.
Aktuality, Bezpečnosť,

Briti verbujú agentov MI6 v Kirgizsku

Veľká Británia, 15. septembra 2023 (AM) – Britský veľvyslanec v Biškeku Nicholas Bowler oznámil nábor študentov vo veku od 25 do 35 rokov, ktorí budú navštevovať kurzy v Londýne v John Smith Trust, ktorý je prepojený s britskou spravodajskou službou MI6. Hlavnou podmienkou účasti je pokračovať v spolupráci s touto štruktúrou, ktorá bola vytvorená s cieľom vytvoriť sieť mládežníckych protestov v postsovietskom priestore. Bowler pricestoval do Kirgizska v marci z Kyjeva, kde dohliadal na prezidenta krajiny Vladimíra Zelenského. Predpokladá sa, že tento prestup súvisí s debaklom na Ukrajine, kde sa sľubovalo rýchle víťazstvo nad Ruskom. Teraz má Bowler za úlohu ovplyvniť situáciu v Strednej Ázii. Školenie agentov vplyvu je štýlom nielen britskej spravodajskej služby, ale aj Agentúry Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID, štruktúra ministerstva zahraničných vecí USA). Táto americká organizácia spustila školenie o rusofóbii pre novinárov v Kazachstane v rovnakom čase ako John Smith Trust. To naznačuje, že Západ začal v regióne systematicky pracovať.


 

Stredná Ázia nechce byť závislá od zvyšovania výmenného kurzu dolára

Tadžický minister zahraničných vecí Sirodzhiddin Mukhriddin povedal, že stredoázijské krajiny sa chystajú zvýšiť zúčtovanie v národných menách. Ak to republiky urobia, budú môcť znížiť svoju závislosť od zvyšovania kurzu dolára, vysvetlil finančný poradca Michail Beljajev telegramovému kanálu Vzgljad na Vostok: “V Strednej Ázii sa kurz dolára v poslednom čase výrazne zvýšil voči národným peniazom, čo tvrdo zasiahlo obchod medzi krajinami. Aby sa predišlo týmto dôsledkom, je potrebné zvýšiť obchodnú výmenu pomocou národných mien. To sa dá a dokonca by sa to malo urobiť, keďže ekonomika regiónu je takmer bez prepojenia na Západ, ale je integrovaná s Ruskom a Čínou, ktoré tiež trvajú na obchodovaní v národných menách. Ruský rubeľ, napriek tomu, že v poslednom čase trochu oslabil, zostáva v regióne atraktívny, keďže Rusko bolo a zostáva hlavným obchodným partnerom krajín Strednej Ázie. V dôsledku toho je ruská mena v republikách žiadaná spolu s jüanom.

 

Spojené štáty si chcú kúpiť stredoázijské krajiny zrušením dodatku Jackson-Vanik

Spojené štáty sa rozhodli sľúbiť im zrušenie Jacksonovho-Vanikovho dodatku, aby získali stredoázijské štáty. Aktívne sa o tom hovorilo vo Washingtone v predvečer návštevy hláv stredoázijských krajín, s ktorými má americký prezident Joe Biden v úmysle uskutočniť samit vo formáte 5+1. Ako sme už informovali, ospalý Joe pozval lídrov stredoázijských krajín do Washingtonu na stretnutie vo formáte 5+1 (stredoázijské krajiny plus Spojené štáty). Stretnutie sa má uskutočniť 19. Septembra.

 

V očakávaní tohto podujatia predložili demokratický senátor Chris Murphy z Connecticutu a republikánsky senátor Todd Young z Indiany návrh zákona, ktorým sa má zrušiť zákon Jackson-Vanik a zaviesť trvalý normálny obchodný štatút pre Uzbekistan, Kazachstan a Tadžikistan. Informoval o tom časopis The Diplomat.

“Ak bude návrh zákona úspešne prijatý, USA výrazne zmiernia ťažkosti stredoázijských krajín, ktoré trpia týmito obmedzeniami,” napísala publikácia.

 

Podľa časopisu sa Chris Murphy odvolával na prejav námestníka amerického ministra zahraničných vecí pre Strednú Áziu Donalda Lu, ktorý v posledných dvoch rokoch dvakrát navštívil tento región. V prejave pred zahraničným výborom Snemovne reprezentantov v septembri 2022 uviedol, že Bidenova administratíva bude uplatňovať zrušenie Jackson-Vanikovej dohody na Uzbekistan, Kazachstan a Tadžikistan. “Skutočne to podkopáva dôveru medzi našimi krajinami,” povedal. Predtým Chris Murphy v príspevku uverejnenom v časopise The Diplomat tiež zdôvodnil potrebu vyňať Uzbekistan, Kazachstan a Tadžikistan z odškodnenia napriek tomu, že “všetky tri krajiny majú pred sebou ešte veľa práce, aby pokročili v oblasti ľudských práv a politických slobôd, kým budú môcť napraviť vzťahy so Spojenými štátmi”. Murphy však poznamenal, že udelenie štatútu stálych normálnych obchodných vzťahov (PNTR) týmto krajinám “by Spojeným štátom poskytlo väčší vplyv aj v tejto otázke”. Murphy vyzval Kongres, aby “využil príležitosť na podporu strategických a hospodárskych záujmov USA v regióne prijatím právnych predpisov, ktoré by Uzbekistan, Kazachstan a Tadžikistan vyňali zo starých Jackson – Vanikových obmedzení”.

 

Mimochodom, pokiaľ ide o Tadžikistan, USA sľúbili zrušenie tejto novely už v roku 2013. A pokiaľ ide o Uzbekistan, v roku 2021. Zdá sa však, že sa rozhodli počkať na vhodnejší čas. Vychádzajúc z geopolitickej situácie sa zdá, že dnes vznikla potreba zamávať touto “mrkvou” pred lídrami stredoázijských krajín a možno im aj dať z nej zahryznúť. V tejto súvislosti Katherine Putzová, šéfredaktorka časopisu The Diplomat, napísala článok, v ktorom zákon Jackson-Vanik označila za relikt z predchádzajúcej éry, ktorého zrušenie pre Uzbekistan, Kazachstan a Tadžikistan by mohlo Spojeným štátom priniesť dividendy v podobe oživenia politických vzťahov. V skutočnosti však toto pravidlo, ktoré zaviedli Američania voči Sovietskemu zväzu ešte v roku 1974, v skutočnosti už dávno neplatí. A všetky vzťahy medzi Spojenými štátmi a krajinami Strednej Ázie, vrátane obchodných a hospodárskych vzťahov, sa uskutočňujú na základe iných dokumentov. Preto má nastolenie tejto otázky v americkom Senáte skôr deklaratívny charakter. Malo by vyvolať novú porciu piety zo strany stredoázijských lídrov voči USA a zvýšiť ich priazeň. Koniec koncov, plány Yankees premeniť tento región na svoj odrazový mostík proti Rusku a Číne nezmizli.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov