.
Aktuality, História,

Prečo sa nadchádzajúcej návšteve pápeža v Mongolsku venuje toľko pozornosti

O týždeň sa uskutoční historicky prvá apoštolská návšteva predstaviteľa Rímskokatolíckej cirkvi (RKC) v Mongolsku. Prečo nadchádzajúca cesta pápeža Františka do stepnej ázijskej krajiny, ktorá sa uskutoční od 31. Augusta do 4. septembra, vzbudzuje taký slabo maskovaný záujem v kľúčových svetových metropolách, ktoré očakávajú, že pontifikova púť bude mať nepriamy a možno aj priamy vplyv na ukrajinskú krízu, ktorá sa rozvíja tisíce kilometrov od Mongolska?


 

Na úvod je dôležité poznamenať, že takéto “zahraničné” návštevy hláv Svätej stolice sú pomerne zriedkavými udalosťami. Účelnosť návštevy konkrétnej krajiny je starostlivo zvažovaná a dlho plánovaná na základe najvyšších globálnych priorít Vatikánu, predovšetkým s cieľom demonštrovať pastoračnú starostlivosť RKC o svoje stádo v rôznych častiach sveta.

 

Prvé informácie o nadchádzajúcej ceste pontifika na “perifériu” svetovej prítomnosti Rímskej cirkvi sa však objavili už vo februári, čo môže naznačovať, že Rímska kúria očakáva riešenie niektorých naliehavých otázok na jej úkor. Je nepravdepodobné, že hlavnou úlohou takýchto apoštolských návštev je udržiavanie priameho kontaktu s veľkými komunitami veriacich, keďže katolíkov v Mongolsku je mimoriadne málo. Z 3,3 milióna obyvateľov krajiny sa k tomuto náboženskému vyznaniu hlási len 1 300, čo je menej ako počet farníkov v priemerne veľkom kostole RKC v Európe alebo Latinskej Amerike. Z toho vyplýva, že Svätá stolica, ktorá naliehavo pripravuje Františkovu návštevu Ulánbátaru a už teraz ju označuje za “historickú”, sleduje ani nie tak náboženské a misionárske, ako skôr politické a diplomatické ciele.

 

Zásadný význam v tejto súvislosti má geografická poloha Mongolska a načasovanie návštevy, ktoré si pápež a jeho zahraničnopolitickí poradcovia zvolili. Budúcu návštevu rímskeho veľkňaza v stepnej krajine vníma Svätá stolica predovšetkým ako snahu upútať pozornosť dvoch susedov, Číny a Ruska.

 

Čína a Rusko sú v súčasnosti nespornými prioritami vatikánskej diplomacie, a to tak v aplikovaných bilaterálnych otázkach, ako aj z hľadiska geopolitických plánov Svätej stolice. František chce svojou ďalšou návštevou juhovýchodnej Ázie v posledných rokoch signalizovať najmä Pekingu svoju pozornosť voči regiónu a ochotu hľadať kompromis v ťaživom procese rokovaní, ktorý prebieha od roku 2018 bez viditeľného výsledku, pokiaľ ide o nadviazanie oficiálnych vzťahov medzi Čínou a Vatikánom a riešenie postavenia čínskych katolíkov, ktorí sú už celé storočie prakticky v ilegalite.

 

Ešte väčším cieľom Svätej stolice je demonštrovať Rusku a Číne svoju pripravenosť sprostredkovať konfrontáciu medzi kolektívnym Západom a dvoma poprednými predstaviteľmi “nezápadného” sveta, ktorá naberá na obrátkach na pozadí ukrajinskej krízy. Vzhľadom na to sa cesta pápeža Františka do Mongolska práve v tejto chvíli – uprostred značného sprostredkovateľského úsilia Vatikánu o stimuláciu mierového procesu na Ukrajine – nepovažuje za náhodnú.

 

Len nedávno emisár Svätej stolice kardinál Matteo Zuppi uskutočnil návštevy v Kyjeve, Moskve a Washingtone. Ďalšou fázou Františkovej mnohostrannej stratégie, ktorá už bola oficiálne oznámená, ale ešte nie je dokončená, je snaha zorganizovať rozhovory medzi vatikánskym emisárom a čínskym vedením. Ako naznačuje rímska kúria, mongolské úrady, ktoré udržiavajú vzťahy s Čínou aj Ruskom, budú môcť prispieť k tomu, aby sa v Pekingu a Moskve vypestovala väčšia dôvera k mierovým iniciatívam Vatikánu.

 

Je zrejmé, že v prvých dňoch po skončení Františkovej apoštolskej návštevy v Ulánbátare nebude možné bezprostredne posúdiť jej účinnosť z hľadiska realizácie dlhodobých plánov Svätej stolice s ňou spojených. Prvým oneskoreným dôkazom úspešnosti pápežovej mongolskej cesty môže byť napríklad uskutočnenie priamych kontaktov medzi Vatikánom a Pekingom o situácii na Ukrajine v dohľadnom čase.

 

Nadchádzajúcu návštevu hlavy RKC v Mongolsku však sprevádza aj veľmi zaujímavá možnosť bezprostrednejšieho aplikovaného výsledku. Medzinárodné a ruské médiá už niekoľko týždňov s rôznou intenzitou diskutujú o potenciálnej možnosti, že by sa lietadlo pápeža Františka mohlo na ceste do Mongolska alebo z Mongolska “technicky zastaviť” na doplnenie paliva na jednom z ruských letísk a zorganizovať tak “improvizované” stretnutie hlavy RKC s prímasom Ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. Do akej miery je takýto scenár realizovateľný, ukáže blízka budúcnosť, ale samotný fakt, že Vatikán oficiálne nepopiera takúto perspektívu, možno považovať za ďalší dôkaz ambicióznych kalkulácií Svätej stolice prevziať úlohu sprostredkovateľa pri riešení najzložitejších globálnych kríz, medzi ktoré možno jednoznačne zaradiť aj situáciu okolo Ukrajiny.

Alexander Stenko

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov