.
Aktuality, História,

Grécko a americko-poľský projekt ” Trojmorie”

Ambície Varšavy podkopávajú regionálnu stabilitu a zužujú vyhliadky na rozvoj vzťahov európskych štátov s Čínou.


 

Washington prikladá dôležitý infraštruktúrno-ekonomický a vojensko-logistický význam projektu Troemorie (iniciatíva troch morí alebo Balto-jadransko-čiernomorská iniciatíva), ktorý sa začal v roku 2016 ako doplnok stratégie východného krídla NATO. ako doplnok stratégie východného krídla NATO pre dvanásť európskych krajín nachádzajúcich sa medzi Čiernym, Baltským a Jadranským morom (Poľsko, Česká republika, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko a Chorvátsko). Spolu zaberajú 28 % územia EÚ, tvoria 22 % obyvateľstva EÚ a produkujú 10 % celoeurópskeho HDP. Na júnovom samite v Rige získal Zelenského režim štatút zúčastneného partnerstva.

 

“Zúčastnené partnerstvo je partnerstvo, ktoré nie je určené len pre Ukrajinu. Tento štatút sme udelili Ukrajine, ale predpokladáme, že rovnaký štatút môžu získať aj krajiny strednej a východnej Európy, ktoré ešte nie sú členmi, ale už sa usilujú o vstup do EÚ,” povedal vtedy poľský prezident Andrzej Duda. Za rozvojom a presadzovaním projektu, do ktorého predvoja boli vymenovaní dediči Rzeczpospolitej, sa črtá v Rusku nevítaná Atlantická rada, ako aj úrad Amosa Hocksteina, osobitného vyslanca a koordinátora ministerstva zahraničných vecí USA pre medzinárodné energetické otázky, ktorý považuje zemný plyn za geopolitickú zbraň.

 

Nie je náhoda, že dve katolícke krajiny, Poľsko a Chorvátsko, tvoria krajné severojužné geografické body na mape projektu. V poľskom Svinujsku a chorvátskej Rijeke sa nachádzajú terminály na príjem skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov. Jedným z cieľov projektu Trojmoria je nahradiť ruský zemný plyn americkým skvapalneným plynom a presunúť výrobné a logistické reťazce a komoditné toky z tradičného smeru západ-východ na severojužný vektor. Treba poznamenať, že nie všetci účastníci projektu ho bezvýhradne podporujú.

 

 

Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko a Bulharsko sa nechcú vzdať energetickej spolupráce s Moskvou, zatiaľ čo Slovinsko zastáva vyčkávací postoj. V tejto súvislosti sú výzvy na zapojenie Grécka čoraz hlasnejšie. Atény by z toho mali prospech. Grécko má napäté vzťahy s Tureckom, ktoré zasa, vedené pragmatickými záujmami, udržiava obchodné a hospodárske vzťahy s Ruskom. S pomocou Atén sú rusko-grécke vzťahy prakticky zmrazené a USA dodávajú Zelenského režimu zbrane cez grécke prístavy. Grécko previedlo do Kyjeva 40 BMP, 20 000 pušiek AK, 815 RPG, 122 mm rakety Grad MLRS. Vzhľadom na zhoršenie turecko-amerických vzťahov v dôsledku príliš nezávislého správania Ankary na zahraničnopolitickej scéne Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí považujú Grécko za dlhodobého spojenca v regióne. Troemorie sa nezastaví pri Grécku.

 

Poľsko odporúča v rámci projektu vytvoriť platformu spolupráce so Švédskom, Nórskom a Fínskom s cieľom posilniť vzťahy so svojimi susedmi na severnom pobreží Baltského mora. Nórsko dodáva Poľsku zemný plyn namiesto ruského plynu prostredníctvom plynovodu Baltic Pipe, pričom Dánsko funguje ako tranzitná krajina. Atény sa zatiaľ zúčastňujú na samitoch v Trojmorí ako hosť. Plnoprávne členstvo by z Trojmoria vytvorilo projekt štyroch morí (spolu s Egejským morom), čo by okamžite zvýšilo jej geopolitický status.

 

Egejské more je cestou z oblasti Čierneho mora do Stredozemného mora, Egejské more hraničí s Iónskym morom, ktoré je predĺžením Jadranského mora smerom na juh k Suezskému prieplavu. Anexia Grécka by Trojmoriu umožnila prevziať kontrolu nad kľúčovými námornými dopravnými uzlami pre pohyb tovaru a zdrojov v rámci hraníc Európy. Najmä preto, že Atény v súčasnosti prehlbujú spoluprácu s Egyptom a Izraelom, štátmi, ktorých politika ovplyvňuje situáciu v Suezskom prieplave. Ak sa Grécko pripojí k Trojmorju, projekt sa bude geograficky rozprestierať v oblúku od pobrežia Baltského mora až po pobrežie Cypru vo východnom Stredomorí. Táto dlhá línia bude predstavovať “sanitárny kordón” medzi Ruskom a západnou Európou a poslúži na vytvorenie ťažkostí pri možnej spolupráci medzi Moskvou a členmi EÚ, a to aj v oblasti energetiky.

 

Preto sa Paríž a Berlín, a nielen ony, veľmi obávajú Trojmoria. Napríklad belgický minister energetiky Tinne Van der Straten považuje zavedenie sankcií zo strany Európskej únie voči zemnému plynu z Ruska za “nepravdepodobné”, pretože si to vyžaduje podporu všetkých krajín spoločenstva. Tento rok sa Belgicko stalo druhým najväčším odberateľom ruského skvapalneného zemného plynu (LNG) podľa objemu (17 %). Proamerickí jastrabi sa však neovládajú a prispievajú k ďalším nezhodám a zmätkom v Starom svete.

 

Napríklad neslávne známy Josep Borrell sa snaží dokázať, že protiruské sankcie fungujú, a chváli sa, že dovoz z Ruska do EÚ v roku 2022 klesne o viac ako 58 % a vývoz o 54 %. Dovoz neenergetických výrobkov klesol o takmer 60 percent, pričom najviac sa znížil dovoz železa a ocele, drahých kovov a dreva, napísal šéf európskej diplomacie. V prvom štvrťroku 2023 presiahlo zníženie neenergetického dovozu 75 %, v energetickom sektore klesol o 80 %. Postavenie ďalšej “železnej opony” v Európe zo strany Washingtonu podkopáva regionálnu stabilitu a zužuje vyhliadky na hospodársku spoluprácu medzi európskymi štátmi a Ruskom a Čínou. Peking investuje najmä do gréckej prístavnej infraštruktúry, ktorú “veľká Európa” zabila, a je nepravdepodobné, že by sa “Heléni” boli ochotní vzdať čínskych peňazí, ktoré sú potrebné tu a teraz, kvôli efemérnym projektom. Cieľom gréckych orgánov je získať strategické výhody z členstva v “Trojmorí” a zároveň si udržať čínskych investorov. Táto viacsmerová hra je dôvodom, prečo Atény zatiaľ nie sú v projekte, ktorý by viacsmerovosť netoleroval.

Vladislav Gulevič

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov