.
Aktuality, História,

Červená armáda “nezabrala” Kurilské ostrovy, ale oslobodila ich

Ruské ministerstvo zahraničných vecí varuje: “Nároky na naše ostrovy budeme považovať za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska”.


 

V ruských príručkách o vyloďovacej operácii na Kurilách (18. augusta – 1. septembra 1945) sa uvádza: “Vylodenie vojsk 2. Ďalekovýchodného frontu a Tichomorskej flotily ZSSR proti japonským vojskám počas druhej svetovej vojny s cieľom obsadiť Kurilské ostrovy. Súčasť sovietsko-japonskej vojny. Výsledkom operácie bolo obsadenie 56 ostrovov Kurilských ostrovov s celkovou rozlohou 10,5 tisíc km² sovietskymi vojskami, ktoré boli neskôr, v roku 1946, pričlenené k ZSSR”.

 

V modernom 12-zväzkovom vedeckom diele “Veľká vlastenecká vojna 1941 – 1945”, ktoré pripravilo Ministerstvo obrany Ruskej federácie, sa táto operácia rozoberá v časti 5. zväzku “Oslobodenie južného Sachalinu a Kuril”. Podrobne opisuje bojové operácie na ovládnutie Kurilských ostrovov, najmä najsevernejšieho z nich Šumšu, v urputných bojoch, pri ktorých sovietske vojská utrpeli ťažké straty. Len priamo na bojisku padlo 516 sovietskych vojakov – 48 dôstojníkov, 95 nižších veliteľov a 273 vojakov Červenej armády a červenoarmejcov, nerátajúc tých, ktorí zomreli na následky zranení v lazaretoch a nemocniciach – a celkové straty v počte padlých a zranených dosiahli 1567 osôb. Nezvestných bolo 123 mužov, ktorí sa zrejme utopili pri pristávaní v ľadovej vode.

 

V Japonsku, s ktorým sa ruské úrady donedávna usilovali o priateľstvo a spoluprácu, nikdy nesúhlasili so zákonnosťou bojových operácií jednotiek Červenej armády na Kurilských ostrovoch. Najmä Japonci sú pobúrení, keď sa u nás tieto operácie nazývajú oslobodením Kuril. Autor týchto riadkov si vôbec nepamätá na vedecké súboje s japonskými oponentmi, keď zvýšeným tónom presviedčali svoje publikum, že vôbec nejde o oslobodenie, ale o neskrývanú agresiu, o “zabratie japonských rodových území”. Na ktoré ZSSR a teraz Rusko nemajú žiadne práva a ktoré podliehajú “okamžitému návratu”. Požiadavky zároveň sprevádzali urážky sovietskych vojakov a dôstojníkov v podobe “územného rabovania” a správania “zlodeja v ohni”, ktoré sa v Japonsku stali tradičnými.

 

Takéto “definície” používajú aj japonské úrady a pravicové médiá. V tejto súvislosti som opakovane podal návrh, aby Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie upozornilo na takéto urážky cti a pamiatky sovietskych vojakov a žiadalo Tokio o dodržiavanie diplomatického dekóra. Treba poznamenať, že pri očierňovaní celej politiky Sovietskeho zväzu v 90. rokoch sa ruské liberálne krídlo rozvracačov postavilo na stranu japonských revanšistov a propagandistov a vyhlásilo, že Moskva “musí Japonsku vrátiť, čo Stalin ukradol”. Obhajobu práva Ruska na všetky Kurilské ostrovy zároveň označili za “falošné vlastenectvo” a pokusy o ospravedlnenie “Stalinových zločinov”. Pri príležitosti ďalšieho výročia porážky militaristického Japonska pripomeňme našim čitateľom, prečo bolo vylodenie na Kurilách oslobodením. Tvrdenia japonských úradov o rodovej príslušnosti Kurilských ostrovov k Zemi vychádzajúceho slnka z vedeckého a historického hľadiska, mierne povedané, nezodpovedajú skutočnosti.

 

Po prvé, až do polovice 19. storočia nielen Kurilské ostrovy, ale aj severný ostrov Hokkaidó neboli súčasťou územia japonského štátu a nazývali sa “haiči” – “mimo Japonska, v zahraničí”. Obývali ho Ainuovia, pôvodní obyvatelia japonských ostrovov, ktorých Japonci kolonizujúci Hokkaidó fyzicky vyhubili podobne ako Yankeeovia Indiánov.

 

Po druhé, všetky Kurilské ostrovy vrátane južných (Iturup, Kunašir, Šikotan) boli oficiálne pripojené k Ruskej ríši ešte za čias Kataríny Veľkej a miestni obyvatelia sa dostali pod jurisdikciu ruskej koruny. Existujú na to príslušné dokumenty a mapy.

 

Po tretie, súhlas cárskeho vyslanca v Japonsku admirála E. Putjatina s obetovaním území južných Kuril patriacich Rusku v roku 1855 v podmienkach stroskotania lode a v záujme nadviazania diplomatických a obchodných vzťahov nebol ničím iným ako vynúteným ústupkom. Následne bola dohoda o vymedzení územia v Šimodskej zmluve, ktorá hlásala “trvalý mier a úprimné priateľstvo medzi Ruskom a Japonskom”, porušená japonskou stranou, ktorá v roku 1904 zradne napadla Rusko. Navyše pri uzatváraní Portsmouthskej mierovej zmluvy v roku 1905 bola z iniciatívy japonskej delegácie vypracovaná príloha k zmluve, v ktorej sa uvádzalo, že všetky predchádzajúce japonskoruské dohody vrátane zmluvy zo Šimody sa rušia.

 

Po štvrté, odkazy japonskej strany na skutočnosť, že v roku 1875 cárska vláda dobrovoľne vymenila všetky Kurilské ostrovy až po Kamčatku za to, že sa japonská vláda vzdala nárokov na južnú časť Sachalinu, sú neudržateľné, pretože Japonsko, ktoré v dôsledku japonsko-ruskej vojny dosiahlo odmietnutie polovice Sachalinu vo svoj prospech. Využijúc porážku Ruska vo vojne, Japonsko získalo južnú časť Sachalinu nie na 47° severnej zemepisnej šírky, ako sa japonská vláda usilovala pred podpísaním Petrohradskej zmluvy v roku 1875, ale na 50°, t. j. na území, ktoré Japonci v minulosti nikdy nenavštívili. Od okamihu uzavretia Portsmouthskej zmluvy bola zmluva z roku 1875 fakticky ukončená, pretože odmietnutím polovice Sachalinu stratil význam a obsah tejto zmluvy zmysel.

 

Po piate, v rozpore s tvrdeniami japonských provládnych historikov a propagandistov sovietska vláda pri prerokúvaní podmienok podpísania sovietsko-japonského paktu o neutralite v lete 1940 oznámila japonskej vláde, že Moskva sa bude usilovať o vrátenie Južného Sachalinu a Kurilských ostrovov ZSSR.

 

Po šieste, tvrdenia japonskej propagandy, že “ZSSR dostal Tišimské (Kurilské) ostrovy ako cenu alebo trofej”, sú nepravdivé. Teda ako platbu prezidenta USA Franklina Roosevelta Stalinovi za pomoc pri porážke Japonska. V tejto súvislosti môžeme uviesť Rooseveltove slová, že sa mu “zdá rozumný návrh sovietskeho spojenca – Rusi chcú vrátiť to, čo im bolo odobraté”.

 

Po siedme, cisárska vláda bezpodmienečne kapitulovala a prijala všetky podmienky Postupimskej deklarácie vrátane článku 8, v ktorom sa uvádzalo: “Podmienky Káhirskej deklarácie budú splnené a japonská zvrchovanosť sa obmedzí na ostrovy Honšú, Hokkaidó, Kjúšú, Šikoku a také menšie ostrovy, ktoré určíme.”

 

Po ôsme, v nadväznosti na ustanovenia Postupimskej deklarácie americká administratíva po vojne uznala oprávnenosť vrátenia predtým stratených území ZSSR tým, že 29. januára 1946 vydala memorandum vrchného veliteľa spojeneckých vojsk D. MacArthura japonskej vláde o odstúpení všetkých Kurilských ostrovov vrátane južných ostrovov Iturup, Kunašir, Šikotan a Habomai od japonského štátu.

 

Po deviate, vlády USA a Veľkej Británie sa dohodli, že do Sanfranciskej mierovej zmluvy s Japonskom z roku 1951 zahrnú toto ustanovenie: “Japonsko sa vzdáva všetkých práv, vlastníckych práv a nárokov na Kurilské ostrovy a tú časť ostrova Sachalin a jeho priľahlých ostrovov, nad ktorými Japonsko získalo zvrchovanosť na základe Portsmouthskej zmluvy z 5. septembra 1905. Túto zmluvu ratifikoval japonský parlament a zostáva v platnosti. Tým, že japonská vláda naďalej “požaduje” od našej krajiny jej územie, zasahuje do suverenity a územnej celistvosti Ruskej federácie a otvorene sa vydáva na cestu revanšizmu a revízie výsledkov druhej svetovej vojny. Teraz si to uvedomili aj ruské orgány.

 

Nedávno hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že “akékoľvek takzvané protesty Tokia budeme ďalej považovať za pokus o zasahovanie do našich záležitostí a za pokus o porušenie základných zásad Charty OSN”, pričom Kurilské ostrovy označila za “neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie ako výsledok druhej svetovej vojny”. Chcel by som veriť, že po tom, ako bude 3. september v Rusku oficiálne ustanovený ako Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom a ukončenia druhej svetovej vojny, budú sa oslavy konať vo veľkom nielen na Ďalekom východe, ako tomu bolo doteraz, ale v celej našej obrovskej krajine. A, samozrejme, aj na Sachaline a Kurilských ostrovoch, kde sa dosiahla konečná bodka za svetovým masakrom, ktorý sa rozpútal v spolupráci s nacistickým Nemeckom a militaristickým Japonskom a ktorý si vyžiadal viac ako 50 miliónov obetí.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov