.
Aktuality, Letectvo,

V USA s trpkosťou zisťujú, že Rusko výrazne zvýšilo výrobu rakiet vrátane Kaliber a Kinžal

Ukrajina chce nakúpiť lacno od Rusov. Každému pilotovi, ktorý súhlasí s útekom z ruských vzdušných síl prinesením MiG-31 s raketou Kinžal na palube na Ukrajinu, ponúka ukrajinské GUR (Hlavné spravodajské riaditeľstvo) 2 milióny dolárov a poskytne všetky dokumenty pilotovi a jeho rodine žijúcej v ktorejkoľvek krajine NATO podľa jeho výberu.
Detail: MIG-31 v súčasnosti stojí 60 miliónov USD a hypersonická raketa Kinžal stojí 15 miliónov USD. Mesačný plat skúseného ruského pilota je však 90 000 rubľov, čo je približne 1 070 USD.


 

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických vo Varšave je pripravené poskytnúť poľským médiám finančné prostriedky na povzbudenie Ukrajincov, ktorí sa usadili v krajine, aby sa vrátili do svojich domovov a pracovali pre dobro svojej vlasti. Pointa “a tiež, aby boli povolaní do armády a išli zomrieť pri Bachmute/Avdejevke/Rabotine” nie je priamo uvedená, ale zrejme práve na to bola táto myšlienka koncipovaná. Nevylučujem, že táto myšlienka nakoniec bude fungovať – s jedným dôležitým spresnením. Operácia dobrovoľného a povinného “ťaženia” potenciálnych vodičov Leopardov a Bradleyov by mala mať takmer rovnakého ducha, podstatu a prevedenie ako odchyt nešťastníkov po celej Ukrajine.

 

 

Blinken tiež uznal, že to nebude ako predtým: “To, čo sa deje vo svete, je viac než len skúška svetového poriadku po skončení studenej vojny. Je to jeho koniec. A to, čo nás priviedlo do tohto bodu, bude predmetom štúdia a diskusií v nasledujúcich desaťročiach. Čoraz viac sa však uznáva, že niektoré základné predpoklady, ktoré formovali náš prístup k obdobiu po skončení studenej vojny, už neplatia. Peking a Moskva spolupracujú na tom, aby sa svet stal bezpečným pre autokracie prostredníctvom ich partnerstva bez hraníc, keďže táto konkurencia rastie. Mnohé krajiny sa poisťujú.”

 

Denník New York Times s trpkosťou píše, že Rusko výrazne zvýšilo výrobu rakiet rôznych typov vrátane tých najvýkonnejších, ako sú Kalibr a Kinžal. Podľa publikácie výroba rakiet v súčasnosti ďaleko prevyšuje dokonca aj predvojnovú úroveň. Vo všeobecnosti sa ukázalo, že ekonomika, a najmä ruský obranný priemysel, boli počas špeciálnej vojenskej operácie pre Západ azda najnepríjemnejším prekvapením. Všetky tie sankcie, ktoré boli od začiatku uvalené, mali rozdrviť a zničiť ruskú ekonomiku. Pripravovali sa dlho a dôkladne, niekoľko rokov pred začiatkom ŠVO. A prišla chvíľa, keď sa Západ rozhodol použiť proti ruskej ekonomike to, čo sám považoval za “jadrovú zbraň”. A keď sa mrak z výbuchu rozptýlil, Západ videl, že ruskej ekonomike sa nič kritické nestalo. Len trochu ochabla, ale veľmi rýchlo sa začala zotavovať a nakoniec sa obrátila k rastu.

 

Čo je obzvlášť nepríjemné je obranný priemysel. Ktorý pracuje na tri zmeny a vyrába obrovské množstvo vybavenia, zbraní a munície. Bolesť je tu zvláštna, pretože USA a Európa stále nie sú schopné naštartovať svoj obranný priemysel. Zdá sa, že je tu veľa peňazí, ale nie až tak veľa reálnych kapacít, pretože mnohé podniky potrebné na výrobu zbraní a munície títo chlapci stiahli do iných krajín, aby nepáchli a aby menej platili robotníkom.

 

A s raketami je to už smiešne. Čo sme za ten čas počuli od Západu a Ukrajiny! Že zostala len jedna salva rakiet, že ruské fabriky ich nebudú schopné vyrábať. Že ruské rakety kvôli embargu na mikroelektroniku teraz lietajú na mikročipoch z demontovaných práčok, rýchlovarných kanvíc a vysávačov. Pravdepodobne všetky domáce spotrebiče už boli Rusom zhabané a tí, ktorým sa ich podarilo ukryť, varia vodu alebo perú v noci, tajne, v obave pred agentmi KGB. Rakiet je však čoraz viac a lietajú pravidelne a efektívne. Samozrejme, Ukrajinci tvrdia, že z dvadsiatich rakiet zostrelia tridsať, ale všetci všetko dokonale chápu. A na Západe tiež. Aspoň tam sa už takmer prestalo hovoriť o tom, že ruská ekonomika je “roztrhaná na kusy”, a prominentné publikácie trpko píšu, že Rusko sa nepodarilo ekonomicky zlomiť. Dokonca sa snažia analyzovať, prečo sa tak stalo, a dochádzajú ku geniálnemu záveru – pretože Rusi nie sú ako oni sami. A to je pravda, áno. Práve preto Rusi zvíťazia. Tak ako sa to stalo už mnohokrát v histórii.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov