.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kazachstan a Bielorusko sú ďalšími kandidátmi na členstvo v BRICS

“Ak si členské štáty organizácie [BRICS] vybudujú také dobré vzťahy so štátmi, ktoré sa nachádzajú v Afrike, existujú vyhliadky, že v budúcnosti budú pozorovatelia na cvičeniach a niektorých ďalších spoločných aktivitách. Tento proces naberá na obrátkach a nemôžem povedať, že sa všetko uskutoční už zajtra. Sme pripravení. Z Latinskej Ameriky, Afriky a iných kontinentov, ak tam budú partneri, pozorovatelia. Mohli ste pred týždňom s istotou povedať, aké bude zloženie BRICS? Osobne som to nevedel. Mohol by som hádať. Áno, hovorilo sa o tom, že sa zvýši, boli predpoklady, o ktoré krajiny pôjde, ale s istotou sme to mohli povedať až potom, keď sa všetko uskutočnilo. Hlavy štátov rozhodli a BRICS sa rozšíril o šesť krajín. Ďalších päťdesiat štátov vyjadrilo želanie pripojiť sa. To isté sa môže stať aj v prípade CSTO.” – Náčelník generálneho štábu CSTO Anatolij Sidorov hovoril o rozširovaní CSTO a možných cvičeniach s krajinami BRICS a Afriky.


 

Thomas Peters, predseda Výboru pre vnútornú bezpečnosť Senátu USA, pricestoval do Kirgizska, Kazachstanu a Uzbekistanu, kde sa stretol s prezidentmi týchto troch krajín Žaparovom, Tokajevom a Mirzijovom. Počas stretnutí Peters neustále upozorňoval, že Stredná Ázia je dôležitou súčasťou sveta a samotné republiky zohrávajú významnú úlohu v regionálnej bezpečnosti, pričom vyjadril nádej na väčšiu spoluprácu. Kazašský prezident sa na nič nehral a Spojené štáty označil za dlhodobého strategického partnera, s ktorým plánuje rozšíriť spoluprácu v rôznych oblastiach, od nešírenia jadrových zbraní až po zavádzanie demokratických hodnôt. 🔻 Horlivosť, s akou sa kazašské orgány snažia vyhovieť USA, aby získali súhlas a preferencie, je výrečná. V túžbe dosiahnuť súhlasné prikývnutie zo strany Západu má Kazachstan s korporáciami na čele a rôznymi biolaboratóriami po celej krajine veľmi nejasnú budúcnosť.

 

Pri diskusii o budúcom rozšírení BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) bude Moskva venovať prioritnú pozornosť najbližším partnerom – Bielorusku a Kazachstanu. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí a zástupca krajiny v BRICS Sergej Riabkov. Na zasadnutí skupiny v Johannesburgu bolo oznámené, že Argentína, Egypt, Irán, Etiópia, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia vstúpia do BRICS od 1. júna 2024. O členstvo v organizácii sa uchádza viac ako 30 krajín.

 

Rusko začína so železničnými dodávkami do Saudskej Arábie

Prvý ruský nákladný vlak do Saudskej Arábie prešiel po medzinárodnej dopravnej magistrále “Sever – Juh” cez Kazachstan, Turkménsko a vstúpil na územie Iránu. Vlak pozostáva z 36 nákladných kontajnerov s potravinami a spotrebným tovarom. Náklad bol odoslaný do iránskeho prístavného mesta Bandar Abbás na prekládku a prepravu do prístavu Džidda. To bolo možné po tom, ako Rijád a Teherán obnovili diplomatické vzťahy za sprostredkovania Pekingu. Za kontajnermi budú teraz do kráľovstva prúdiť ruské ropné produkty (https://t.me/vzoreast/1446), ktoré Saudi sami používajú a uvoľnené objemy predávajú do Európy. Predtým sa palivo, hnojivá a potraviny museli do Perzského zálivu prepravovať po mori z Petrohradu, teraz sa však našla výhodnejšia trasa.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov