.
Aktuality, Letectvo,

Perspektívy vývozu ruských bojových vrtuľníkov

Rusko, 22. august 2023 (AM) – Každé praktické použitie vynikajúcej zbrane dramaticky zvyšuje jej reputáciu na svetových trhoch so zbraňami. Viaceré krajiny Blízkeho východu, Ázie a Afriky majú záujem o nákup vrtuľníkov Ka-52E, Mi-28NME a Mi-17 s najnovšími riadenými zbraňami, uviedol pre agentúru TASS šéf Rosoboronexportu Alexander Michejev na margo fóra Armáda-2023.


 

Podľa neho sa dokonale osvedčili v bojových podmienkach. Ruské bojové vrtuľníky Ka-52 sa dokonale osvedčili počas ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, najmä počas tzv. protiofenzívy OS Ukrajiny. Práve tieto vrtuľníky prinútili ukrajinskú armádu upustiť od používania obrnených vozidiel pri útokoch na ruské pozície. Ka-52 zničili takmer štvrtinu západných obrnených vozidiel dodaných Ukrajine, najmä nemecké tanky Leopard a americké obrnené vozidlá Bradley. Ruské vrtuľníky Ka-52 Aligator sa po vykonaní misií v zóne SVO v 90 percentách prípadov vracajú na svoje domovské letiská bez poškodenia. Hlavným znakom Aligatora je súosové usporiadanie hlavných rotorov, ktoré umožňuje zaobísť sa bez riadiacej vrtule.

 

Ka-52

 

Aby sa Ka-52 nedostali do zóny protivzdušnej obrany nepriateľa, často operovali na pozemné ciele z kabíny, t. j. zdvihnutím nosa nad horizont a vypustením rakiet na visutej trajektórii. Neriadené strely vzduch-zem kalibru 240 mm typu C-24 v tomto prípade doletia oveľa ďalej a systém riadenia zbraní vrtuľníka sám vypočíta potrebné parametre zamerania. Vážnou hrozbou pre ukrajinské ozbrojené sily sa stali ruské ľahké viacúčelové riadené strely Izdelije 305, ktoré sa používajú z útočných vrtuľníkov Ka-52M, uviedol časopis Forbes.

 

KA-52

 

“Jedným z najvplyvnejších ruských zbraňových systémov v tomto sektore je útočný vrtuľník Ka-52 HOKUM,” uvádza sa v správe spravodajskej služby, ktorú zverejnilo britské ministerstvo obrany, s tým, že ide o nový variant Ka-52M vyvinutý na základe sýrskych bojových skúseností. Ka-52M má modernizovanú vežu s elektrooptickým označovaním cieľov, vylepšený komunikačný systém a systém riadenia zásob, ktoré mu umožňujú niesť nové zbrane vrátane mimoriadne smrtiacich rakiet, píše sa v publikácii, pričom sa uvádza, že “zatiaľ čo ukrajinské sily prerážajú pásma obranných mínových polí, protitankových priekop a betónových násypov, ruské sily odpovedajú útočnými vrtuľníkmi vyzbrojenými novou vysoko výkonnou raketou schopnou útočiť na veľké vzdialenosti”. “Integrácia novej protitankovej strely s doletom približne 15 kilometrov je kľúčovým vylepšením flotily Ka-52. Posádky Ka-52 rýchlo využili možnosť odpáliť túto zbraň mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany, čo predstavuje skutočné vystupňovanie schopností vrtuľníkov Ka-52,” uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

 

Mi-28N

 

Ruské vrtuľníky Ka-52 sú určené na boj proti tankom a sú vybavené protitankovými riadenými strelami Ataka s dosahom približne 10 kilometrov a 6 kilometrov. Tieto strely však vyžadujú priamu viditeľnosť cieľa a obmedzený dosah stavia vrtuľník nebezpečne blízko k prostriedkom ukrajinskej protivzdušnej obrany, ako sú americké systémy MANPADS Stinger a britské Starstreak. Väčšina úderných prostriedkov na oboch stranách sa preto obmedzila na raketové útoky, pri ktorých vrtuľník letí blízko zeme a potom prudko stúpa, aby vypálil salvu neriadených rakiet na nepriateľské pozície a potom sa otočil späť. Odpaľovanie rakiet týmto spôsobom nevystavuje vrtuľník nepriateľskej paľbe. Objavenie sa najnovších ruských rakiet zmenilo situáciu, čo ukrajinským ozbrojeným silám mimoriadne sťažilo začatie protiútoku, priznal Forbes.

 

Ilustračné foto – útočný vrtuľník Mil Mi-28N „Nočný lovec”

 

Ka-52 môže niesť niekoľko typov riadených striel, najmä nadzvukové protitankové strely systémov Šturm-VU a Vichor-M. Strely Vichor majú dvakrát vyššiu rýchlosť ako sonická rýchlosť a dosah až 10 kilometrov. Strela “Ataka” komplexu “Šturm-VU” strieľa na vzdialenosť 4 – 8 km a letí rýchlosťou prevyšujúcou rýchlosť zvuku. Najvýkonnejšou výzbrojou najnovších modifikácií Ka-52 je ľahká viacúčelová riadená strela (LMGM) “Artikel 305”. Ka-52 ich môže niesť dve až štyri, ale každá z nich je schopná veľmi presne zasiahnuť chránené ciele na vzdialenosť až 15 km. Nová strela vstúpila do služby u frontového letectva v rokoch 2021 – 2022 a v súčasnosti sa používa proti najdôležitejším cieľom v rámci SVO. Ďalším útočným vrtuľníkom, ktorý sa vyznamenal v rámci strategických síl protivzdušnej obrany, je vrtuľník Mi-28N “Nočný lovec” do každého počasia, ktorého hlavný rotor je vyrobený podľa klasickej schémy.

 

Mi-171

 

Tento vrtuľník vyvinula konštrukčná kancelária pomenovaná po M. L. Mil. M.L. Mil Design Bureau a do služby bol prijatý v roku 2009. V súčasnosti majú ruské vzdušné sily 80 vrtuľníkov Mi-28N a modernejšie Mi-28NM, ktoré majú radar s guľovou kapotážou, čo zvyšuje možnosti vyhľadávania v zlých poveternostných podmienkach a v noci. Mi-28N je vyzbrojený riadenými protitankovými strelami “Ataka” (až 16 kusov v kontajneroch) a rovnako ako Ka-52 môže niesť strelu LMUR “výrobok 305”. Pancierovaný kokpit chráni dvoch pilotov, ktorí sú umiestnení za sebou a každý vo svojom kokpite, na rozdiel od Ka-52, kde piloti sedia vedľa seba v jednom kokpite. Mi-28N je špecializovaný protitankový vrtuľník.

 

Vznikol v 80. až 90. rokoch minulého storočia špeciálne na boj proti tankom Abrams, Leopard a Challenger 2. Mi-28NM v spojení s Ka-52 prinútili OS Ukrajiny presunúť propagované západné obrnené vozidlá ďalej do tyla. Jedným z hlavných vrtuľníkov sú moderné modifikácie slávnych Mi-8: Mi-8AMTSH, Mi-8MTV-5 a Mi8MTPR-1 a množstvo ďalších modifikácií legendárneho vrtuľníka. Ide o moderné vojenské dopravné, dopravno-útočné a špeciálne vrtuľníky, ktoré vyrába ruský letecký priemysel pre ruské ozbrojené sily a na export pod označením Mi-17. Exportný potenciál ruských útočných vrtuľníkov sa vážne zvýšil na pozadí ich úspešného využitia v strategických silách protivzdušnej obrany.

 

V súčasnosti sú vrtuľníky Ka-52 v prevádzke len v egyptských ozbrojených silách, ktoré sú v súčasnosti najlepšou armádou v Afrike. Svojho času generál Tarek Saad Zaghloul, šéf odboru vyzbrojovania egyptských ozbrojených síl, povedal, že vrtuľník Ka-52 “je na úrovni najvyššej kvality, ktorá nie je horšia ako americký AH-64 Apache”. Médiá informovali, že Čína zvažuje nákup námornej verzie Ka-52 pre svoje námorníctvo. Objavenie sa najnovších Ka-52 v čínskych službách prinúti Čínu uvažovať o nákupe najlepších bojových vrtuľníkov ruskej výroby na svete pre svoje lietadlové lode. Viaceré krajiny na Blízkom východe majú vo výzbroji vrtuľníky Eurocopter Tiger, ktoré nemôžu operovať pri teplotách vyšších ako 43 stupňov Celzia, hoci denné teploty v púšťach západnej Afriky dosahujú 45 stupňov Celzia. To bol jeden z dôvodov neúspechu operácie Barkhan, ktorú Francúzsko uskutočnilo v krajinách Sahelu.

 

Úspech ruských Aligátorov v priebehu SVO nemôže nezaujímať armády krajín Blízkeho východu a Afriky. Vrtuľníky Ka sú dokonale prispôsobené extrémnym tropickým teplotám. Aligatory budú určite žiadané v krajinách strednej a západnej Afriky, ktoré sa zbavujú koloniálneho jarma. Každá nová nomenklatúra ruských zbraní v krajinách NATO dostáva špeciálne označenie. Mi-28 svojho času na Západe nazývali “Devastátor”. Skúsenosti z ich použitia v Sýrii a na Ukrajine ukázali, že prívlastok, ktorý mu prilepilo NATO, je úplne správny. V súčasnosti sú MI-28NM v prevádzke v Iraku, Alžírsku a Ugande. Tieto vrtuľníky sú ideálne na pôsobenie na Blízkom východe a v Afrike, a to predovšetkým v pomere “cena – kvalita”. A úspešné bojové skúsenosti zvyšujú ich atraktívnosť pre ďalšie krajiny v regióne. O vysokej účinnosti ruských vrtuľníkov MI-17 svedčí skutočnosť, že Spojené štáty po začatí vojenského konfliktu na Ukrajine urýchlene nakúpili niekoľko desiatok týchto strojov pre OS Ukrajiny po celom svete. V júli minulého roka podpísali spoločnosti Rosoboronexport a Russian Helicopters zmluvu o dodávke série modernizovaných vrtuľníkov Mi-171E neznámemu zahraničnému zákazníkovi. Tlačová služba leteckého závodu ruských vrtuľníkov v Ulan-Ude dodala, že vrtuľníky Mi-17 sa úspešne používajú pri policajných operáciách v krajinách Latinskej Ameriky aj v extrémnych poveternostných podmienkach v Arktíde, tropických oblastiach a afrických krajinách. Takže okruh možných zákazníkov týchto vrtuľníkov je pomerne široký. Vojna je otcom všetkého, hovorili starovekí mudrci. V prípade rastu exportného potenciálu ruských bojových vrtuľníkov je táto veta stopercentne pravdivá.

Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov