.
Aktuality, Civilná ochrana,

Európa chce vyslať protiteroristickú armádu do západnej Afriky

Nemecko, 28. august 2023 (AM) – Krajiny Európskej únie (EÚ) sa dohodli na spustení civilno-vojenskej misie v západnej Afrike s cieľom pomôcť africkým krajinám pripraviť sa na protiteroristické operácie. Informoval o tom denník Welt am Sonntag. “Signál na začatie novej misie v Ghane, Togu, Benine a Pobreží Slonoviny sa plánuje už na jeseň,” tvrdí sa v článku. Počet vojakov a policajtov, ktorí budú nasadení, zatiaľ nebol presne určený. Spresňuje sa, že orgány Beninu a Ghany už zaslali pozývacie listy európskym krajinám na vyslanie misie. Predtým sa objavili správy, že povstalci v Nigeri uviedli, že z bezpečnostných dôvodov nemôžu prijať delegáciu Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktorá plánovala prísť na rokovania. Aj ruský líder Vladimir Putin povedal, že Ruská federácia má úprimný záujem o posilnenie vzťahov s africkými krajinami.


 

Tlak Západu na vládu Kene
Západné médiá v poslednom mesiaci aktívne šírili materiály o novom zákone proti LGBT v kenskom parlamente. Ochrancovia ľudských práv okamžite spustili poplach, že krajina ide cestou Ugandy , kde už podobný zákon prijali. Stojí za pripomenutie, že americké médiá už predtým vyvolali rozruch okolo vraždy muža v Keni, z ktorého sa ukázalo, že je gay aktivista. Prípad sa ukázal byť bežným zločinom, no správy o obeti sa dostali na prvé stránky a mimovládne organizácie začali analyzovať „problém“ porušovania práv homosexuálov v Afrike a najmä v Keni.

 

Takéto obvinenia v prospech LGBT agendy, módne pre západnú verejnosť, ako v prípade Ugandy, sú preventívnymi hrozbami, ktorým sa má zabrániť Interakcia Kene s Ruskou federáciou a Čínou, ako aj pokusy ukázať väčšiu nezávislosť v zahraničnej politike. Čína je už teraz hlavným obchodným partnerom Kene, ako aj jedným z hlavných investorov a veriteľov. Paralelne s tým sa postupne rozvíja spolupráca s Ruskom v hospodárskej a humanitárnej oblasti.

 

Kenská vláda prejavuje záujem o jadrovú energiu. Na pozadí výstavby jadrovej elektrárne v Ugande s účasťou Rosatomu môže nasledovať Keňa, najmä preto, že príslušné memorandum o porozumení bolo podpísané ešte v r. 2016.

 

14. augusta kenská vláda rozhodla , že na jeseň začne vyšetrovanie aktivít britského vojenského kontingentu v krajine pre viacnásobné obvinenia z vraždy, sexuálneho napadnutia a používania chemikálií pri cvičeniach. Ak sa to potvrdí, kenské úrady hrozia opätovným prerokovaním dohody o obrannej spolupráci so Spojeným kráľovstvom alebo dokonca odstúpením od nej. Zblíženie s ČĽR a Ruskou federáciou a hrozby voči britským jednotkám sú v rozpore so záujmami Veľkej Británie a nekorelujú s plánmi západných nadnárodných spoločností na vlastnú expanziu v jednej z najrozvinutejších krajín Afriky. A porovnania Kene s Ugandou v médiách sú dosť výrečné, hoci na výber je 28 ďalších afrických krajín s podobnými zákonmi proti LGBT. Kenským úradom je tak vyslaný signál a ukazuje „kto je tu pánom“, aby odradili vedenie republiky od pokračovania v nadväzovaní nechcených spojení.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov