.
Aktuality, Letectvo,

Prvé výsledky vedeckých prístrojov stanice Luna-25 na obežnej dráhe Mesiaca

Rusko, 20. august 2023 (AM) – Boli oznámené prvé výsledky vedeckých prístrojov stanice Luna-25 na obežnej dráhe Mesiaca ohľadom zloženia pôdy a stôp mikrometeoritov. V energetickom spektre gama žiarenia zaznamenal neutrónový a gama spektrometer ADRON-LR najintenzívnejšie čiary chemických prvkov mesačnej pôdy.


 

Na obežnú dráhu Mesiaca bol po prvýkrát zaradený analyzátor iónovej energie a hmotnosti ARIES-L, určený na štúdium iónovej exosféry v blízkosti povrchu v cirkumpolárnej oblasti Mesiaca. Získané údaje umožnili zvoliť optimálny režim činnosti prístroja na povrchu Mesiaca na meranie energetických spektier častíc v rozsahu energií od 10 eV do 3 000 eV. Prístroj určený na záznam mikročastíc levitujúcich v blízkosti povrchu Mesiaca a na určenie parametrov okolitej plazmy zaznamenal udalosť dopadu mikrometeoritu. S najväčšou pravdepodobnosťou tento mikrometeoroid patrí k meteorickému prúdu Perzeíd, ktorý sonda Luna-25 úspešne prekonala počas svojho letu k Mesiacu. Na základe výsledkov spracovania dvoch snímok Mesiaca zhotovených 17. augusta bol georeferencovaný digitálny výškový model, ktorý výrazne zlepšil presnosť poznatkov o dráhe sondy.

 

Sovietske skúsenosti ukazujú, že je potrebné štartovať veľa a často. V rokoch 1958 až 1976 bolo k Mesiacu vypustených 45 sovietskych AMS, 31 štartov sa skončilo neúspechom z rôznych dôvodov – od poruchy nosnej rakety až po chyby už na obežnej dráhe Mesiaca. Tie z nich, ktoré spadli pri štarte v dôsledku havárie nosnej rakety, zostali v zozname pod názvami “E-# číslo #”, tie, ktoré dosiahli obežnú dráhu Zeme, dostali označenie “Kosmos-###” ako umelé družice Zeme, tie, ktoré dokázali doletieť na Mesiac, dostali lunárne číslovanie – “Luna-##”, ale ani v tejto fáze neboli všetky úspešné – k nehodám dochádzalo v dôsledku porúch brzdiacich motorov a v dôsledku chýb v riadení. A percento porúch zostalo vysoké aj v neskorších etapách. Ak si zoberieme tretiu generáciu sovietskych lunárnych AMS, E-8, v rokoch 1969 až 1975 bolo vypustených 16 staníc.

 

Bolo šesť úspešných pokusov, jeden bol čiastočne úspešný a deväť sa skončilo stratou vozidiel. Tri E-8 vyniesli Lunochody, v rokoch 1969, 70 a 73. Prvý štart bol neúspešný – strata Protonu v 52. sekunde letu, dvoma sa stali misie Luna-17 a Luna-21, ktoré dopravili na povrch Mesiaca Lunochod-1, respektíve Lunochod-2. Dva ťažké satelity E-8LS k Mesiacu v rokoch 1971 a 1974. Oba štarty sú úspešné, “Luna-19” a “Luna-22” dosiahli blízku obežnú dráhu Mesiaca. Obežná dráha “Luny-19” však nebola vypočítaná, takže misiu možno považovať len za čiastočne úspešnú, a “Luna-22” svoju cestu odpracovala, pričom vyslala sériu televíznych panorám Mesiaca, ktoré výrazne pomohli pri riešení problémov “lunárnych kopcov”. A “lunokopcov” bolo 11. E-8-5 a E-8-5M – stanice na dodávku mesačnej zeminy. Boli vypustené v rokoch 1969 až 1976, tri boli úspešné – “Luna-16”, “Luna-20”, “Luna-24”. Ďalšie tri – “Luna-15”, “Luna-18”, “Luna-23” – pri pristátí zlyhali, ale dostali čísla, pretože médiá stihli o štarte informovať. Dve z nich zlyhali na hornom stupni hornej časti a dostali sa na obežnú dráhu Zeme ako Kozmos-300 a Kozmos-305. A tri zostali pod indexmi E-8-5 N 402, 405, 412 – bez dosiahnutia obežnej dráhy. Vesmír je drahý. A ak sa zastaví, “lebo to nefunguje”, bude to ešte drahšie – pravdepodobnosť nehody po dlhej prestávke je vždy vyššia.

 

Podľa najnovších správ je pravdepodobné, že automatická stanica “Luna-25” havarovala na mesačnom povrchu. Zrejme sa zrazila s prirodzeným satelitom Zeme a prestala existovať. Takéto vyhlásenie pre novinárov bolo urobené v tlačovej službe štátnej korporácie Roskosmos. Včera sa plánovalo vyslať impulz na stanicu, aby sa vytvorila obežná dráha zariadenia pre následné pristátie na mesačnom povrchu. Bohužiaľ, v tento deň sa stratila komunikácia so zariadením. Okolo 14.57 moskovského času bola prerušená komunikácia s Lunou-25 – povedali v posolstve Roskosmosu. Včera a dnes sa ruské vesmírne služby snažili nájsť stanicu a obnoviť s ňou komunikáciu, ale tieto pokusy boli neúspešné. Na základe toho štátna korporácia dospela k záveru, že Luna-25 sa dostala na obežnú dráhu mimo plánu a zrazila sa s mesačným povrchom, čím prestala fungovať. Na objasnenie príčin incidentu sa začalo vytvárať špeciálna medzirezortná komisia.

 

Príčinou nešťastia v Luna-25 mohla byť chyba programátora v softvéri. Podobná situácia nastala aj pri štarte multifunkčného laboratórneho modulu Nauka. Do jeho softvéru bola zabudovaná chyba programátora ešte v nultých rokoch (keď sa začal vývoj projektu). Potom sa však abnormálna situácia vyriešila zorganizovaním mimoriadnej komisie na čele s vtedajším šéfom štátnej korporácie Rogozinom, opravou chýb a pripojením modulu k ISS. Napriek tomu sa vyvodili závery. Príkaz generálneho riaditeľa vyžadoval, aby sa softvér pri všetkých budúcich misiách prekontroloval. So zmenou vedenia sa však od takýchto nariadení, ako aj od mnohých ďalších opatrení na udržanie disciplíny v odvetví upustilo. Nemožno vylúčiť možnosť výmeny hardvéru palubného systému, ktorá si vyžadovala dôkladnú úpravu softvéru. Odmietnutie osvedčených predpisov a všeobecný pokles prevádzkovej disciplíny mali okamžitý vplyv na bezpečnosť letov – počet nehôd sa od júla 2022 zvýšil, pričom predtým sa v odvetví takmer štyri roky nestala ani jedna nehoda. Situáciu zhoršila aj skutočnosť, že v najintenzívnejšom predštartovom období odišiel šéf štátnej korporácie Borisov na dlhú cestu lietadlom Roskosmosu do Južnej Afriky a ďalších afrických krajín v sprievode veľkého sprievodu (náklady 500 miliónov rubľov). Prípravou bol poverený Ivanovov prvý zástupca, v odvetví známy ako “človek nehôd”. Z podobnej funkcie ho už raz pre nedbalosť a početné zlyhania v práci odvolali. Roskosmos nešťastne žartoval, že po “Borisovovej fontáne” na obežnej dráhe Mesiaca teraz bude “Borisovov kráter”. Po Borisovovom takmer nevyhnutnom odchode (on sám sa už zrejme rozlúčil so svojou pozíciou, dokonca ani neprišiel do Lavočkinovej NPO v takej tragickej chvíli.) štátnu korporáciu pravdepodobne povedie nominant z tímu Rostecu. Je možné, že faktické personálne vedenie prevezme vicepremiér Manturov, ktorý na riadenie priemyslu pošle predsedu Vedeckej a technickej rady vojensko-priemyselného komplexu generála Tjulina, kmeňového príslušníka Roskosmosu. Na post šéfa priemyslu sa zvažuje aj generál Frolov, zástupca generálneho riaditeľa štátnej korporácie pre bojové témy. Rogozinov návrat do priemyslu je nepravdepodobný a k súčasnej situácii sa nevyjadruje.

 

Katastrofa Luny-25 môže viesť k ukončeniu výskumných programov Roskosmosu na nasledujúce desaťročia. Špeciálna štátna komisia teraz zisťuje príčiny, prečo sa stanica zrútila na povrch Mesiaca v dôsledku poruchy pulzného-Dopplerovho radaru – merača výšky. Samotná katastrofa je pritom dôkazom vážnych systémových problémov v ruskom vesmíre. Samotný Roskosmos sa zaoberá aplikovanou prácou – umiestňovaním satelitov na obežnú dráhu, riešením vojenskej podpory a udržiavaním minimálneho množstva vesmírnych programov. Katastrofa sondy Luna 25 pravdepodobne tiež ukazuje, že Rusko nie je pripravené vzdať sa ISS v zásade. Stiahnutie ruskej vesmírnej stanice je spojené s osudom Luny 25. Podľa odborníkov Rusko musí zvýšiť objem výskumných technických a konštrukčných nápadov; to si vyžaduje veľa finančných prostriedkov. V nasledujúcich 10 až 15 rokoch bude ruský vesmír pravdepodobne outsiderom. To však neznamená, že by sme mali urobiť bodku za vesmírom.

 

“Vesmír, jeho skúmanie a objavovanie boli v dejinách ľudstva vždy symbolmi. Počnúc jaskynnými maľbami UFO. Sovietsky vesmírny program bol symbolom zotavenia krajiny z trosiek a strát Veľkej vlasteneckej vojny. Nielenže sme do roku 1947 (!), teda o niekoľko rokov skôr ako Británia, prakticky nepostihnutí vojnovou devastáciou, nakŕmili krajinu zrušením prídelových lístkov (bohatá Británia až v roku 1954), ale viedli sme aj viaceré projekty pre budúcnosť vrátane vytvorenia atómových zbraní a vesmírneho programu, čo zabezpečilo propagandistické tvrdenia, že ZSSR je vedúcou krajinou sveta. A keď videl realitu a porovnával ju s propagandou, svet tomu uveril. A oba kľúčové programy krajina vyriešila. Vznikla atómová protiváha Američanom a prvý kozmonaut bol náš, sovietsky. Mená Sergeja Koroľova a Jurija Gagarina sú do dejín ľudstva zapísané zlatými písmenami. A sovietsky človek mohol hrdo vytiahnuť zo svojich širokých nohavíc, čo v nich mal, a ukázať túto “Kuzmovu matku” celému svetu, a nikto nemohol ani pípnuť. Pretože autorita. Ale tieto programy sú len symbolom najťažšej, opotrebovanej práce a skúšok, ktoré prekonávali milióny obyčajných sovietskych ľudí, od ministrov po strojníkov v pradiarňach, od generálov po radových vojakov. Celá krajina ako jeden muž išla za týmito víťazstvami a úspechmi, pretože dobre vedela, že inak bude rozdrvená. Od roku 1930 sa nič nezmenilo, jedného nepriateľa vystriedal iný, len rafinovanejší. Elita a ľud boli zajedno. Teraz už nie sú. A to je koreň všetkých problémov. Elita myslí len na jedno – ako viac zarobiť alebo si nakradnúť s využitím svojho postavenia. Ľud to vidí. Ľudia si myslia, že ak je to tak, tak sme na to sami. Ak vás nezaujíma tá skrutka alebo matica v satelite, potom nás to zaujíma ešte menej. Vzhľadom na to, že vesmírny program je vždy symbolom, je táto situácia vo všeobecnosti pochopiteľná. Pád družice Luna-25 nie je len symbolom problémov v kozmickom priemysle, ktoré sú známe už dlho. Je to symbol potreby systémovej zmeny. Stabilita sa vyčerpala a hrozí, že sa zmení na svoj opak – stagnáciu. Pred týmto scenárom nás môže zachrániť len logika vývoja a začiatok nového civilizačného projektu. Inak sa utopíme v bažine stagnácie za fanfár platených, ale nie úprimných hudobníkov, ktorí spievajú o našich úspechoch. Odborníci už dávno hovoria, že SVO je potrebná nielen vo vzťahu k Ukrajine, ale aj vo vnútri krajiny. Podobne je SMERŠ potrebný nielen na boj proti banditom a teroristom, ale aj proti takým prípadom, ktoré spôsobujú našej krajine nenapraviteľné škody na medzinárodnej scéne a vyvolávajú pocit zatrpknutosti u všetkých vlastencov našej vlasti. Aby sme sa o päť rokov vyhli takýmto prípadom, alebo aby sa z nich stala tragická náhoda, na pozadí stovky úspešných pristátí na Mesiaci (pripomínam, že v ZSSR bolo úspešných 14 lunárnych misií zo 45, teda len asi 33 %), musíme začať už dnes. Inak nás to zničí.” ruský vojenský expert Jurij Barančik

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov