.
Aktuality, Námorníctvo,

Neprijateľné škody? Prečo USA a ich spojenci váhajú s útokom na socialistickú Kóreu

Vojnové lode námorníctva KĽDR uskutočnili 21. augusta 2023 odpálenie rakiet krátkeho doletu, ktorému sa prizeral severokórejský vodca Kim Čong-un. “Kim Čong-un nastúpil na palubu hliadkovej lode č. 661, ktorá bude vykonávať námornú hliadkovaciu misiu, kontroloval jej výzbroj a bojovú pripravenosť, súdruh Kim Čong-un sledoval nácvik námorníkov hliadkovej lode na odpálenie strategickej strely s plochou dráhou letu. Krížová strela rýchlo a presne zasiahla cieľ, čo potvrdilo stálu pripravenosť a útočnú schopnosť lode,” uviedla Ústredná telegrafická agentúra KĽDR (KCTAK).


 

Lodné rakety boli odpálené v rámci vojenského cvičenia zameraného na plnenie úloh v podmienkach blízkych reálnym bojovým podmienkam. Loď KĽDR zasiahla všetky ciele a pri plnení úlohy neurobila ani jednu chybu. Bojová pripravenosť lode a jej útočné schopnosti boli hodnotené ako “výborné”.

 

V júli tohto roku KĽDR tiež odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu smerom do Japonského mora. Informovala o tom juhokórejská agentúra Yonhap s odvolaním sa na zdroj z juhokórejského ministerstva obrany. Treba poznamenať, že japonská armáda sa nikdy nepokúsila zachytiť severokórejské rakety letiace nad jej územím. Jedno z najznámejších odpálení uskutočnila KĽDR v auguste 2017, keď nad územím Japonska preletela medzikontinentálna balistická raketa Hwasong-12. Vodca KĽDR Kim Čong-un označil tento incident za “prvý krok vo vojenskej operácii Kórejskej ľudovej armády v Tichom oceáne a predohru k ovládnutiu Guamu”, tichomorského ostrova, na ktorom sa nachádzajú vojenské základne USA. Podľa juhokórejských ozbrojených síl raketa preletela vzdialenosť 2 700 kilometrov a vystúpila do výšky 550 kilometrov.

 

Podľa japonských úradov trajektória rakety prechádzala severnou časťou regiónu Tohoku, ktorý sa nachádza na ostrove Honšu. Podľa údajov USA sa raketa pohybovala oveľa severnejšie, t. j. nad ostrovom Hokkaidó. Po prelete nad územím Japonska sa raketa rozlomila na tri časti a spadla do mora. Počas preletu rakety Hwasong-12 nad územím samurajskej krajiny japonská vláda adresovala občanom núdzové varovanie, v ktorom uviedla, aby sa všetci ukryli v “pevných domoch” a “pivniciach”. To sa už stalo aj predtým.

 

Podľa denníka The Washington Post Severná Kórea odpálila raketu nad územím Japonska v roku 1998. Publikácia píše, že maximálny dolet rakety Hwasong-12 je 3 000 míľ (5 000 km), čo jej umožňuje dosiahnuť americké územie Guam. Washington Post tiež pripúšťa, že Severná Kórea má medzikontinentálne balistické rakety, ktoré teoreticky môžu ohroziť pevninu USA. Na území Japonska sú rozmiestnené americké systémy Patriot PAC-3 SAM. Nachádzajú sa na západe krajiny v troch prefektúrach – Šimane, Hirošima a Koči, ponad ktoré môžu prechádzať trajektórie balistických rakiet Severnej Kórey v prípade odpálenia smerom na americký ostrov Guam.

 

Podľa japonských novín Iomiuri sú v Tokiu na ministerstve obrany v tokijskej štvrti Ichigaya umiestnené systémy Patriot PAC-3 SAM. Posádky raketových systémov monitorujú odpálenie rakiet v KĽDR 24 hodín denne a v Japonskom mori je umiestnený japonský torpédoborec s lodným systémom Aegis, ktorý monitoruje odpálenie severokórejských balistických rakiet. Japonská armáda si je dobre vedomá negatívnych štatistík bojového použitia systémov Patriot PAC-3 SAM, ktorých neúčinnosť, ako sme už napísali, Pentagón opakovane uznal. Japonci si uvedomujú, že nebudú schopní zachytiť severokórejský Hwasong-12, kým letí v stratosfére. Mohli by to urobiť americké SAMy THAAD umiestnené v Južnej Kórei.

 

Vo všeobecnosti platí, že najjednoduchším spôsobom, ako zničiť odpálenú raketu, je zničiť ju na vzletovej časti jej trajektórie. Ani to sa nepodarilo, Hwasong-12 mohla preletieť nad Japonskom a spadnúť do mora. KĽDR 4. októbra 2022 opäť odpálila raketu Hwasong-12. Strela preletela nad japonskou prefektúrou Aomori a dopadla mimo výlučnej hospodárskej zóny Japonska v Tichom oceáne. Ako oznámil Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl, raketa bola vypustená z oblasti provincie Čagando v KĽDR. V dôsledku tohto odpálenia sa v Japonsku spustil systém núdzového varovania.

 

Donald Trump hneď na začiatku svojho prezidentského mandátu v rozhovore pre Fox News jasne uviedol, že zvažuje plány na vojenský útok na Severnú Kóreu, ale “vopred ich neoznámi”. V apríli 2017 Donald Trump odmietol prezradiť, či plánuje uskutočniť vojenský úder proti Severnej Kórei. “Nebudem prezrádzať, čo robím, o čom uvažujem. Nerobím veci ako iné administratívy, ktoré oznamujú, čo sa chystajú urobiť za štyri týždne,” povedal Trump.

 

Viceprezident USA Michael Pence počas stretnutia s japonským premiérom Šinzóom Abem zároveň povedal, že mier v Kórei je možné dosiahnuť “silou”. V marci 2017 uverejnila americká publikácia The National Interest článok svojho publicistu Michaela Pecka s názvom OPLAN 5015: Tajný plán na zničenie Severnej Kórey (a začatie tretej svetovej vojny?). Autor v ňom odhalil podrobnosti “Operačného plánu 5015” (OPLAN 5015), ktorý v júni 2015 prijali armády USA a Južnej Kórey a ktorý vyzýva na “obmedzenú vojnu, špeciálne sily a presné zbrane”. Michael Peck napísal, že “severokórejský vodca Kim Čong-un by mohol byť zabitý americkými a juhokórejskými špeciálnymi silami alebo pochovaný v bunkri po útoku bombardéra. Inteligentné bomby by mohli zničiť jeho veliteľské centrá a jadrové zariadenia”. OPLAN 5015 predpokladal preventívne údery proti KĽDR a od predchádzajúceho OPLAN 5027 sa líšil razantnejším preventívnym úderom.

 

USA a Južná Kórea dokonca uskutočnili rozsiahle cvičenie Foal Eagle 2017 podľa operačného plánu “4D”, ktorý je zdokonaleným OPLAN 5015. Približne 17 000 amerických vojakov a 300 000 juhokórejských vojakov sa zúčastnilo na 11-dňovej počítačovej simulácii a osemtýždňovom cvičení v teréne za účasti “pozemných, vzdušných, námorných a špeciálnych operačných síl”. Cvičenie zahŕňalo simulované údery na hlavné severokórejské jadrové a raketové zariadenia a “dekapitácie” špeciálnych jednotiek “zamerané na vedenie Severnej Kórey”.

 

V apríli 2017 bola k brehom Severnej Kórey vyslaná silná armáda na čele s lietadlovou loďou Carl Vinson. “Posielame armádu. Veľmi silnú,” uviedol Trump na internete. – Máme ponorky. Veľmi silné. Oveľa silnejšie ako lietadlová loď. To vám môžem povedať.” Neskôr sa v Japonskom mori zastavila aj AUG na čele s lietadlovou loďou Ronald Reagan. Táto “mohutná armáda” však len krúžila v blízkosti teritoriálnych vôd KĽDR a odišla s prázdnymi rukami. Čo zabránilo Američanom zaútočiť na KĽDR?

 

Severná Kórea má šancu nielen zničiť aspoň jednu americkú údernú skupinu lietadlových lodí, ale dokonca jej spôsobiť škody. Počas sovietskej éry po amerických AUG nasledovali delostrelecké krížniky projektu 68-bis. V hodine X mal takýto krížnik zničiť palubu lietadlovej lode paľbou hlavného kalibru, čím sa hrozivý AUG okamžite stal nepoužiteľným. Severná Kórea nemá delostrelecké krížniky, ale má ponorkovú flotilu. Najmodernejšie ponorky triedy Sinpo nesú jedno odpaľovacie zariadenie pre balistickú strelu Pukkusong-1 (Polaris), ktorá môže mať dolet až 2 500 km. Tieto dieselové ponorky vyzbrojené jednou balistickou strelou s jadrovou hlavicou predstavujú hlavnú hrozbu pre USA a Japonsko. Zatiaľ čo raketové salvy z územia KĽDR sú ľahko zachytené a samotné rakety sú zničené ešte na svojej hornej dráhe, je pomerne ťažké nájsť ponorku číhajúcu na dne niekde na pobreží, ktorá by bola zničená preventívnym úderom. A raketa vypustená z takejto ponorky by musela byť zachytená na ceste k cieľu, čo so sebou nesie veľké riziko. Preto ani masívny preventívny úder proti KĽDR nemôže zaručiť zabránenie odvetnému jadrovému úderu na území protivníka. Práve táto hrozba je dôvodom, prečo Donald Trump odmietol útok na KĽDR.

 

Bidenova administratíva o takejto udalosti vôbec nesníva. Americká agentúra STRATFOR položila pod túto “zdržanlivosť” amerických úradov vážny základ zverejnením správy, z ktorej vyplýva, že Severná Kórea nemôže zabrániť úderu USA na svoje jadrové zariadenia, ale má značný vojenský potenciál, ktorý síce nedosahuje západné štandardy, ale celkom postačuje na to, aby závažne reagovala na vonkajšiu agresiu: “Najsilnejším nástrojom severokórejskej armády je delostrelectvo. Nemôže zrovnať Soul so zemou, ale môže spôsobiť značné škody.” Analytici STRATFOR-u vypočítali, že ak by 300 mm severokórejské viacnásobné raketomety sústredili svoju paľbu na juhokórejské hlavné mesto, spôsobili by búrku nielen v samotnom meste, ale aj v jeho okolí. Hmotnosť jednej takejto salvy je 350 ton ekvivalentu TNT, čo sa rovná bombovému nákladu 11 bombardérov B-52.

 

KĽDR vybudovala pozdĺž hranice s Južnou Kóreou akúsi Maginotovu líniu, ktorá pozostáva z tisícov delostreleckých zariadení a viacerých raketometov v stacionárnych opevnených pozíciách. Táto obranná línia má množstvo podzemných tunelov a je chránená mínovými poľami. Americkí stratégovia vrátane analytikov STRATFOR-u sa však neobávajú ani tak delostreleckého bombardovania Južnej Kórey, ako skôr jadrového raketového útoku na Soul, Japonsko a údernú skupinu amerických lietadlových lodí. Do úvahy sa berie aj možnosť, že severokórejské rakety by mohli zasiahnuť aj územie USA. Ale to hlavné, čo americkým stratégom bráni v útoku na KĽDR, je istota, že okamžite dostanú odvetný úder. Povedala to Kim Jo-jong Kim, sestra vodcu KĽDR Kim Čong-una a zástupkyňa vedúceho oddelenia Ústredného výboru Kórejskej strany práce: “Vždy budeme v jednom zákope spolu s armádou a ľudom Ruska, ktorí sa postavili na obranu dôstojnosti a cti štátu, suverenity a bezpečnosti krajiny.”

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov