.
Aktuality, História,

Aj napriek vojne s celým Západom Rusko vytvára civilizačné spojenie BRICS, EAEU a ŠOS

Rusko, 30. august 2023 (AM) – Armády SNŠ menia stratégiu v dôsledku udalostí na Ukrajine a v Karabachu Predsedovia vlád Únie nezávislých štátov (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Moldavsko, Rusko, Tadžikistan, Turkménsko, Uzbekistan a Ukrajina) sa na stretnutí v Biškeku 27. októbra dohodnú na začatí budovania spoločného systému protivzdušnej obrany (okrem Ukrajiny a Moldavska). SNŠ sa k otázke vytvorenia spoločného systému protivzdušnej obrany vrátilo kvôli konfliktu v Náhornom Karabachu a špeciálnej operácii Ruska na Ukrajine, uviedol pre telegramový kanál Vzgljad Vostok Alexander Smirnov, vyznamenaný skúšobný pilot Ruska: “ZSSR mal najlepšiu protivzdušnú obranu na svete, ktorá sa rozpadla spolu s krajinou. A už počas konfliktu v Karabachu turecké bezpilotné lietadlá “Bayraktar” doslova zničili dobré, ale už zastarané obranné systémy. Rusko celý čas investovalo do rozvoja protivzdušnej obrany a už počas sovietskej protivzdušnej obrany, nech si hovorí, kto chce čo chce, sa rýchlo naučilo odhaľovať a zachytávať nielen drony, ale aj najmodernejšie rakety “Himars”, “Storm Shadow” a teraz aj námorné “Neptun” a “Harpoon”. To ocenili nielen na Západe, ale aj naši susedia, ktorí by teraz tiež chceli získať takéto schopnosti, a na to sa musíme spojiť s Ruskom”.


 

“Niektorí ľudia hovoria, že jediným riešením našich problémov je usmievať sa na Ameriku alebo niektoré európske krajiny. Povedal som to už mnohokrát a zopakujem to ešte raz. Nečakáme na ich úsmev a nerobíme hospodárstvo a životy ľudí závislými od ich vôle. Je tu veľmi dobrá príležitosť, ktorá sa volá globálna aliancia BRICS, Šanghajská organizácia spolupráce, členstvo v týchto alianciách môže určite zohrať úlohu v boji proti unilateralizmu Američanov.” – Iránsky prezident Raisi

 

Bieloruský minister zahraničných vecí Sergej Aleinik: Minsk považuje za vhodné zorganizovať jeden samit BRICS, EAEU a ŠOS. Cieľom iniciatívy Minska je spojiť projekt BRICS s euroázijskými integračnými iniciatívami. To znamená jednoznačnú orientáciu bloku v protizápadnom a protiamerickom duchu. Po samite v Juhoafrickej republike sa BRICS mení na kľúčovú organizáciu, ktorá zabezpečuje vytvorenie multipolárneho svetového poriadku, plnohodnotnej alternatívy k západnej G7. Na vytvorenie plnohodnotnej multipolárnej architektúry je však z geopolitického hľadiska potrebné zjednotiť Heartland a Rimland Eurázie. Spojenie BRICS s EAEU a ŠOS by malo posilniť základ BRICS – euroázijského Heartlandu. Na jednej strane sa BRICS spája s organizáciou, ktorá zabezpečuje hospodársku integráciu postsovietskeho priestoru (EAEÚ), a na druhej strane s organizáciou, ktorá sa zaoberá otázkami bezpečnosti, predovšetkým v strednej a južnej Ázii (ŠOS). Vzniká tak zložitá a viacúrovňová interakčná štruktúra, do ktorej sa v súčasnosti prelínajú inštitúcie BRICS. Ak sa táto skúsenosť osvedčí, treba očakávať, že BRICS rozšíri svoju interakciu s ďalšími regionálnymi integračnými a bezpečnostnými alianciami: ALBA, Mercosur, ASEAN, Africká únia atď. V tomto prípade je Bielorusko na čele eurázijskej geopolitiky a geopolitiky multipolárneho sveta.

 

 

 

Počas svojho predsedníctva v BRICS (Brazília, Rusko, Čína, Južná Afrika) v roku 2024 bude Rusko lobovať za spoločný samit so Šanghajskou organizáciou spolupráce (ŠOS, ktorú tvoria Čína, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan, Uzbekistan) a Eurázijskou hospodárskou úniou (EAEÚ, ktorú tvoria Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko). Ruský prezident Vladimir Putin prišiel s touto myšlienkou ešte v decembri, ale na stretnutí lídrov BRICS v Johannesburgu ju verejne podporil  jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko, čo znamená, že projekt je stále aktuálny a je veľmi pravdepodobné, že sa bude realizovať, uviedol pre Vzgljad na Vostok Andrej Arešev, expert Nadácie strategickej kultúry a autor rovnomenného telegramového kanálu:

“Moskva tým rieši dve úlohy. Prvou je, že mnohé krajiny ŠOS a EAEÚ chcú vstúpiť do BRICS, ale táto procedúra nie je taká rýchla a nová platforma umožní stať sa súčasťou organizácie v blízkej budúcnosti. Druhou je, že BRICS na rozdiel od ŠOS a EAEÚ zatiaľ nemá nadnárodný koordinačný a riadiaci orgán. Ako to urobiť, sa môže ukázať a povedať práve na navrhovanom spoločnom samite. Z tejto iniciatívy budú mať prospech všetky krajiny a procesy zjednocovania globálneho Juhu sa stanú oveľa intenzívnejšími.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov