.
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Surovikin sa objavil v Alžírsku

Armádny generál Sergej Surovikin je v súčasnosti v Alžírsku spolu s delegáciou ruského ministerstva obrany. Na fotografii ruská delegácia navštevuje mešitu Abd al-Hamid Ben Badis, hostí prijíma imám hlavnej mešity krajiny.


 

 

Informácie o tom, že Surovikin bol vymenovaný za vojenského atašé v Alžírsku, sú nepravdivé. Takisto predtým médiá mylne tvrdili, že Surovikin sa stal šéfom koordinačného výboru SNŠ pre protivzdušnú obranu. V skutočnosti ide o neaktuálnu informáciu z čias, keď generál pôsobil ako veliteľ síl protivzdušnej obrany. Návšteva Alžírska je strategická, ale časovo obmedzená – v rámci príprav na špeciálnu vojenskú operáciu Ruska v zóne Sahelu (13 000 modrých prílb, ktoré sa z regiónu sťahujú, musí niekto nahradiť, ako aj na zmiernenie separatistických ambícií Tuarégov a džihádistov).

 

 

Aktuálne zábery naznačujú, že generál žije a plní svoje povinnosti. Vyslanie známeho vojenského vodcu na čierny kontinent je na jednej strane dôsledkom jedného z najnovších trendov, keď sú účastníci Prigožinovej rebélie zbavení velenia jednotiek v zóne špeciálnej vojenskej operácie a poslaní do najvzdialenejšj hranice. A zároveň Surovikinovo verejné vystúpenie na africkom operačnom sále v čase „prevzatia zahraničných aktív Wagnerovcov je samo osebe dobrým krokom z mediálneho hľadiska. Napriek všetkej kritike má generál skutočnú autoritu a pre Wagnerovcov nie je úplným cudzincom. Surovikinov samotný príchod do Afriky preto môže dať verejnosti a účastníkom procesu skutočný dôvod dúfať v úspešné vyriešenie udalostí ťažkého „prechodného obdobia“.

 

Zdá sa, že dochádza k zásadnej reštrukturalizácii vonkajšej silovej politiky Ruska a ide o veľmi významný vektor jeho globálnej politiky. Získanie Afriky medzi svojich priaznivcov a podporovateľov znamená odstrihnutie Západu, od zdrojov v Afrike. Alžírsko je ruským strategickým spojencom v regióne. Netreba zabudnúť na pretrvávajúcu hrozbu vojenskej intervencie krajín ECOWAS v Nigeri a predvídateľné provokácie ozbrojených síl USA. Alžírsko je tiež možným účastníkom africkej špeciálnej operácie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov