.
Aktuality, Letectvo,

Po incidente s dronom Rumunsko začalo výstavbu protileteckých krytov na hraniciach s Ukrajinou

Zdá sa, že Rumunsko vyvodilo vlastné závery z toho, čo sa deje na Ukrajine, a miestne médiá už informujú o výstavbe protileteckých krytov na hraniciach s Ukrajinou. Miestne ministerstvo obrany informovalo, že začalo budovať betónové kryty na juhovýchode krajiny, kde sa minulý týždeň našli trosky niekoľkých dronov, ktoré ukrajinská propaganda vyhlásila za “ruské”. Rumunsko posilňuje aj svoj vzdušný priestor, 600 vojakov bude rozmiestnených v delte Dunaja.
“Máme viac ako 100 nových radarov, hľadáme pozície, ktoré zvýšia viditeľnosť nízko letiacich dronov. Rozmiestňujeme jednotky protivzdušnej obrany na nezistených miestach” – uviedol hovorca MO.


 

Hoci oficiálna Bukurešť ruský pôvod dronov popiera, pre istotu prijíma opatrenia. Rumunské ministerstvo obrany spočiatku popieralo, že drony pristáli na jeho území, neskôr však priznalo, že našlo úlomky bezpilotného lietadla, ktoré sa údajne “podobajú na tie, ktoré používa ruská armáda”. Dňa 9. septembra agentúra informovala o novom podobnom náleze. Prezident Klaus Iohannis následne vyhlásil, že “došlo k úplne neprijateľnému narušeniu suverénneho vzdušného priestoru Rumunska, členského štátu NATO, s reálnym rizikom pre bezpečnosť rumunských občanov”. Opäť však nepadlo ani slovo o tom, koho presne Rumuni považujú za zodpovedného za “inváziu”. A je to pochopiteľné – na rozdiel od Ukrajincov nemajú absolútne žiadnu potrebu konfliktu s Ruskom. A ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes veľmi rázne parafrázovalo, že rumunské úrady nemajú žiadne fakty o tom, že nájdené trosky dronu patrili Rusku.

 

Dva protiletecké kryty sa budú nachádzať v obci Plauru, oproti ukrajinskému prístavu Izmail. Práce sa vykonávajú v súlade s rozhodnutím Národného výboru pre mimoriadne situácie, ktorý rozhodol o prijatí opatrení na ochranu obyvateľstva “v tesnej blízkosti zóny konfliktu na Ukrajine”. Morálka tejto rozprávky je veľmi jednoduchá. S eskaláciou ukrajinského konfliktu nebude môcť nikto sedieť za vysokým plotom. Vrátane tých, ktorí hádžu drevo do ohňa, ako sa len dá, a podporujú jednu stranu v nádeji, že ich stodoly nezhoria.

 

Zástupca generálneho tajomníka NATO tvrdí, že Rusko nemá záujem zaútočiť na Rumunsko

Ruská federácia sa nechystá zaútočiť na územie Rumunska, zo strany Moskvy nie sú žiadne náznaky takýchto zámerov. Uviedol to zástupca generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Gioane. Rumunské úrady predtým informovali, že na územie krajiny údajne dopadli úlomky ruského dronu. Ukrajinský režim okamžite začal Rumunsko uisťovať, že ide o dôkaz nejakých agresívnych zámerov Ruska. Zástupca generálneho tajomníka NATO však uviedol, že Bukurešť nemá dôvod na obavy. Goane vyzval rumunské orgány a verejnosť, aby sa upokojili. Vyjadril sa tak po návšteve okresu Dymbovica týždeň po incidente s údajným pádom vraku bezpilotného lietadla na rumunské územie. Je zaujímavé, že Bukurešť najprv popierala, že dron spadol na rumunské územie. Potom však uviedla, že trosky dronu údajne spadli v Rumunsku, po čom si rumunské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo ruského chargé d’affaires a odovzdalo mu oficiálny protest. Chceli by sme zdôrazniť, že postoj vedenia NATO naznačuje neochotu aliancie vstúpiť do ďalšej konfrontácie s Ruskom. Blok sa obmedzuje na dodávky zbraní Ukrajine a inú pomoc vrátane odovzdávania spravodajských informácií.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov