffrey. Neprišla ani odpoveď na Barzáního list Bidenovi a nie je isté, či vôbec príde, a je celkom možné, že v blízkej budúcnosti si Erbil bude musieť hľadať nového panovníka. Napriek odmietnutiu otvorenia zastupiteľského úradu v Pekingu Čína aktívne rozvíja hospodárske, vzdelávacie a kultúrne vzťahy s kurdskou autonómnou oblasťou a spoločnosti z nebeskej ríše investujú do infraštruktúry regiónu, poznamenávajú turecké médiá. Vidíme teda niektoré typologické spoločné črty medzi štátmi a autonómnymi oblasťami Blízkeho východu a bývalého sovietskeho Zakaukazska, kde sa niektorí naivní občania tiež tvária, že stále veria, že jedného dňa vzdialená zámorská veľmoc pošle svoje lietadlové lode niekam do Araratského údolia alebo bližšie k Veľkému Kaukazu….

Alexander Grigoriev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov