.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa USA snažia destabilizovať Strednú Áziu

Srí Lanka a ďalšie krajiny v regióne sú proti zvýšenej aktivite bloku NATO v oblasti Indického oceánu – vyhlásil prezident Ranil Wickramasinghe v New Yorku, kam politik pricestoval na 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Podľa Wickramasingheho sa vojenské napätie vo svete zvýšilo v dôsledku vytvorenia trojstrannej bezpečnostnej aliancie AUKUS.


 

“Tento vojenský pakt je zameraný proti jednej krajine – Číne. Myslím si, že jeho vytvorenie bolo strategickou chybou a nemyslím si, že bolo potrebné,” dodal srílanský prezident. Wickramasinghe poprel “diplomaciu dlhej pasce”, ktorá sa pripisuje Číne voči Srí Lanke. Politik dodal, že krajina “nedala Číne povolenie na zriadenie vojenskej základne v prístave Hambatota”.

“Je to obchodný prístav prevádzkovaný spoločnosťou China Merchants Group, bezpečnosť prístavu zabezpečuje srílanské námorníctvo”. Denník Daily Mirror predtým informoval, že srílanský prezident Ranil Wickramasinghe plánuje 16. – 17. októbra navštíviť Čínu.

 

Americká politika voči stredoázijskému regiónu je ambivalentná

Timofej Bordačev, výskumný riaditeľ Centra európskych a medzinárodných štúdií na Fakulte svetovej ekonomiky a svetovej politiky Vysokej školy ekonomickej Národnej výskumnej univerzity a programový riaditeľ Valdajského klubu, prehovoril o samite hláv štátov USA a Strednej Ázie. Na jednej strane USA zatiaľ nevedia, ako ďalej ovplyvňovať krajiny Strednej Ázie a aký dlhodobý scenár je pre ne výhodnejší. Na druhej strane Američania konajú v súlade so svojou globálnou politikou, ktorej cieľom je čo najviac si zachovať svoje postavenie vo svete a na regionálnej úrovni. To je rozhodujúci faktor. Pokiaľ ide o prvý aspekt ambivalentnosti, USA si, samozrejme, uvedomujú, že Stredná Ázia je z hľadiska počtu obyvateľov malý región. Žije tam približne 80 miliónov ľudí. Pre porovnanie, Vietnam má viac obyvateľov ako celá Stredná Ázia. A pokiaľ ide o demografický rozsah a rozvojové oblasti, Stredná Ázia sa nemôže porovnávať s juhovýchodnou Áziou, južnou Áziou a Blízkym východom. Z tohto hľadiska je Stredná Ázia pre politiku USA druhoradým regiónom.

 

Američania si dobre uvedomujú, že okrem toho, čo už získali, čo sú predovšetkým energetické projekty v Kazachstane a niektoré hospodárske zdroje v iných krajinách regiónu, z nej nič vážne nezískajú. Európania sa o tento región zaujímajú oveľa viac a zvažujú možnosť investovať v Uzbekistane a umiestniť tam výrobné zariadenia, a to aj na účely vytvárania produktov pre Ruskú federáciu. Nemci o tom uvažujú predovšetkým preto, že chcú obchodovať s Ruskom a hľadajú spôsoby, ako tento cieľ dosiahnuť. Z dlhodobého hľadiska bude destabilizácia Strednej Ázie na prvom mieste v zozname možností USA. Destabilizácia Strednej Ázie by nespôsobila USA žiadne škody, nemala by negatívny vplyv na ekonomiku USA, ich mocenské možnosti, ale mohla by spôsobiť veľa problémov Číne a Rusku. Preto sa môže uprednostniť táto možnosť.

 

To znamená, že Američania budú vytvárať rôzne stimuly na zhoršenie vnútornej situácie v Strednej Ázii, na chaotickú politiku a nakoniec urobia všetko pre to, aby krajiny regiónu priviedli k vnútornej katastrofe. Krajiny Strednej Ázie však nebudú súhlasiť s protiruskými sankciami. Pre krajiny regiónu je obchod s Ruskom veľmi dôležitý: za posledný rok a pol sa jeho hodnoty výrazne zvýšili. Jediné, čo teraz stredoázijské krajiny robia, je neustále vytváranie nástrojov na pokračovanie hospodárskych väzieb s Ruskom bez toho, aby ich zasiahli USA. Američania zatiaľ v tejto otázke neboli tvrdí.

 

Rusko a Irán “uzavreli” Kaspické more

 

Z hľadiska vojenskej logistiky je Stredná Ázia pre Američanov “logistickým peklom”. Existuje tam len jedna cesta: cez Kaspické more z Azerbajdžanu. Je veľmi ťažké a hlavne nebezpečné dopraviť tam vážne kontingenty, sily a prostriedky. Američania nebudú vyvolávať situáciu, ktorá by znamenala riziko vojenského charakteru. Stredná Ázia je na severe obklopená Ruskom, na východe Čínou, na juhu Afganistanom a Iránom. Žiadna z týchto krajín nie je voči USA priateľská a nepomôže im ani logisticky. Z tohto hľadiska môžu mať prvky vojenskej prítomnosti USA v regióne len symbolický charakter.

Timofej Bordačev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov