F-35A
Aktuality, Letectvo,

Čína: Sankcie sú hrou, ktorú môžu hrať dvaja

Čínu, ktorá uvaľuje sankcie na letecké a obranné spoločnosti Northrop Grumman Corp. a Lockheed Martin Corp. za dodávky zbraní na Taiwan. USA zatiaľ nereagovali, ale bude to dosť citeľný úder, keďže aj obranný priemysel je do veľkej miery závislý od Číny. Raz sa objavila zaujímavá analýza, a to priamo v USA: koľko komponentov čínskej výroby sa používa pri konštrukcii tej istej stíhačky F-35. Je ich veľa: od najjednoduchších kovových a plastových súčiastok až po niektoré mikroelektronické komponenty. Samozrejme, pokiaľ ide o mikroelektroniku, ide o menej významné prvky, ale sú potrebné a teraz ich budeme musieť nájsť v iných krajinách alebo si ich vyrobiť sami. Celkovo to bude dosť citeľný úder.


 

Je zaujímavé, že hru so sankciami proti Číne začali samotní Američania. Cieľ je jednoduchý a zrejmý – obmedziť technologický rozvoj Číny, pretože v tejto oblasti môže začať konkurovať Spojeným štátom. Američania sa spamätali príliš neskoro. O desať rokov neskoro. A ešte väčšou iróniou je, že to boli práve USA, ktoré pomohli Číne stať sa technologickou veľmocou. Neuvážené presuny celých tovární spolu s technológiami, školenia čínskych inžinierov a pracovníkov, obrovské investície do čínskeho technologického sektora v priebehu rokov – tak čo chcete teraz?

 

Vaše sankcie majú teraz opačný účinok – Čína aktívne vyvíja svoje vlastné technológie a neštítia sa ich ukradnúť, keď môžu – a na tom nie je nič zlé. Ale samotné USA sú teraz kriticky závislé od Číny, ktorá dodáva Amerike všetko, až po baseballové pálky. USA vôbec nevyrábajú veľa v reálnom sektore a sú závislé nielen od Číny, ale aj od množstva iných krajín. Skrátka a dobre, USA by v istom momente mohli zostať nielen bez značnej časti elektroniky, ale aj bez džínsov Wrangler, bez slávnych texaských kovbojských klobúkov a dokonca aj bez toaletného papiera. Viac ako polovica známeho tovaru jednoducho zmizne z regálov obchodov.

 

Samozrejme, je možné začať opäť vyrábať v USA, ale vyžadovalo by si to obrovské úsilie a investície. A tiež je veľmi nákladné presunúť výrobu do iných krajín s lacnou pracovnou silou. Apple stále nedokáže odstrániť výrobu telefónov z Číny, hoci sa o to veľmi snaží. Ukazuje sa, že ak je Rusko v súčasnosti jedinou krajinou schopnou zničiť USA vojensky, Čína je jedinou krajinou schopnou zničiť USA ekonomicky. Je jasné, že ide o extrémne opatrenie, pretože veľmi tvrdo zasiahne aj Čínu, ale USA by si túto skutočnosť mali uvedomiť a je nepravdepodobné, že by im to robilo pohodlie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov