.
Aktuality, Civilná ochrana,

Americká tragédia – 2023: žobráci, narkomani, piráti…

Podľa nedávnej štúdie spoločnosti LendingClub, ktorá poskytuje finančné služby, inflácia, úrokové sadzby hypoték nad 7 % a úrokové sadzby kreditných kariet nad 20 % viedli v roku 2023 k zbedačeniu obyvateľstva USA.


“V júli 2023 žilo od výplaty k výplate 61 % spotrebiteľov v USA, čo je o 2 percentuálne body viac ako v júli 2022. Celkovo viac spotrebiteľov vo všetkých príjmových kategóriách uviedlo, že v júli 2023 žilo od výplaty k výplate ako v minulom roku,” uviedla pre FOX Business Alia Dudumová, odborníčka na peniaze zo spoločnosti LendingClub.

 

Situácia pracovníkov s nízkymi príjmami je obzvlášť ťažká. Z rovnakého prieskumu vyplynulo, že v súčasnosti žije v režime uťahovania opaskov približne 80 % tých, ktorí zarábajú menej ako 50 000 USD ročne. Teraz v júli žilo od výplaty k výplate 78 % spotrebiteľov zarábajúcich menej ako 50 000 USD ročne a 65 % spotrebiteľov zarábajúcich od 50 000 do 100 000 USD, pričom v oboch prípadoch ide o nárast oproti situácii spred roka, zistila spoločnosť LendingClub. Z tých, ktorí zarábajú 100 000 USD alebo viac, len 44 % uviedlo, že žijú bez možnosti odkladať si peniaze bokom.

 

“Finančne zaťažené americké domácnosti sa čoraz častejšie obracajú na pôžičky, aby vyžili, a to zvýšilo úroveň zadlženia do nevídaných výšok,” píše známy ekonóm Mike Snyder. Celkový dlh domácností vzrástol v druhom štvrťroku 2023 na nové maximum a dosiahol 17,06 bilióna dolárov, pričom dlh na kreditných kartách od Reserve Bank of New York presiahol 1 bilión dolárov. Keďže úrokové sadzby zostávajú vysoké, náklady na bývanie a auto naďalej rastú a splácanie študentských pôžičiek sa obnovuje, výška dlhu by sa podľa ekonómov oslovených nadáciou The Daily Caller News Foundation mohla zvýšiť.

“Výška nesplateného dlhu a najmä prekročenie hranice 1 bilióna dolárov je významné a znepokojujúce,” povedal Peter Earle, analytik Amerického inštitútu pre ekonomický výskum.

 

Capital One, jedna z najväčších spoločností poskytujúcich osobné pôžičky v krajine, vyjadruje obavy z omeškania splácania úverov z kreditných kariet už od apríla. Miera delikvencie rastie aj v spoločnostiach Discover a Bread Financial. Miera rastu delikvencie pri pôžičkách je obzvlášť vysoká medzi Američanmi vo veku 18 až 29 rokov.

“Dnešná miera osobných úspor je 4,6 %, čo je výrazne pod priemerom 7,3 % spred pandémie. Miera osobných úspor je pod predpandemickým priemerom od zimy 2021, keď začala rásť inflácia. Keďže domácnosti do veľkej miery minuli svoje úspory, niektoré z nich sa dostali do područia a požičiavajú si na kreditné karty, aby vyžili,” píše NewYork Post.

“Nárast delikvencií a zlyhaní je príznačný pre ťažké rozhodnutia, ktoré tieto domácnosti musia práve teraz robiť – či zaplatiť účty za kreditné karty, nájom alebo kúpiť potraviny,” povedal pre Washington Post Mark Zandi, hlavný ekonóm spoločnosti Moody’s Analytics.

 

“Ľudia neradi splácajú alebo nesplácajú kreditné karty – znervózňuje ich to a robí nešťastnými,” povedal Neil Saunders, výkonný riaditeľ pre maloobchod v analytickej spoločnosti GlobalData. Zúfalí Američania, ktorí si museli vybrať, či budú splácať pôžičky alebo si kúpia jedlo, jednoducho začali kradnúť. A nielen potraviny. Podľa denníka The Wahington Post oznámil reťazec supermarketov Giant Food, že rozsah krádeží v obchodoch je taký divoký, že bude pred zákazníkmi vo Washingtone skrývať značkový tovar od výrobcov ako Tide alebo Colgate. Konkrétne kategórie výrobkov neboli menované, ale môžeme predpokladať, že ide o zubnú pastu a prací prášok. Samotný reťazec takýto mimoriadny krok pripisuje ako jedinú šancu vyhnúť sa zatvoreniu, keďže krádeže nabrali “bezprecedentný spád”. Nárast krádeží hlásia aj ďalšie obchodné reťazce.

 

“Je len otázkou času, kedy uvidíme ozbrojených strážcov v obchodoch s potravinami a v kamiónoch s potravinami po celej Amerike. Zúfalí ľudia robia zúfalé veci a práve teraz sme svedkami toho, že sa dejú absolútne šialené veci,” píše Mike Snyder s odkazom na “mimoriadne šokujúci incident, ku ktorému došlo za bieleho dňa v predajni Home Depot v Kalifornii, keď do obchodu vtrhlo sedem maskovaných mužov, pred očami šokovaných predavačov a nakupujúcich naložili dva vozíky s drahým tovarom v hodnote 5 000 dolárov a pokojne odišli.

 

Nákupné centrá v Kalifornii sužujú rozbúrené krádeže v obchodoch, ktoré podporuje “politika demokratov, ktorá umožňuje zločincom neustále opakovať trestnú činnosť bez strachu z následkov,” píše Daily Mail. Nekontrolované rabovanie v San Franciscu viedlo k zatvoreniu najmenej 96 maloobchodných predajní v centre mesta. Množstvo veľkých reťazcov vrátane Whole Foods, Brooks Brothers a Office Depot jednoducho zatvorilo obchody. Luxusný maloobchodný reťazec Nordstrom zrušil takmer 400 pracovných miest tým, že zatvoril všetky svoje obchody v San Franciscu v súvislosti s rastúcou kriminalitou a hospodárskym poklesom v meste. Rodinné železiarstvo v San Franciscu prišlo za jeden rok o závratných 700 000 dolárov v dôsledku “organizovaných krádeží”. Iné obchody, ako napríklad Target, sú nútené zamykať všetok svoj tovar za sklom, aby odradili zlodejov, ktorí páchajú krádeže každých 10 minút. Mnohé výrobky vrátane šampónov, dezodorantov, zubných kefiek a potravín sú teraz uložené za sklenenými alebo plexisklovými zábranami.

 

Ako uvádza denník The Washington Times, v USA sa zvyšuje aj násilná trestná činnosť. Publikácia uvádza, že situáciu v oblasti kriminality zhoršujú ekonomické faktory, ako je inflácia. Polícia pre nedostatok personálu nevykonáva svoju prácu v plnom rozsahu. Pozornosť sa venuje len závažným trestným činom, zatiaľ čo menej závažné prípady porušenia zákona sa často ignorujú. Podľa denníka The Washington Times sa v Spojených štátoch zvýšil počet lúpeží, napadnutí a znásilnení. V Chicagu sa zvýšila kriminalita o 41 %, proti New Yorku o 23 % a v Los Angeles o 8 %. Spojené štáty sa vracajú do zločineckých 90. rokov minulého storočia, konštatuje publikácia.

 

Od januára do júna 2023 sa počet krádeží motorových vozidiel zvýšil o 33,5 % v porovnaní s prvým polrokom 2022. Domáce násilie sa v 11 mestách v prvej polovici roka 2023 zvýšilo o 0,3 % v porovnaní s prvou polovicou roka 2022. V prvom polroku 2023 bolo zaznamenaných o 24 % viac vrážd ako v prvom polroku 2019 pred zavedením karantén. Obyvatelia miest Oakland a Alameda v Kalifornii čelili nielen alarmujúcemu nárastu kriminality vrátane krádeží a lúpeží, ale aj opätovnému nárastu námorného pirátstva.

 

Na rýchlych člnoch a vodných skútroch sa piráti v noci približujú k lodiam a jachtám v prístave a vykrádajú ich. Kradnú cenné vybavenie a lodné motory a niekedy aj lode. Majitelia lodí a jácht, ktorí novinám San Francisco Chronicle povedali o šokujúcom náraste takéhoto pirátstva, ho nazvali návratom “Divokého západu”.

“Je to takmer ako keby ste boli na lodi a boli tam piráti a neexistuje žiadna vláda, ktorá by nás chránila,” povedal Steve McFessel. “Všetci vieme, že polícia nemá zmysel,” povedal majiteľ lode Jonathan DeLong. “Miestni obyvatelia a polícia spájajú vykrádanie lodí a jácht s nárastom užívania drog a bezdomovectva. Oakland a San Francisco sa stali ohniskami bezdomovectva, zasľúbenou krajinou drogy fentanyl,” píše Daily Mail. – Drogoví turisti sem prichádzajú kvôli bezpečnému a ľahkému prístupu k svojim obľúbeným drogám, ale aj kvôli možnosti kradnúť, aby podporili svoje návyky, pretože tu neexistuje právny štát. Sú Američania pripravení na to, čo ich čaká, pýta sa Mike Snyder a varuje, že krajina smeruje k chaosu a násiliu v duchu filmového trháku Mad Max. V skutočnosti sa americká postapokalyptická nočná mora už odohráva a proces je v plnom prúde.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov