.
Aktuality, Letectvo,

Slnečnice ukrajinský konflikt neukončia, západ sa už nimi asi nenechá „uzbrojiť“

Západná tlač špekuluje o možnom zlome v patovom stave ukrajinského konfliktu, ktorý by mohol priniesť príspevok Číny k vyzbrojovaniu Ruska. A konkrétne v prvom rade má ísť o kamikadze drony Sunflower-200 (Slnečnica-200), ktoré by Čína Rusku mohla masovo dodávať. Odborná verejnosť sa s nimi oboznámila potom, čo boli predstavené na nedávnom vojensko-technickom fóre Armija-2023.


 

Západné zdroje konštatujú pozoruhodnú podobu čínskeho dronu Sunflower-200 s iránskymi Shahed-136 a ruskými Geraň-2. Dokonca tvrdia, že navrhnutý bol ako priama kópia Shahed-136, hoci má len podobné schopnosti a úlohy. Testovacie videá ukazujú, že Sunflower-200 štartuje z ľubovoľnej koľajovej platformy a zasiahne vzdialené pozemné ciele, pričom svoje schopnosti propaguje aj na sociálnych sieťach.

Parametrami sa však Sunflower-200 od dronu Shahed-136 líši. Má štartovaciu hmotnosť 175 kilogramov v porovnaní s 240 kilogramami Shahed-136. Táto nižšia hmotnosť umožňuje rýchlejšie alebo dokonca vertikálne vzlety. Dron má trup dlhý 3,2 metra, rozpätie krídel 2,5 metra a bojovú hlavicu s hmotnosťou 40 kg. Má dolet 1 500 až 2 000 kilometrov a cestovnú rýchlosť od 160 do 220 km/h. Tieto výkony sú už podobné s dronmi Shahed-136.

Irán sa už ukázal ako významná dronová veľmoc a Sunflower-200 naznačuje, že Čína ho nasleduje. Predtým si však Čína sama od Iránu objednala 15 000 dronov. Teraz je otázka, či je táto proliferácia iránskych technológií zameraná aj tak, aby potenciálne zlepšila schopnosti Ruska v oblasti bezpilotných lietadiel. To už používa Geraň-2 vo svojej strategickej vzdušnej kampani.

 

Čínske kamikadze drony Sunflower-200 predstavené na výstave Armija-2023:

 

Sunflower-200 by podľa odhadov západných analytikov mohol predstavovať významnú hrozbu pre Ukrajinu, najmä vzhľadom na vyspelé čínske elektronické obvody a komponenty. Tento technologický náskok by mohol urobiť čínsky dron efektívnejší ako jeho iránske a ruské náprotivky, čo by mohlo zmeniť dynamiku na bojisku.

K tomu treba dodať, že samotné výrobné možnosti čínskeho priemyslu by mohli postačovať na úplné zahltenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, lacnými mnohopočetnými kamikadze dronmi útočiacimi na strategické objekty.

Keď slovenské masmédiá čerpali z článku Armádneho magazínu o fyzickom ničení dronov, správne nepochopili, že tieto systémy sa skôr vzhľadom na svoj počet aj potenciál budú hodiť v prvej línii, než na obranu strategických objektov. Tých je na Ukrajine veľký počet a majú enormnú rozlohu, ich obranu by často nedokázalo zabezpečiť ani niekoľko systémov EOS Slinger, CORTEX Typhon, či protilietadlových tankov Gepard. Nehovoriac už o improvizovaných systémoch. S každou prípadnou dodávkou dronov Sunflower-200 by vzrástla expozícia voči ruským vzdušným úderom v závislosti od toho, ako inteligentne by boli zacielené.

Dôležitejšie však je niečo iné. Ak by teraz Čína vystúpila priamo na podporu Ruska svojimi zbrojnými dodávkami, ukrajinský konflikt to možno skráti, ale pravdepodobne neukončí. Tento krok jednoducho podľa mienky autora prišiel neskoro.
Na západe už bolo rozhodnuté o investíciách do zbrojného priemyslu a dôjde k zvýšeniu výroby zbraní a munície, aby sa zabezpečila návratnosť týchto investícií. Povinnosťou Ukrajiny bude dodať živú silu na obsluhu nových zbraní, z ktorých časť v závislosti od priorít západu nepochybne dostane. Ako to urobí je iba jej vec. Možností je niekoľko. Nútenie ukrajinských mužov narukovať násilnou regrutáciou na ulici je len začiatok. Pozornosť sa môže obrátiť aj na ženy, medičky a farmaceutky už prakticky podliehajú mobilizačnej povinnosti, po 1.10.2023 môžu dostať povolávací rozkaz.

Ako už skôr informoval Armádny magazín, v bezpečí nie sú ani Ukrajinci žijúci v zahraničí ako utečenci, ktorí si tam prípadne našli prácu. Dokonca aj rakúska regionálna tlač, ktorá sa takmer vôbec nevenuje téme ukrajinského konfliktu prevzala informácie z článku FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Konštatuje sa v ňom, že branná povinnosť sa týka ukrajinských mužov vo veku od 18 do 60 rokov od začiatku špeciálnej vojenskej operácie. Jednako je však na území 27 členských štátov Európskej únie, Nórska, Švajčiarska a Lichtenštajnska registrovaných ako utečenci 650 000 ukrajinských mužov v uvedenom vekovom rozpätí. Kyjev momentálne zvažuje, že bude žiadať vydanie nelegálne vycestovaných mužov späť. Pritom však zákaz vycestovania sa netýkal všetkých, výnimku dostali samoživitelia, prípadne otcovia majúci tri a viac detí. Už viac než 20 000 mužov podliehajúcich brannej povinnosti bolo zadržaných na úteku z Ukrajiny, z nich 14 600 bolo zatknutých, 6200 malo pri sebe falošné dokumenty.

Cena “výnimky” je teraz už vyše 10 000 Eur. Keďže novinkou je povolávanie už aj ohraničene zdravotne na vojenskú službu spôsobilých mužov s rozličnými diagnózami, ktorých nasadenie v zákope pod paľbou ruského delostrelectva alebo reaktívnych termobarických plameňometov je však rovnako efektívne, ako nasadenie úplne zdravých. Tí sa však postupne míňali aj kvôli vyššie zmienenej korupcii. Pôvodne boli všetci regionálni vojenskí komisári prepustení na osobný rozkaz prezidenta Zelenského, ktorý navrhol zveriť riadenie náborových a sociálnych podporných stredísk (bývalé vojenské komisariáty) vojenskému personálu, ktorý prekonal bojové operácie a bol prepustený pre zranenia.

 

Úradníci (a s nimi medici vojenských lekárskych komisií) totiž za peniaze “pomáhali” osobám spadajúcim pod brannú povinnosť “vyhnúť sa” odvodu na základe fiktívnych dokumentov, v ktorých sa uvádzalo, že nie sú spôsobilí na službu zo zdravotných dôvodov.
Hovorilo o tom nedávne vyhlásenie ukrajinskej tajnej služby SBU. Za jeden deň mohli organizátori schémy opečiatkovať viac ako dvadsať fiktívnych lekárskych potvrdení. V závislosti od naliehavosti výroby falošných dokumentov sa ich cena pohybovala od sedem do desaťtisíc dolárov. Po prevzatí osvedčenia sa Ukrajinci údajne nespôsobilí na výkon služby pokúsili presťahovať do zahraničia.
Riešením by bolo úplne zrušiť zdravotné posudky a povolávať každého dostupného muža. Alebo aj chlapca.

 

Absolútne najlepší nápad údajne dostal nový minister obrany Rustem Umerov. Ukrajinský režim už zvažuje možnosť doplniť Ozbrojené sily Ukrajiny o mladých mužov, ktorí ešte nemajú 18 rokov. Len tak podľa ruských telegram kanálov dá interpretovať najnovšie vyhlásenie nového ministra obrany Ukrajiny Rustema Umerova na adresu poslancov Verchovnej rady. Najvyššia rada sa podľa neho musí zamyslieť nad tým, prečo tu (Ukrajina) chlapci môžu mať deti od 16 rokov, ale slúžiť v armáde až od 18 rokov.

 

Tieto slová nového ministra obrany naznačujú, že nedostatok personálu v ozbrojených silách Ukrajiny núti kyjevský režim uvažovať o odvode tínedžerov vo veku 16-17 rokov do armády. Bol by to už vrchol rebríčka začínajúceho pri násilnej mobilizácii brancov, žiadostiach o vydávanie mužských utečencov z iných štátov, brannej povinnosti žien a povolávania nespôsobilých ľudí vrátane tých, ktorí majú asymptomatický HIV a vírusovú hepatitídu?

 

Možnosti dodať ďalšie mäso do mlynčeka teda ostávajú, nie je jasné, ako sa napríklad jednotlivé európske vlády postavia k vydávaniu na ich území žijúcich Ukrajincov na žiadosť Kyjeva. Navýšia sa však aj ruské straty, ktoré sa rozložia v nasledujúcom období, v závislosti od aktívnosti bojov. Ak chcela Čína rozhodnúť ukrajinský konflikt svojimi enormnými výrobnými kapacitami, je už pravdepodobne neskoro, bez ohľadu na to, či tak urobí priamo alebo prostredníctvom KĽDR. Možnosti rýchleho ukončenia ukrajinského konfliktu ostávajú dve. Buď dostane Čína vlastnú vojnu a Ukrajina zistí, aký je jej skutočný význam.
Alebo sa pohne ruský parný valec, konečné Rusi “dozapriahajú”. Na to je treba vyhlásiť mobilizáciu v Rusku a prípadne prijať dodávky zbraní zo zahraničia, ak budú skutočne k dispozícii.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov