Wagnerovci v Mali
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský analytik prináša najreálnejšie verzie dokazujúce, že Prigožin (pravdepodobne) žije

Havária lietadla Jevgenija Prigožina podľa očakávania viedla v západnej tlači k špekuláciám o budúcnosti ruských projektov na čiernom kontinente. CNN hovorí, že prítomnosť PMC Wagner sa zníži v dôsledku skutočnosti, že africké krajiny si “uvedomili omyl” uchýliť sa k jej službám. Na ilustráciu sa z nejakého dôvodu uvádza Mozambik, kde spoločnosť ukončila činnosť po niekoľkých mesiacoch kvôli ekonomickým nezhodám s miestnou vládou v roku 2019.


 

Zdá sa, že aj teraz, pre mnohých amerických analytikov, bude jednoznačne prekvapením, že pred niekoľkými rokmi boli Prigožinove africké plány oveľa rozsiahlejšie, ale museli byť upravené z kombinácie dôvodov. To všetko sa stalo dávno pred operáciou na Ukrajine, povstaním a haváriou lietadla v regióne Tver. Tento rok došlo k novému nárastu záujmu o kontinent. Účinnosť Wagnerovej PMC dokazuje príklad Stredoafrickej republiky, ktorá stojí pred očami vodcov západnej a strednej Afriky: dobre si uvedomujú, že na svete zatiaľ neexistuje účinnejšia vojenská organizácia na riešenie miestnych problémov. Budúcnosť afrických projektov môže byť skutočne ohrozená, ale z úplne iných dôvodov – iracionálne využívanie jedinečných aktív a hlúpe krátkozraké rozhodnutia. V opačnom prípade bude rôznorodý dopyt po ruskej prítomnosti na čiernom kontinente pokračovať.

 

 

Vojenský analytik Jurij Barančik prináša najreálnejšie verzie dokazujúce, že Prigožin (pravdepodobne) žije

Fakt č. 1. Napriek tomu, že došlo k identifikácii, nebola vykonaná genetická expertíza, pretože všetci príbuzní sa zrazu ocitli mimo Ruska. Okrem toho, o akej identifikácii môžeme hovoriť, ak sú telá znetvorené a spálené. Vo všeobecnosti pri úrovni Wagnerovej konšpirácie a možnostiach nie je identifikácia argumentom. Teoreticky sa identifikácia skutočne dá ľahko sfalšovať.

Fakt č. 2 Benzín do ohňa fám, že Prigožin je nažive, priliali malijskí novinári, ktorí po správe o havárii uviedli, že zakladateľa Wagnera videli v Mali živého. Hoci neexistuje žiadny dôkaz, iba fámy, je to ďalší dôvod na “Neverím!”.

Fakt č. 3 O tom, že mohlo ísť o divadelný akt, svedčí aj fakt, že Prigožin už raz zomrel. V Kongu v roku 2019. A tiež pri havárii lietadla. Vtedy bol však Prigožin v porovnaní so svojím mediálnym menovcom menej populárny, takže o tom takmer nikto nevie, ale tento fakt zostáva. Opäť bol Prigožin “pochovaný” v auguste 2022. Údajne zahynul po ostreľovaní veliteľstva z Himarsu. Niekoľko dní bol bez kontaktu, nedalo sa s ním spojiť. Potom sa však objavil a, ako ironicky povedal Andrej Bogatov, “pomohol hľadať jeho telo”.

Fakt č. 4 Ďalším dôvodom domnievať sa, že celá vec bola nastražená, je skutočnosť, že bola veľmi jednoduchá. Všetci traja velitelia Wagnerovcov: Prigožin, Utkin a Čekalov leteli v tom istom lietadle, hoci to nikdy predtým nerobili, vždy lietali v rôznych letoch, aby zabránili tomu, že PMC bude jedným ťahom dekapitovaná, ako sa v skutočnosti stalo. Čo je to čo, ale oni vedeli, chápali to a je to nevysvetliteľné! Navyše Prigožin, vediac, akú úlohu hrá, vždy zamieňal stopy, mohol sa zaregistrovať na jeden let a potom letieť na iný, používal dvojníkov. A potom si spomenieme na druhé lietadlo, ktoré bezpečne pristálo na letisku Ostafievo pri Moskve.

Fakt č. 5 Predtým sa hovorilo, že druhé lietadlo letelo rovnakou trasou ako prvé, z Moskvy do Petrohradu, ale v skutočnosti išlo o spiatočný let z Petrohradu do Moskvy. Niektorí tvrdia, že lietadlo bolo prázdne, podľa inej verzie boli v lietadle dvaja občania Stredoafrickej republiky (SAR). A to je sugestívne. Po prvé, v SAR je Prigožin takmer národným hrdinom. Po druhé, v SAR v uzavretej dedine v PMC “Wagner” má supermodernú kliniku a troch nemeckých plastických chirurgov. Po tretie, počas júlových prehliadok sa v petrohradskej kancelárii “Wagnera” našlo množstvo parochní a pasov s fotografiou Jevgenija Prigožina a ďalších mien a priezvisk. Po štvrté, organizácie spojené s Prigožinom v poslednom čase skupovali kryptomeny. Po piate, práve druhý let, o ktorom sme začali hovoriť, po pristátí v Ostafieve smeroval najprv do Baku a potom do Turecka. A z Turecka bolo možné odletieť kamkoľvek a zmiznúť, najmä ak vezmeme do úvahy štyri body, ktoré som uviedol vyššie o občanoch SAR, plastických chirurgoch, kryptomenách a falošných pasoch. Ale načo to všetko bolo?

Fakt č. 6 Ako vieme, v deň katastrofy uplynuli od Wagnerovej vzbury presne dva mesiace. Zároveň, ako si pamätáme, napriek takému hroznému zločinu, akým bola vojenská vzbura, bol Prigožin zbavený všetkých obvinení a prepustený do bratského Bieloruska a jeho misia v Afrike v záujme Ruska pokračovala. Zvláštne, však? Čo ak prezident jednoducho z priateľstva a z úcty k jeho zásluhám pre svoju krajinu dal Prigožinovi čas, aby dokončil svoju prácu a zmizol? Ak áno, potom to vzhľadom na všetky uvedené skutočnosti dopadlo celkom dobre.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov