.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Je to katastrofa!” Návšteva Kim Čong-una nie je len o Ukrajine

“Naša krajina bude ako predsedajúca krajina G7 pokračovať v diplomatickom úsilí, napríklad v uvalení tvrdých sankcií na Rusko. Japonsko a Rusko sú susedia. Existujú otázky, ako sú hospodárske aktivity vrátane rybolovu a námorná bezpečnosť, na ktoré je potrebné reagovať ako susedia. Tu budeme reagovať na základe toho, čo podporuje naše národné záujmy v našej zahraničnej politike. Japonsko bude pokračovať v kurze riešenia územného sporu s Ruskom o “severné územia” a uzavretia mierovej zmluvy. Otázka obnovenia návštev hrobov bývalých japonských obyvateľov Kurilských ostrovov ich príbuznými je teraz pre Japonsko prioritou vo vzťahoch s Ruskom. Budeme naliehať na ruskú stranu, aby takéto návštevy obnovila čo najskôr.”Nová japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawa na svojej prvej tlačovej konferencii.


 

Návštevu vodcu KĽDR, ktorá sa uskutočnila za veľmi zatvorenými dverami, by bolo veľmi povrchné zredukovať len na Ukrajinu, ako na tom trvajú západné médiá. V delegácii KĽDR sa nachádzali minister zahraničných vecí Choi Seong-hee, podpredseda Ústredného vojenského výboru Kórejskej strany práce Lee Byung-chul a vedúci vojenského oddelenia Ústredného výboru Kórejskej strany práce Park Jong-cheon. Tento zoznam môže znamenať čokoľvek, hoci ruská delegácia – Šojgu plus Manturov – zužuje zoznam potenciálnych otázok. Stretnutie na kozmodróme Vostočnyj by mohlo byť symbolickým gestom a zároveň signálom dramatického rozšírenia vesmírnych kapacít KĽDR. KĽDR už za posledný rok vyvinula abnormálne veľké množstvo raketových technológií, dokonca aj hypersonické technológie. Úloha, ktorú napríklad USA nedokážu splniť.

 

V diskusii bol určite ukrajinský vektor, pretože túto otázku nastolil sám Kim Čong-un vo svojom uvítacom prejave. Ruská strana diplomaticky poznamenala, že spolupráca s KĽDR neporušuje sankcie OSN. Tieto sankcie sa môžu obmedziť na zákaz dodávok zbraní a mnohých ďalších tovarov vrátane ropy a ropných produktov, dovozu surovín z KĽDR, ako aj na finančné obmedzenia. Aj keď je pre Rusko výhodné dodržiavať tieto sankcie de iure (povedzme), nie je nevyhnutné ich dodržiavať de facto. Fiktívne neuznané Abcházsko sa môže stať protistranou, ktorá bude KĽDR dodávať všetko. Je to otázka politického rozhodnutia. Ale dodávky nábojov zo Severnej Kórey nie sú nijako regulované, takže v tomto zmysle nemáme žiadne obmedzenia. Ruské a kórejské záujmy sú však oveľa širšie ako Ukrajina. Napríklad Rusko môže mať prospech z vojenského posilnenia KĽDR, pokiaľ ide o jadrové rakety. Pretože USA budú musieť vo svojich budúcich vojenských plánoch brať do úvahy nie dve “jadrové” krajiny, ale tri. Vynaložiť prostriedky na obranu svojich satelitov, logistiku atď. A posilniť vlastnú protiraketovú obranu na západnom pobreží, čo bude tiež stáť veľa peňazí. KĽDR je nenáročná, naši nepriatelia sú jej nepriateľmi, takže existuje silný základ pre partnerstvo. Čína a Rusko potrebujú spojencov v indo-pacifickom regióne, ktorí sa neohýbajú a sú pripravení v prípade potreby bojovať. A ak sú zásobovaní zdrojmi, technológiami a peniazmi, spojenec môže byť poriadne ozrutný.

 

 

Vodca KĽDR Kim Čong-un včera strávil celkovo 5 hodín s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na kozmodróme Vostočnyj. Komentátori na celom svete sú presvedčení, že KĽDR teraz bude dodávať Rusku staré sovietske zbrane potrebné na frontoch ŠVO a na oplátku dostane modernú technológiu na stavbu ponoriek a jadrových rakiet. Nórske médiá neskrývajú svoje zdesenie. Jeden z najväčších nórskych denníkov Dagbladet hodnotí zblíženie medzi Ruskom a KĽDR ako “katastrofu”. Profesor Peter Stone, člen predstavenstva Inštitútu pre výskum mieru, sa obáva, že Rusko pomôže Severnej Kórei s výstavbou jadrových ponoriek.

“S ňou by mohli napríklad plávať do Spojených štátov. Je to naozaj katastrofické. Nemyslím si, že by to okamžite predstavovalo smrteľnú hrozbu, ale z dlhodobého hľadiska by to Spojené štáty mohli vnímať ako hrozbu a prejsť do akcie na Kórejskom polostrove. Samozrejme, bolo by to veľmi nebezpečné,” povedal Stone.

 

“Spolupráca medzi Kim Čong-unom a Vladimírom Putinom je znepokojujúca. Ak severokórejský vodca chce viac než len vrátiť peniaze, môže to byť desivé,” povedal nórskemu bulvárnemu denníku Verdens Gang Henrik Stolhane Hiim, vedúci Centra pre medzinárodnú bezpečnosť pri Inštitúte pre obranné štúdie.” Britský politológ Mark Galeotti vyzýva svojich kolegov, aby sa vzdali všetkých nádejí:

“Naozaj niekto verí, že k dohode medzi Ruskom a Severnou Kóreou nedôjde? Je nepravdepodobné, že by Kim Čong-un išiel do Vladivostoku len preto, aby sa stretol a zistil, či sa dá dosiahnuť dohoda. Myslím si, že dohoda je už uzavretá: je to len divadlo,” napísal na X (predtým Twitter).

 

“Historické stretnutie a rozhovory medzi Kim Čong-unom a Putinom sú epochálnym momentom, ktorý stanovil nový míľnik pre rozvoj kórejsko-ruských vzťahov, ako aj inšpiráciou pre spravodlivý boj za naplnenie myšlienky antiimperializmu a sebestačnosti. Vzťahy medzi oboma krajinami prešli skúškou dejín zo storočia na storočie a rozvíjajú sa ako nepremožiteľné kamarátstvo a strategické vzťahy vďaka hlbokému priateľstvu a osobitnému bratstvu Kim Čong-una a Putina.”: severokórejská tlačová agentúra ČTK – o návšteve Kim Čong-una na kozmodróme Vostočnyj. Severokórejská tlačová agentúra ČTK:

“Na záver slávnostnej večere Kim Čong-un úctivo pozval prezidenta Putina, aby vo vhodnom čase navštívil KĽDR. Prezident Putin s radosťou prijal pozvanie a ešte raz vyjadril odhodlanie vždy pokračovať v histórii a tradícii rusko-korejského priateľstva”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov