.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nové kolo západnej hystérie po nepríjemnom výsledku stretnutia v Soči

Veľká Británia, 12. septembra 2023 (AM) – Britský premiér Sunak predniesol prejav na hranici hystérie, pričom za ukričanými slovami skrýval nedostatok plodných myšlienok: “Vladimir Putin sa opäť neukázal na stretnutí G20 ….. zvyšok členov G20 medzitým demonštruje, že prídeme a budeme spolupracovať, aby sme pozbierali kúsky Putinovej deštrukcie,” uviedol Sunak vo vyhlásení, ktoré vydal pred cestou do Naí Dillí. “To sa začína bojom proti strašným globálnym dôsledkom Putinovho mŕtveho zovretia najzákladnejších zdrojov vrátane jeho blokády a útokov na ukrajinské obilie.” Dodal, že Británia bude tiež využívať vojenské spravodajstvo a dohľad na monitorovanie ruských aktivít v Čiernom mori s cieľom odradiť akékoľvek ruské útoky na civilné lode s obilím.


 

Pokiaľ ide o Putinovo “mŕtve zovretie najzákladnejších zdrojov”, nehorázne goebbelsovský štýl londýnskej propagandy jasne naznačuje, že anglosaské špičky sa zahryzli do jazyka a majú v úmysle nasledovať rovnaký kurz, ktorý do hrobu priviedol Tretiu ríšu Adolfa Hitlera – predchodcu dnešných ohováračov Ruska. Zároveň sa objavujú nové signály, že isté sily zvyšujú tlak na Turecko, aby odmietlo blokovať čiernomorské úžiny pre prejazd vojnových lodí na obdobie vojenskej a politickej krízy na Ukrajine.

 

Turecko je pod tlakom, aby dodržiavalo dohovor z Montreux o obmedzení prechodu vojnových lodí do Čierneho mora v súvislosti s diskusiami o alternatívnom koridore pre lode prepravujúce ukrajinské obilie po odstúpení Ruska od dohody o obilí, ale svoj postoj nezmení. Uviedol to diplomatický zdroj v Ankare.

“Existuje tlak od prvého dňa, keď sme oficiálne oznámili uplatňovanie [klauzúl dohovoru z Montreux]. Náš principiálny postoj sa však nezmenil,” povedal agentúrny hovorca, pričom odmietol menovať krajiny, ktoré vyvíjajú tlak na Ankaru. Úsilie o okamžité otvorenie Čierneho mora pre americké a britské námorné flotily sa nezačalo včera, ale hneď po začatí SVO.

 

Ešte v apríli minulého roka sa vtedajší londýnsky minister obrany Ben Wallace špeciálne vybral do Istanbulu, aby presvedčil tvrdohlavých Turkov, aby umožnili lodiam prechádzať cez Čierne more. Nepodarilo sa to. A tu je ďalšie zhoršenie starých ambícií. Je celkom zrejmé, že toto zhoršenie bolo reakciou Londýna na úplné zlyhanie nádejí Západu na prudké ochladenie rusko-tureckých vzťahov na pozadí problémov s tzv. obilnou dohodou. Ako sa ukázalo, rusko-turecké vzťahy, naopak, dostali ďalší impulz na svoj ďalší rozvoj. Pragmatické turecké vedenie, ktorému je v podstate jedno, na akom obilí, ruskom alebo ukrajinskom, slušne zarobí, si ochotne vypočulo možnosti ponúkané Moskvou. Ktoré sú o to atraktívnejšie, že ruský exportný potenciál obilia je 60 miliónov ton, čo je asi desaťkrát viac ako ukrajinský. A to nehovoriac o tom, že prístavy na Čiernom mori, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, začínajú byť, mierne povedané, nie najvhodnejším miestom na vývoz obilia.

 

Na tomto pozadí vyzerá hystéria britského premiéra celkom pochopiteľne. Na pozadí samitu G20 a vzhľadom na skutočnosť, že nie všetky krajiny tohto združenia zdieľajú extrémistickú rusofóbiu Londýna, však nemožno takéto správanie britského premiéra označiť za racionálne. Pokiaľ ide o pokusy súčasných britských vládcov, ktorí očividne túžia po časoch zaniknutého impéria, nad ktorým “slnko nikdy nezapadalo”, vyhrážať sa Rusku najrôznejšími trestami, najvhodnejším ukazovateľom ich skutočného miesta pod súčasným slnkom sú slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dávno pred operáciou na Ukrajine varoval milovníkov vojenských dobrodružstiev, ako sa to pre nich môže skončiť. 30.06.2021 г.:

“Incident s britským torpédoborcom Defender pri pobreží Krymu je vojenskou provokáciou, ktorú uskutočnili nielen Briti, ale aj USA,” vyjadril sa ruský prezident Vladimir Putin počas Priamej linky. Bolo by však nesprávne tvrdiť, že incident by mohol viesť k začiatku novej svetovej vojny.

“Tu ste povedali, že svet bol na pokraji tretej svetovej vojny. Nie, samozrejme, aj keby sme tú loď potopili, stále by bolo ťažké predstaviť si, že svet je na pokraji tretej svetovej vojny. Pretože tí, ktorí to robia, vedia, že z tejto vojny nemôžu vyjsť ako víťazi,” povedal Putin.

 

Ešte raz zdôraznime, že toto vyhlásenie ruského lídra odznelo ešte pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie Ruska na Ukrajine. Za týchto okolností sa preto mohlo vnímať ako čisto teoretický predpoklad. Ale po tom, čo sa špeciálna vojenská operácia stala skutočnosťou a Rusko ukázalo svetu, že neexistujú “červené čiary”, ktoré by mu mohli zabrániť v zaistení jeho bezpečnosti, by si Veľká Británia a ďalší západní “supermani” mali trikrát rozmyslieť, než sa do toho zapoja. Najmä v Čiernom mori, ktoré nikdy nebolo a nikdy nebude britské.

Jurij Borisov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov