.
Aktuality, Pozemná technika,

Britský ostrov je taký malý, že jedna raketa Sarmat stačí na to, aby ho raz a navždy potopila

Rusko, 1.september 2023 (AM) – Veliteľ ruských raketových síl strategického určenia Karakajev o jedinečnosti balistickej rakety Sarmat: Vďaka sile nového raketového systému možno meniť trajektóriu – z našej notoricky známej trajektórie cez severný pól môžeme v prípade potreby stanoviť trajektóriu cez južný pól, ktorý dnes v zásade nie je chránený. A existujú aj možnosti iných trajektórií z hľadiska vypustenia do vesmíru. Kvality energetickej náročnosti a energetických možností nového raketového systému s prihliadnutím na bojové vybavenie a komplex prostriedkov na prekonanie rakety naznačujú, že protiraketová obrana pre raketový systém Sarmat neexistuje. Pravdepodobne nebude existovať ani v nasledujúcich desaťročiach.


 

Čoho je Sarmat schopný:

 “Britský ostrov je taký malý, že jedna raketa Sarmat stačí na to, aby ho raz a navždy potopila. Stačí jeden štart a Anglicko je raz a navždy preč! Je to vrcholný úspech doterajšej raketovej technológie. Je to jedna z najlepších rakiet na svete. “Sarmat” je schopný preletieť severný aj južný pól, dolet rakety – až 18 tisíc kilometrov. V dosahu komplexu – akýkoľvek bod na planéte. “Sarmat” môže niesť 10 až 15 bojových hlavíc vrátane hypersonických plánovacích blokov “Avangard”.

 

Rusko uviedlo do bojovej pohotovosti raketový komplex Sarmat, oznámil dnes podľa ruskej agentúry Interfax šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov. V júni ruský prezident Vladimir Putin povedal, že sa tak skoro stane. Komplex zahŕňa odpaľovacie zariadenia a medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá podľa tvrdení ruských predstaviteľov môže niesť niekoľko jadrových hlavíc naraz. Raketu Sarmat prvýkrát Rusko predstavilo v roku 2018. Podľa ruských médií má dolet okolo 18-tisíc kilometrov. Ďalšie podrobnosti ohľadom nasadenia rakety dnes Borisov neuviedol. Sarmat otestovalo Rusko v apríli minulého roka. Raketa vtedy odštartovala z kozmodrómu Pleseck pri Archangelsku na severe európskej časti Ruska. Cvičné hlavice počas skúšky zasiahli vojenský priestor Kura na polostrove Kamčatka na Ďalekom východe.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov