.
Aktuality, Civilná ochrana,

Prečo Rusi pijú menej alkoholu

 


Rusko, 12. september 2023 (AM) – Posledné roky ukazujú výrazný pokles spotreby alkoholu v Rusku. Napríklad v roku 2022 sa spotreba alkoholu na obyvateľa znížila o takmer 5 % v porovnaní s obdobím pred rokom 2019, čo dokazujú výpočty Ústredného výskumného ústavu organizácie a informatizácie zdravotníctva. V roku 2019 pripadalo na osobu 9,06 litra etanolu ročne, v roku 2021 – 8,82 litra a v roku 2022 už 8,62 litra. Pritom pred 15 rokmi bol tento údaj 18 litrov na osobu a rok! A tento stabilný trend je do veľkej miery výsledkom dôslednej politiky zameranej na zníženie škodlivej spotreby alkoholu.

Podarilo sa mi prekonať módu alkoholického “opíjania sa” z 90. rokov a v súčasnosti sa značné úsilie, aj v rámci národného projektu “Demografia”, zameriava na vytvorenie inej módy – zdravého životného štýlu a spoločenského úspechu. Mnohí ľudia teraz venujú väčšiu pozornosť svojmu zdraviu, snažia sa ho posilniť tým, že sa vzdajú škodlivých návykov vrátane konzumácie alkoholu. Hlavným a zjavným efektom realizovaných opatrení je zníženie úmrtnosti na choroby spojené s alkoholom a predĺženie priemernej dĺžky života.

Napriek tomu vidíme, že takmer každý štvrtý pacient v nemocniciach všeobecného lekárstva má zdravotné problémy súvisiace s konzumáciou alkoholu. Konzumácia alkoholu, rovnako ako fajčenie, neracionálna výživa, sedavý spôsob života, je jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych, gastrointestinálnych ochorení, mnohých foriem rakoviny a endokrinných ochorení. Je veľmi dôležité nezastaviť sa pri dosiahnutých ukazovateľoch zníženia spotreby alkoholu, pretože tu je okrem iného významná rezerva pre zníženie úmrtnosti a predĺženie strednej dĺžky života. Je dôležité si uvedomiť, že alkohol je predovšetkým psychoaktívna látka, ktorá ovplyvňuje nervový systém, myslenie a emócie. Ničí sebakontrolu, vedie k nebezpečným rozhodnutiam, ktoré v konečnom dôsledku ničia zdravie a môžu stáť život. Zmiernenie stresu a únavy prostredníctvom alkoholu tiež zlyhá, pretože je to v podstate depresívny prostriedok a zhoršuje tento stav.

Tvrdenie, že malá dávka alkoholu neuškodí, je tiež sebaklam, pretože neexistujú bezpečné dávky alkoholu. Z hľadiska verejného zdravia je zneužívanie alkoholu hlavným zdrojom úmrtnosti, chorobnosti, úrazov, nehôd a mnohých sociálnych problémov, ktorým možno predchádzať. Podľa ruského ministerstva vnútra bolo v roku 2022 24,4 % vyšetrovaných trestných činov v krajine spáchaných pod vplyvom alkoholu. Okrem toho v roku 2022 podľa ruského ministerstva vnútra zomrelo vinou opitých vodičov viac ako 3,2 tisíc ľudí. Je dôležité zamerať zvýšenú pozornosť lekárskej komunity na preventívne opatrenia, najmä v pediatrickej službe. Veď formovanie zdravých návykov u človeka prebieha v detstve, dlho pred dosiahnutím dospelosti. Úlohou každého pediatra je vysvetľovať a učiť, ako si udržať zdravie a ako sa nezapájať do návykov, ktoré ho oň pripravujú. Úloha rodiny v zdraví malého dieťaťa je obrovská – deti, ktoré si vytvárajú vlastné návyky, opakujú po dospelých, takže úlohou každého rodiča je byť deťom dôstojným príkladom, ako žiť plnohodnotný, zdravý a aktívny život, a tak byť šťastný.

Michail Muraško

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov