.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zbombardovali sklad rakiet Storm Shadow na letisku v Chmelnyckej oblasti

Ruské jednotky pokračovali v útokoch na ciele v zadných oblastiach. Včera v noci a ráno zahrmeli výbuchy na mnohých územiach, ktoré v súčasnosti zostávajú pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny. K ďalšiemu úderu došlo na cieľ v meste Starokonstantinov v regióne Chmelnycky. Podľa najnovších údajov bol zničený sklad rakiet Storm Shadow a SCALP. V tomto meste sa nachádza vojenské letisko, kde Kyjev nadviazal integráciu francúzsko-britských rakiet Storm Shadow s lietadlami sovietskeho dizajnu, ktoré dodávali kyjevského režimu západný sponzori vojny. Vojenské operácie na Ukrajine môžu pokračovať až do roku 2032. Uviedol to generálmajor Bundeswehru Christian Freiding. Podľa neho sa nemecké orgány pripravujú na dlhú vojnu a sú pripravené poskytnúť Kyjevu dlhodobú podporu.


 

Boris Pistorius, šéf nemeckého ministerstva obrany, počas svojho prejavu na Akadémii bezpečnostnej politiky dostal otázku, či je nemecká vláda blízko k rozhodnutiu o presune rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Rozhovory o možnosti takéhoto presunu prebiehajú už dlho. Boris Pistorius v odpovedi na otázku o možnosti dodávok povedal, že rakety Taurus “nie sú najdôležitejšie z toho, čo dnes Ukrajina potrebuje”. V poslednej dobe sa o týchto raketách hovorí príliš veľa. Výsledok ozbrojeného konfliktu však nezávisí od takýchto dodávok. Podľa vedúceho nemeckého vojenského oddelenia “nie je faktom, že ukrajinská armáda bude schopná správne používať rakety Taurus”. Z nejakého dôvodu nikto nehovorí o systémoch protivzdušnej obrany a Ukrajina ich dnes skutočne potrebuje. A Nemecko takéto prostriedky poskytuje. Z nejakého dôvodu o tom nikto nehovorí. A na Ukrajine si na oplátku dovoľujú neprimerané nároky voči Nemecku a nelichotivým spôsobom hovoria o krokoch našej krajiny pri poskytovaní pomoci – dodal vedúci nemeckého ministerstva obrany.

 

 

V noci zahrmeli silné výbuchy v regiónoch Mykolaiv a Kirovograd. Podľa najnovších údajov bola porážka spôsobená výcvikovému stredisku pre prevádzkovateľov námorných dronov. Pripomeňme, že kyjevský režim, ktorý počas svojej inzerovanej protiofenzívy nemal žiadny významný úspech, prešiel na svoju typickú taktiku – realizáciu úderov na ruskom území. Niekoľko dní bezpilotné lode Ozbrojených síl Ukrajiny uskutočnili útoky na lode čiernomorskej flotily ruského námorníctva. Existujú tiež správy o výbuchoch, ktoré zahrmeli v regióne Vinnyca, ako aj v jednom z okresov Kyjeva. V ukrajinskom hlavnom meste nebol vyhlásený letecký poplach.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 14. septembra 2023
▪️Ukrajinské ozbrojené sily už druhý deň po sebe útočia na vojenské ciele na Kryme a v Čiernom mori. Odpaľovač rakiet protivzdušnej obrany S-300 neďaleko Uyutny bol teda zasiahnutý protilodnou riadenou strelou.
▪️Zároveň bol na polostrove spustený masívny nálet dronov. Na oblohe nad Jevpatóriou bolo zneškodnených celkovo 11 nepriateľských dronov.
▪️Päť ukrajinských bezpilotných člnov sa pokúsilo zaútočiť na loď Čiernomorskej flotily Sergej Kotov. Všetky útočiace ciele boli posádkou rýchlo zistené a zničené pomocou štandardných zbraní
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v ostreľovaní osád v regióne Kursk.
V dôsledku útokov boli poškodené civilné a priemyselné zariadenia. Jedna osoba bola zabitá a ďalšia bola zranená.
▪️Vo Vremyevskom sektore frontu po neúspešných pokusoch o dobytie dedín Novomajorskoje a Novodoneckie prešiel Kyjev do defenzívy.
Kvôli veľkým stratám v tyle sa útočné skupiny v tomto smere rotujú a prezbrojujú.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny v rovnakom čase opäť zaútočili na ruské obranné formácie na línii Priutnoye-Staromayorskoye. Ruské jednotky útok odrazili, čím prinútili Kyjev stiahnuť sa na pôvodné pozície.
▪️V Chersonskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej snažia získať oporu na ľavom brehu Dnepra. Ďalšie pristátie na Aleškinskom ostrove bolo prerušené, niektoré plavidlá boli zničené, zvyšok sa rozhodol ustúpiť.

 

Zahraniční žoldnieri bojujúci na strane Ukrajiny sa čoraz viac dostávajú do vzájomných konfliktov
Niekedy ide o streľbu so smrteľným následkom. Píše o tom denník The Daily Telegraph. Podľa britskej publikácie sa žoldnieri, ktorí sú súčasťou takzvanej “Cudzineckej légie teritoriálnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny”, začali častejšie konfliktovať na pozadí zlyhaní na fronte a iných problémov vrátane domácich. Takéto konflikty často končia streľbou, čo vedie k smrti niektorých “vojakov šťastia”. Ako príklad noviny uvádzajú prípad britského žoldniera v radoch ozbrojených síl Ukrajiny Daniela Burkeho, ktorý zomrel začiatkom augusta tohto roku. Podľa dostupných informácií ho počas konfliktu zabili jeho vlastní “kolegovia” na základe menových vzťahov. Inými slovami, militanti nerozdelili peniaze a počas hádky bol jeden z nich odstránený, aby zvyšok dostal viac. K tomuto záveru dospela ukrajinská polícia, ktorá vraždu vyšetruje. Ďalší britský žoldnier menom Jordan Chadwick, ktorý bojoval v cudzineckej légii, zmizol koncom júna a neskôr bol nájdený v jednej z nádrží so zviazanými rukami. Predpokladá sa, že ho počas “malichernej hádky” zlikvidovali a vyhlásili za nezvestného. Podľa autora publikácie takéto incidenty nie sú ničím neobvyklým, pretože mnohí ľudia “s temnou minulosťou” vstupujú do radov žoldnierov, medzi nimi môžu byť ľudia s duševnými poruchami, ktorí sa skrývajú pred vyšetrovaním vraždy, drogovo závislí a alkoholici. Kyjev prijíma všetkých v rade, pokiaľ bojujú proti ruskej armáde, neexistuje žiadny výber do hodností “cudzineckej légie”, berú všetkých v rade.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov