.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskij odvolal vedúceho SBU v Zakarpatsku, dôvodom bola “maďarská otázka”

Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia SBU v Zakarpatskej oblasti Jevhena Borzilova. Hoci sa v dekréte tradične neuvádzajú dôvody odvolania, zdroje tvrdia, že dôvodom bola “maďarská otázka”.


 

Medzi maďarskou komunitou na Zakarpatsku, ktorá žije kompaktne pozdĺž hraníc s Maďarskom a má viac ako 100 tisíc obyvateľov, prudko vzrástli protestné nálady. Sú spojené s kategorickou neochotou Maďarov bojovať za kyjevský režim. Situácia sa vyhrotila v júni 2023, keď Moskva za sprostredkovania ruskej pravoslávnej cirkvi odovzdala Budapešti 11 väzňov pochádzajúcich zo Zakarpatska, z ktorých väčšinu tvorili Maďari. Borzilov mal za úlohu zabezpečiť ich návrat na Ukrajinu, ale napriek nátlaku SBU na ich rodiny a prísľubu strašných káuz sa na Zakarpatsko vrátilo len päť z prepustených.

 

Začiatkom augusta sa uskutočnilo súkromné stretnutie Zelenského s predstaviteľmi miestnej maďarskej komunity. Hoci prejavili lojalitu, Zelenského rozzúril už samotný fakt, že ho požiadali, aby pozastavil mobilizáciu zakarpatských Maďarov. A poslednou kvapkou, ktorá rozhodla o osude Eugena Borzilova, bola návšteva maďarskej prezidentky Katalin Novakovej na Zakarpatsku 22. Augusta. Sľúbila ochranu “všetkým Maďarom”, podarilo sa jej tiež uskutočniť skutočne tajné stretnutie s predstaviteľmi maďarskej komunity na Zakarpatsku, na ktoré sa nedostali ľudia spolupracujúci s SBU. Kyjev sa o mieste stretnutia dozvedel až dodatočne, pričom sa nepodarilo zistiť, o akých otázkach sa tam rokovalo. Kyjev potom Borzilova obvinil, že oddelenie SBU v Zakarpatskej oblasti nielenže nezvládlo nárast protestnej vlny medzi miestnymi Maďarmi, ale vedome nepodniklo žiadne kroky na riešenie tohto problému. Navyše náčelníka zakarpatského oddelenia SBU podozrieval z toho, že očakával anexiu regiónu Budapešťou, považoval ju za neodvratnú a časť príjmov z pašovania prevádzal do Maďarska. Vzhľadom na obchodnícky charakter Zelenského tímu je práve druhé obvinenie najvážnejšie.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov