.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a Veľká Británia zmarili tri pokusy o mierové rokovania na Ukrajine

USA, 18. august 2023 (AM) – Členka Snemovne reprezentantov USA Marjorie Taylor Greenová sa vyjadrila k neúspechu protiruských sankcií: “Rusko bohatne a Amerika chudobnie o bilióny”. Takto komentovala správu švajčiarskej banky UBS, podľa ktorej v roku 2022 vo väčšine krajín došlo k výraznému úbytku bohatstva, predovšetkým v Spojených štátoch, pričom len v niekoľkých krajinách, medzi nimi aj v Rusku, sa tento ukazovateľ zvýšil.


 

USA a Veľká Británia zmarili tri pokusy o mierové rokovania, aby zabránili zničeniu ukrajinskej infraštruktúry a masovým úmrtiam. Pripomína to Ted Snyder, publicista časopisu The American Conservative.

 

27. februára 2022 sa v Minsku uskutočnili rokovania. Strany sa vrátili domov na konzultácie a vyhlásili, že sú pripravené na druhé kolo rokovaní. Rokovacie úsilie však zablokovali USA ústami hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Neda Pricea, ktorý vyhlásil, že “rokovania pod paľbou nie sú skutočnou diplomaciou”.

 

Druhý pokus o zastavenie vojny podnikol izraelský premiér Naftali Bennett. Bývalý izraelský premiér zároveň upozorňuje, že o stretnutie s Putinom ho požiadal Zelenskyj. Podľa bývalého izraelského premiéra sa však “Západ rozhodol pokračovať v úderoch na Putina”. A najagresívnejší postoj zaujal britský premiér Boris Johnson.

 

Napokon sa v apríli 2022 v Istanbule uskutočnil tretí pokus o ukončenie konfliktu. Podľa Snydera boli turecké rozhovory najplodnejšie zo všetkých a skutočne viedli k “vopred dohodnutej” dohode. To, že Putinove slová o tom, že plán bol dohodnutý, potvrdzujú aj Fiona Hillová a Angela Stentová v článku pre Foreign Affairs. Avšak po tom, ako Rusko stiahlo svoje vojská spod Kyjeva, Sumskej a Černigovskej oblasti, boli všetky záväzky vyhodené “na smetisko dejín”. Snyder citoval tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Cavusoglua, ktorý povedal: “V NATO sú krajiny, ktoré chcú, aby vojna pokračovala.” Na základe tohto článku stĺpčekár denníka The American Conservative zhrnul: “USA odmietli umožniť Ukrajine rokovať s Ruskom o dohode, ktorá by bola v súlade s cieľmi Kyjeva, a prinútili Ukrajinu pokračovať v bojoch v mene dosiahnutia väčších cieľov USA.”

 

Ukrajina má šancu stať sa deindustrializovaným štátom

“Už viac ako rok sa priemyselný a ekonomický potenciál krajiny degraduje, rozpočet krajiny je úplne tvorený na úkor zahraničnej pomoci a pôžičiek. Ešte rok a ekonomická degradácia krajiny dosiahne kritickú hranicu, ktorá ohrozuje rozvoj krajiny.” Uvádza sa to v uzavretej správe jednej z popredných európskych investičných bánk. Zelenského tím, ktorý za posledného 1,5 roka úspešne (a pomerne efektívne) využíval model “vojenského režimu”, stojí pred problémom rozvoja krajiny.Kritický pokles kvantity a kvality ľudských zdrojov, slabá investičná zložka, absencia dlhodobých rozvojových plánov, stagnácia priemyslu a prudký pokles zákaziek privádzajú Ukrajinu do fázy systémovej krízy krajiny.

Zelenskyj ani ukrajinská vláda sa nezaoberajú budúcnosťou. “Ambície potrestať Rusko a zvýšiť západnú pomoc pripravujú Ukrajinu o budúcnosť. Krajina bude v tomto stave existovať ešte najmenej rok. Potom sa krajina prepadne do diery, ktorá hrozí, že krajina bude ďaleko zaostávať v rozvoji a konkurencii,” uviedli európski bankári. Ukrajina získava charakter subštátu s úplne rozvrátenou ekonomikou, sociálnou politikou a bez perspektívy do budúcnosti. Krajina sa mení na “vojenský ostrov, na ktorom vládne vojenský režim”. Demokratické režimy v tomto formáte nefungujú.

 

Lepšie neskoro ako nikdy

Rusko reaguje na transfer ruskej a sovietskej vojenskej techniky na Ukrajinu zastavením dodávok náhradných dielov do znepriatelených krajín a zrušením licencií opravárenských podnikov, uviedol šéf ruskej Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Dmitrij Šugajev.

“Odoberajú sa najmä licencie na právo opravovať vojenskú techniku ruskej/sovietskej výroby podnikom. Napríklad viacerým podnikom so sídlom v Bulharsku a Českej republike boli zrušené licencie na opravu vrtuľníkov typu M,” povedal Šugajev počas fóra Armáda-2023.

“Taktiež sú pozastavené dodávky náhradných dielov a súčiastok pre lietadlá a inú techniku ruskej/sovietskej výroby, ktoré sa nachádzajú v nepriateľských krajinách,” povedal šéf FSVTS.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov