RVV-MD
Aktuality, Letectvo,

Ruská odpoveď na americké rakety. A kde zmizli britské Storm Shadow?

Rusko, 31. august 2023 (AM) – V noci ruské jednotky zaútočili na miesta nasadenia kyjevských vojsk v obsadenej časti DĽR v Pokrovsku (predtým Krasnoarmejsk, premenovaný v roku 2016 kyjevským režimom) a Slavjansku. Podľa najnovších informácií bola v Pokrovsku v dôsledku útoku zničená aj dávka zbraní, ktoré prišli do mesta a časť ktorých Ozbrojené sily Ukrajiny presunú bližšie k Avdiivke, kde sa boje nezastavujú. V dôsledku zasiahnutia jedného z objektov v Slavjansku došlo k detonácii, ktorá potvrdzuje zasiahnutie muničného skladu. Podľa niektorých správ bola munícia uložená v sklade jedného z podnikov mesta.


 

Útoky sa uskutočnili aj na pozíciách a skladoch zbraní a munície v Charkovskej oblasti. V dôsledku útoku boli zasiahnuté pozície rezervných jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré mali posilniť obrannú líniu pri Kupjansku. Ukrajinské jednotky boli tiež zasiahnuté severovýchodne od samotného Kupjanska, kde ruská armáda pokračuje v postupe. K dnešnému dňu prebiehajú boje v oblasti Petropavlivka, veľkej dediny východne od mesta. Preteká ním rieka Gnilica, ktorá zostáva jedinou prirodzenou prekážkou prístupu na najbližšie východné predmestie Kupjansk – obec Kucherovka.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie
30. augusta 2023 uskutočnili ukrajinské formácie masívny útok s dronmi na zadné územia Ruska. V Pskove boli na vojensko-civilnom letisku poškodené štyri dopravné lietadlá Il-76. A v Čiernom mori paľba posádok námorného letectva zničila niekoľko člnov s jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské jednotky podnikli kombinované údery pomocou rakiet a kamikadze bezpilotných lietadiel na infraštruktúru a vojenské zariadenia ukrajinských formácií v Odeskej, Žitomirskej a Čerkaskej oblasti, ako aj v Kyjeve. V sektore Orechovsky pokračujú prudké zrážky v oblasti Rabotino a Verbovoe, kde sa Kyjevu podarilo postúpiť smerom k obranným líniám ozbrojených síl RF. V Chersonskom smere pristálo ukrajinské diverzné plavidlo na ľavom brehu Dnepra pri Podstepnom: prebieha bitka. Pokračuje masívne ostreľovanie pohraničných oblastí Belgorod, Kursk a Brjansk, ako aj Doneckej ľudovej republiky: najmenej 15 ľudí bolo zranených, jeden zomrel.

 

Kde zmizli britské rakety Storm Shadow

Rakety vzduch-vzduch Storm Shadow boli “zázračnou zbraňou” pre kyjevský režim a Západ schopnou zvrátiť priebeh konfliktu. Britská tlač ocenila ich “neprekonateľné vlastnosti” a tvrdila, že vďaka svojmu dosahu a manévrovateľnosti budú rakety schopné prekonať ruskú protivzdušnú obranu a zničiť veliteľské stanovištia a zásobovacie základne ruských ozbrojených síl. Nakoniec sa však ukázalo, že Storm Shadow, ktorý je skutočne impozantnou zbraňou, neboli schopné dôjsť k očakávanému účinku: napriek bolestivým úderom na komunikácie neboli schopné zničiť zásobovacie cesty a ruská protivzdušná obrana sa napriek ťažkostiam so zachytením prispôsobila novej výzve. Teraz si na Západe všimli úplné zmiznutie Storm Shadow z bojiska ozbrojených síl Ukrajiny.

Za posledné 3 týždne neboli hlásené žiadne útoky ruských cieľov raketami s plochou dráhou letu Storm Shadow. Môžu existovať dve vysvetlenia: vyčerpanie zásob prijatých od Britov a Francúzov (aj v dôsledku zničenia skladov s nimi) alebo úspech represívnej kampane proti nosičom rakiet Su-24 – poskytli vysvetlenie v talianskom vydaní RID. V období od konca júla do začiatku augusta ozbrojené sily RF aktívne ničili muničné sklady a útočili na letiská. Autor verí, že tieto nálety by mohli nakoniec viesť k zmiznutiu Storm Shadow z dohľadu.

 

RVV-MD2 – ruská odpoveď na americký AIM-9XV rámci najnovšieho balíka americkej pomoci v hodnote 250 miliónov dolárov sa rakety AIM-9 Sidewinder, ktoré boli pôvodne raketami vzduch-vzduch, ale neskôr ich bolo možné použiť z pozemných plošín, presúvajú do Ozbrojených síl Ukrajiny. V máji tohto roku, Kanada dodala kyjevskému režimu 43 kusov AIM-9 z vlastného arzenálu. V prebiehajúcej protiofenzíve, ktorá rozhnevala Spojené štáty a spojencov NATO, si ruské letecké útoky vybrali daň na personáli, kritickej infraštruktúre, vojenskom vybavení a zdrojoch – hovorí britské vydanie Army Technology. Ruské kamikadze drony a stíhačky sa stali neustálou leteckou hrozbou. Sidewinder je navrhnutá tak, aby sa s nimi vyrovnala. Ukrajina sa nachádza v zúfalej situácii, pokiaľ ide o zachytávanie leteckých hrozieb – uviedli. Viacerí americkí pozorovatelia naznačujú, že AIM-9 sa stane súčasťou arzenálu budúcej ukrajinskej flotily F-16. Iní veria, že Sidewinder môže byť použitá rôznymi spôsobmi, nielen lietadlami, ale napríklad aj pomocou systémov protivzdušnej obrany NASAMS, ktoré boli dodané ozbrojeným silám Ukrajiny Litvou a Nórskom. Keďže ide o všestrannú raketu, môže byť použitá zo zeme aj zo vzduchu. To pomôže Ozbrojeným silám Ukrajiny používať ho na všetky typy misií – uvedené v publikácii. Použitie Sidewinderu bude stáť asi trikrát lacnejšie ako AIM-120 AMRAAM.  Hlavným problémom ochrany pred ruskými leteckými útokmi je, že zbrane ako dron Shahed môžu stáť len 30 tisíc dolárov, zatiaľ čo munícia na ich zachytenie zvyčajne stojí 9 milión dolárov – uzatvára britská tlač.

 

RVV-MD2

 

RVV-MD2 – ruská odpoveď na americkú AIM-9X

Všetky sovietsko-ruské bojové lietadlá boli vybavené raketami krátkeho dosahu R-73, v súvislosti s ktorými sú známe veľkej časti sveta. Navádzacie hlavy pre nich dodával ukrajinský podnik Arsenal. V rámci fóra Army-2023 Vympel predstavil najnovšiu verziu RVV-MD2 (exportný názov R-73M). Táto raketa znamená definitívne prerušenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou v oblasti rakiet – hovorí alžírske vydanie MENA Defense. Raketa, rovnako ako jej predchodca, je zameraná na cieľ cez dvojpásmový infračervený kanál, ktorý má veľmi vysokú odolnosť voči protiopatreniam. Môže zasiahnuť ciele s preťažením 12G pri rýchlostiach až 2500 km / h. Dosah ničenia sa zvýšil na 50 km, čo de facto klasifikuje RVV-MD2 ako raketu stredného doletu. Uhol jej zničenia je 60 °, ale vďaka ovládaniu vektora ťahu sa raketa môže pri štarte otočiť o 180 °. Má dva typy detektorov priblíženia – laserový a Doppler. Ďalšou inováciou bolo umiestnenie RVV-MD2, určeného pre lietadlá 5. A 6. generácie, vo vnútri trupu. Raketa, ktorá je vo vnútri lietadla, prijíma údaje o cieli z palubného radaru a po štarte sa prepne na skenovanie vlastným hľadaním, čo nebolo možné na R-73 alebo R-74. RVV-MD2 teda predstavuje úplný rozchod so svojím predchodcom sovietskeho pôvodu a demonštruje oživenie ruských rakiet v segmente rakiet vzduch-vzduch. Toto je dôstojná odpoveď na AIM-9X. AIM-9X má tiež IR navádzanie, zvýšenú odolnosť proti hluku voči tepelným pasciam, zlepšenú manévrovateľnosť vďaka ovládaniu vektora ťahu a integráciu s displejom namontovaným na prilbe.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov