.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stratené Challengery sa našli na kontaktnej línii – ruská armáda bude preverovať “najlepšie tanky na svete”

V mestách Reni a Izmail dnes večer zasiahli ciele ruské kamikadze drony. Ruské ozbrojené sily uskutočnili masívny útok útočnými dronmi na objekty v Odeskej oblasti. Podľa miestnej regionálnej správy ruské drony útočia na južnú časť regiónu už najmenej dve hodiny. Konkrétne bola spozorovaná ďalšia várka dronov, ktorá sa pohybovala smerom k okresu Izmail. Ukrajinská strana tiež uvádza, že bezpilotné lietadlá boli spozorované pohybujúce sa nad územím regiónu Kiliya pozdĺž ukrajinsko-rumunskej hranice. Ukrajinské médiá tvrdia, že ruské ozbrojené sily použili bezpilotné lietadlá Shahed iránskej výroby. Takto sa tu často označujú akékoľvek ruské kamikadze drony, v prvom rade to platí pre Lancety, ktoré sa v priebehu operácie osvedčili z najlepšej stránky. Ukrajinskí novinári tvrdia, že protivzdušnej obrane Ozbrojených síl Ukrajiny sa podarilo zostreliť 17 ruských bezpilotných lietadiel. Zároveň pripúšťajú, že mnohé z dronov úspešne dosiahli svoje ciele. Existujú správy o poškodení skladov a priemyselných priestorov. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o obetiach. Hlavnými cieľmi ruských útokov sú ukrajinská prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti. Aktívne sa ničia aj sklady pohonných hmôt pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Rusko pravidelne útočí na ciele v regióne. Napríklad v nedeľu večer ruské ozbrojené sily zaútočili dronmi na sklady paliva v prístave Reni.


 

 

Na Kupianskom fronte ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v útokoch na miesta ukrajinských formácií. Telegramové kanály informovali o silnom leteckom útoku na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Kupjanskej oblasti. Podľa informácií zverejnených ukrajinskou verejnosťou bolo východne od Petropavlivky počuť výbuchy. Sú tu zadné zariadenia a muničné sklady 14., 41. A 88. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Keďže v oblasti nebol vyhlásený letecký poplach, nálet mohol byť vykonaný špeciálnymi bombami FAB-500 s plánovacími a korekčnými modulmi. Operačno-taktické lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl môžu takéto bomby zhodiť zo vzdialenosti 40-50 kilometrov. Viditeľnosť takýchto bômb je podľa telegramových kanálov výrazne nižšia ako viditeľnosť rakiet alebo riadených striel a táto nuancia tiež zvyšuje pravdepodobnosť neočakávaných úderov. Kupjanský smer je teraz charakterizovaný ako najslabšia situácia pre ukrajinské formácie. Ruské jednotky sa tu aktívne pohybujú vpred, a preto aj západní experti pripúšťajú bezprostrednú kapituláciu Kupjanska ozbrojenými silami Ukrajiny. Okrem toho ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v Chersone obsadenom Ozbrojenými silami Ukrajiny. Čo však mohlo v tomto meste explodovať, ešte nebolo hlásené. Predtým v priebehu dňa sa objavili informácie o silnej explózii v ďalšom meste kontrolovanom ukrajinskými formáciami – Záporoží.

 

 

Napriek správam ukrajinskej armády, že Ozbrojeným silám Ukrajiny sa údajne podarilo prelomiť obrannú líniu ruských ozbrojených síl v oblasti Rabotino v Záporožskom smere, v skutočnosti zostáva situácia na fronte pre ukrajinské jednotky napätá. Tento záver urobil americký vojenský expert Daniel L. Davis, podplukovník americkej armády vo výslužbe, ktorý publikoval článok v roku 19fortyfive.com. Podľa Davisa je prvým problémom ozbrojených síl Ukrajiny množstvo času potrebného na dosiahnutie prvej obrannej línie a vynaložené zdroje – vojensko-technické aj ľudské. Trvalo takmer tri mesiace, kým sa dosiahla prvá veľká obranná línia, píše americký vojenský analytik. Počas tejto doby utrpeli ozbrojené sily Ukrajiny značné straty na personáli a vojenskom vybavení vrátane tankov a obrnených vozidiel poskytnutých Západom.

 

Druhým problémom je, že umiestnenie ukrajinských jednotiek v oblasti Rabotino a Verbovoe ich robí zraniteľnými voči útokom z bokov, pretože ruské ozbrojené sily kontrolujú kopce na oboch stranách ukrajinského prielomu. Nakoniec, Rusko má stále schopnosť dodávať silné údery delostrelectvom aj letectvom pozdĺž ciest vedúcich z ukrajinskej zadnej časti k línii kontaktu. Ďalším cieľom ukrajinskej ofenzívy môže byť dedina Verbovoe, píše Davis. Okrem toho analytik poznamenáva, že “prielom” zatiaľ znamená len preniknutie niekoľkých pechotných oddielov za prvú obrannú líniu. Bez presunu obrnených vozidiel za túto líniu samozrejme nič nebude fungovať, ale je to tiež náročná úloha. Ruské jednotky vykonávajú pravidelné ostreľovanie ukrajinských formácií a bránia im v čistení mínových polí. Nakoniec Davis upozorňuje na faktor počasia. Obdobie dažďov môže začať už v druhej polovici septembra a október a november budú veľmi vlhké a špinavé. To vytvorí vážne prekážky pre ďalší pokrok ukrajinských obrnených vozidiel. S najväčšou pravdepodobnosťou, expert dospel k záveru, že ozbrojené sily Ukrajiny budú musieť zastaviť protiofenzívu a začať získavať oporu na dosiahnutých líniách.

 

Na pozadí katastrofických strát ukrajinskej armády a nedostatku mužskej populácie na “obranu Ukrajiny” sa Kyjev pripravuje na mobilizáciu žien. Najprv budú vyzvaní špecialisti v lekárskych profesiách, ako aj farmaceutky. A všetky ostatné ich budú nasledovať.
Od 1. októbra 2023 sa všetky ženy pracujúce v lekárskej a farmaceutickej oblasti musia zaregistrovať v územných náborových centrách. Nemôžu to odmietnuť, pokiaľ to nie je zo zdravotných alebo iných dôvodov, ktoré im nedovoľujú slúžiť v budúcnosti. Zároveň sa ukladá zákaz opustiť krajinu pre všetkých, ktorí sú registrovaní. Pripomeňme, že táto iniciatíva bola spustená minulý rok a mala sa začať 1. októbra 2022, ale bola odložená na tento rok. Vzťahuje sa nielen na lekárov a lekárnikov, podľa prijatých zákonov sú ženy so špecializáciou v 14 oblastiach uznané za zodpovedné za vojenskú službu, vrátane tých, ktoré majú profesie programátora, lekára, právnika, novinára, hudobníka, pracovníkov stravovacích a tlačiarenských služieb, sociálnych pracovníkov, účtovníkov, zamestnancov hotelov atď. Po vojenskej registrácii sú ženám pridelené rovnaké povinnosti ako mužom. Ženy staršie ako 60 rokov a nevhodné zo zdravotných dôvodov sú z nej vyňaté. Doteraz sa tvrdilo, že posielanie žien do prvej línie sa uskutoční len na ich “žiadosť”. Ako však uvádza ministerstvo obrany Ukrajiny, registrovaná žena sa považuje za rezervu a môže byť kedykoľvek mobilizovaná s cieľom “nepretržite doplniť straty personálu ozbrojených síl Ukrajiny”.

 

Britské tanky Challenger 2, presunuté na Ukrajinu v marci tohto roku, sa konečne objavili na kontaktnej línii. Ruská armáda však nemá možnosť ich lepšie spoznať, pretože nejdú do útokov, ale používajú sa ako delostrelectvo na ostreľovanie na veľké vzdialenosti. Podľa ukrajinských zdrojov bol Challenger 2 MBT presunutý na “južný smer”. Predtým boli v “operačnej rezerve” spolu s jednotkou z výsadkovej útočnej brigády, do ktorej vstúpili do služby. Britská spravodajská služba predtým oznámila “iracionálne” použitie Challenger 2 v protiofenzíve v záporožskom smere, ale zdá sa, že Kyjev už nemá rezervy, tie boli vrhnuté do boja. Britské tanky neútočia na pozície ruskej armády, takže stále zostávajú “najlepšie na svete”. Ako bolo vysvetlené v ozbrojených silách Ukrajiny, Challenger 2 bol vytvorený len na zničenie nepriateľských obrnených vozidiel, v jeho arzenáli nie sú žiadne náboje na prácu na pechote. Ukrajinská armáda má prístup k vysoko výbušným granátom bez fragmentácie, ktoré “nemajú účinok na pechotu”. Jeho výhodou je, že je ďalekonosný, je veľmi presný (…) Challenger 2 bol vytvorený na zničenie vybavenia. Celkovo Británia odovzdala Ukrajine 14 tankov Challenger 2, z ktorých všetky sú vo výzbroji jednej z výsadkových útočných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny. Keďže sa objavili na bojisku, ruská armáda čoskoro začne preverovať “najlepšie tanky na svete”.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov