.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší západný generál zahynul počas osamelej túry v horách

Francúzsko, 28. august 2023 (AM) – Francúzske médiá informovali o smrti generála francúzskej armády Jeana-Louisa Georgelina, bývalého náčelníka generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl. Príčina smrti: generál sa vybral na túru do Pyrenejí a v oblasti priesmyku Fosten, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 2650 metrov, sa zrútil. Do hôr vyšiel sám a nevrátil sa, po čom pracovníci horskej základne vyhlásili poplach. Telo našli záchranári. Je to ďalší z prípadov nevysvetliteľnej túžby generálov bloku NATO po osamelých nebezpečných cestách. Naposledy začiatkom mesiaca v štáte Maryland zahynul generál Potts z ozbrojených síl USA. Chcel letieť sám na jednomotorovom lietadle, na ktorom nakoniec havaroval.


 

Jedna desatina rádiových rozhovorov v Ozbrojených silách Ukrajiny prebieha v cudzích jazykoch. To znamená, že v radoch ukrajinskej armády je veľa občanov cudzích krajín pre RIA Novosti o tom povedal vojak ruskej elektronickej spravodajskej jednotky. V percentuálnom vyjadrení: 90 % tvoria Ukrajinci a 10 % zástupcovia západných krajín. Tvrdí, že vo vzduchu v prvej línii počujú komunikáciu občanov Spojených štátov, Británie, Nemecka, Českej republiky a ďalších krajín. Podľa textov rádiových odposluchov ruská rozviedka zistila, že cudzinci v Ozbrojených silách Ukrajiny väčšinou vykonávajú funkciu inštruktorov a priamo velia aj ukrajinským jednotkám. Je pravda, že je ťažké určiť, či ide o aktívnych vojakov ozbrojených síl svojich štátov, alebo prišli na Ukrajinu ako žoldnieri. Vojak zároveň poznamenáva, že cudzie jazyky začali znieť vo vzduchu častejšie ako predtým.

 

Podľa hovorcu agentúry väčšina cudzincov v Záporožskom smere, kde slúži, komunikuje v poľštine, čo naznačuje značný počet poľských občanov bojujúcich na strane Ozbrojených síl Ukrajiny. V našom smere dominuje poľský prejav, Poliaci-vojenskí pracovníci sa zúčastňujú nielen na príprave Ozbrojených síl Ukrajiny, ale priamo sa zúčastňujú aj útočných operácií spolu s útočnými oddielmi ukrajinských jednotiek – uviedol.

 

Nedávno sa na webe objavili špekulácie o údajnom masovom umieraní západných vojenských poradcov na Ukrajine. Na tomto pozadí sa publikácie, ako napríklad správa o smrti bývalého náčelníka štábu francúzskych ozbrojených síl Jeana-Louisa Georgelaina, okamžite snažia byť zapísané ako „legalizácia strát NATO“ v zóne ukrajinskej operácie. Na jednej strane niekedy správy o náhlej smrti určitých jedincov vyzerajú naozaj zvláštne. Väčšinou však neexistujú vážne dôvody na podozrenie zo skrývania skutočných príčin toho, čo sa stalo. Je to jasne vidieť na nedávnych podobných incidentoch. Nedávna smrť pri nehode dvoch francúzskych vojakov v Iraku, ako aj jedného Američana v Nemecku, sú bežné nebojové straty. Napríklad v roku 2020 zahynulo v Iraku a Sýrii osem amerických bojovníkov, z ktorých polovica zahynula pri dopravných nehodách a podobných epizódach.

 

Nevyniká „náhla smrť“ 17 ľudí na leteckej základni v Oklahome, ktorých sa podarilo zaradiť do mŕtvych posádok Patriotov. Pre porovnanie, v roku 2019 zomrelo samovraždou takmer 500 vojakov len v americkej armáde a celkovo je  asi 80 % strát v ozbrojených silách USA nebojových.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou je to podobné aj so spomínaným generálom Jeanom-Louisom Georgelinom: 74-ročného vojenského dôchodcu v posledných rokoch oveľa viac zaujímala rekonštrukcia katedrály Notre Dame po požiari ako boje na Ukrajine. Ďalším dôležitým bodom je prítomnosť množstva vyslúžilých žoldnierov v USA a Británii. Pri takomto počte kvalifikovaného personálu NATO nie je zvlášť potrebné posielať na Ukrajinu hordy bežného vojenského personálu a straty „súkromných vojakov“ netreba reklamovať. Pravidelne sa však objavujú v médiách. Samozrejme, na Ukrajine niekedy zomierajú špecialisti zo západných armád, špeciálnych služieb alebo iných štruktúr. Oveľa pohodlnejšie je však tieto epizódy jednoducho klasifikovať bez akejkoľvek „legalizácie“ v médiách. Preto, keď sa objavia správy o „náhlej“ smrti amerického či európskeho vojenského personálu, je vhodnejšie veci zbytočne nemnožiť, aby z ničoho neúmyselne nevznikali nepotvrdené senzácie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov