SPAAG ZAK-23E
Aktuality, Pozemná technika,

Strany ukrajinského konfliktu sa pripravujú na fyzické ničenie dronov

Rusko, 18. august 2023 (AM) – Ukrajinské improvizácie: Prakticky od začiatku špeciálnej vojenskej operácie vzrastal význam a rozsah použitia dronov nielen na prieskumné účely aj aj na údery proti nepriateľským cieľom. Postupne sa preto stávalo prioritou obrana pred dronmi, ktoré svojimi schopnosťami vyšli na strategickú úroveň, útočia na dôležité ciele v hlbokom tyle protivníka.Existuje možnosť potlačiť účinnosť dronov pomocou prostriedkov rádioelektronického boja. Alternatívou je ich fyzické ničenie vo vzduchu paľbou.


 

Improvizované prostriedky na tento účel vznikali okamžite. Išlo o prispôsobenie nadbytočných ručných zbraní na streľbu proti vzdušným cieľom. Takto sa objavovali napríklad staré vodou chladené guľomety kalibru 7,62x54mmR na združenej lafete. Po dvoch na rozdiel od štvoritých M4 obrazca 1931 použitých vo Veľkej vlasteneckej. Aktuálne medzi týmito improvizáciami pribudla aj lafeta s jednotnou spúšťou pre hviezdicovo rozmiestnené automaty Kalašnikova. Účinnosť je zrejme ohraničená použitím proti FPV dronom a prieskumných kvadrokoptéram.

 

M4 ako nižší ešalón PVO sovietskych vojsk v 2. svetovej vojne:

 

Zostrelenie ukrajinského prieskumného dronu ruskou protilietadlovou raketou, efektné ale aj drahé riešenie problému UAS:

 

Riešenia zo západu

Postupne sa prechádzalo k továrenským riešeniam, ktoré sú štandardizované a ostávali cenovo dostupné. Takto sa v Česku zrodil ľahký protilietadlový komplex MR-2 Viktor. Je kombináciou komerčného podvozku 4×4 Toyota Landcruiser a protilietadlového dvojguľometu ZPU-2 kalibru 14,5x114mm. Ukrajinským vojskám tieto vozidlá dodáva česká firma Excalibur. Holandská vláda predtým uviedla, že uhradí dodávku 100 systémov. Viktor má poskytovať cenovo výhodné riešenie protivzdušnej obrany pozemných vojsk a tylových bodových objektov pred nízko letiacimi vzdušnými cieľmi vrátane kamikadze dronov a helikoptér.

 

Český MR-2 Viktor na ukrajinskom bojisku:

 

Zvýšené množstvo a bojové možnosti dronov si vynútili vývoj drahých a sofistikovaných riešení. Na ukrajinskej strane ich čiastočne zastúpil protilietadlový tank Gepard dodávaný v desiatkach kusov.

Neskôr mohla dostávať austrálske špecializované systémy na boj s dronmi. Koncom apríla sa stalo verejne známym, že divízia EOS Defence Systems austrálskej firmy EOS si zabezpečila druhú podmienečnú zmluvu na dodávku až 50 diaľkovo ovládaných zbraňových systémov na Ukrajinu vrátane munície, náhradných dielov a súvisiacich služieb. Ako poznamenala spoločnosť, nový kontrakt v hodnote až 41 miliónov USD počíta s dodávkou zbraňových staníc na Ukrajinu v rokoch 2023 a 2024. Ide o dodatok k predtým oznámenej zmluve až na sto jednotiek v hodnote až 80 miliónov USD, ohlásenej 3. apríla 2023. EOS sa na trhu umiestňuje OS ako jediná spoločnosťou na svete, ktorá ponúka zbraňové stanice na vozidlá vhodné na inštaláciu zbraní od guľometov kalibru 5,56x41mm po kanóny 30×173 mm, ktoré sú schopné strieľať presne za pohybu na veľkú vzdialenosť. Zmluva umožňuje podmienené práva na predčasné ukončenie v prospech zákazníka, čo je typické pre zmluvné dohody počas vojny.

 

Už v polovici mája firma EOS predstavila svoju novinku, zbraňovú stanicu Slinger. Uviedla tada na trh systém výslovne určený na ničenie dronov (schopnosti C-UAS), ktorý dokáže sledovať a zostreliť bezpilotné lietadlá (UAV) na vzdialenosť viac ako 800 m.
C-UAS s názvom Slinger (prakovník) je tiež schopný vysporiadať sa s rojmi UAV.

 

Optický a radarový systém detekcie UAV je optimalizovaný na sledovanie viacnásobných a simultánnych hrozieb UAV a ich ničenie spôsobom jeden výstrel – jeden cieľ a rýchlo prenášať paľbu z jedného cieľa na druhý. Keď je Slinger integrovaný do sieťového systému C-UAS, môže byť riadený centralizovaným systémom pre riadenie paľby, aby ničil prioritné UAV v koordinácii s inými Slingermi alebo systémami rádioelektronického boja.

 

Podľa špecifikácií spoločnosti váži Slinger menej ako 400 kg a je stabilizovaný pre streľbu za pohybu nosnej platformy.
EOS uviedol, že Slinger je vybavený viacúčelovým sledovacím radarom Echodyne EchoGuard 4D, senzorová jednotka so zameriavacím systémom sa pohybuje nezávisle od zbrane v elevácii aj v azimute. UAV priamo ničí kanón Bushmaster M230 kalibru 30×113 mm vysoko výbušnou predragmentovanou muníciou s rádiofrekvenčným približovacím zapaľovačom. Slinger má maximálnu zásobu streliva 150 nábojov. Radar Echodyne EchoGuard, ktorý je integrovaný na Slinger, má detekčný dosah viac ako 3,5 km na vozidlá a viac ako 2,2 km na ľudí. Je možné, že Ukrajina sa bude v rámci kontraktu zaujímať aj o dodávku týchto C-UAS austrálskych zbraňových staníc.

 

C-UAS riešenia EOS:

 

Čo je však potvrdené a isté, nórska firma Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) zverejnila tento týždeň tlačovú správu o dodávke svojich C-UAS systémov Ukrajine. Presnejšie povedané podpísala zmluvu v hodnote 56 miliónov britských libier s IFU (International Fund for Ukraine), ktorý bol založený vo Veľkej Británii a finančne prispievajú do neho západné štáty. Úlohou fondu je identifikovať a obstarávať kritické spôsobilosti a dodávať riešenia rýchlo na ukrajinské bojisko.

Teraz bol takou spôsobilosťou identifikovaný boj s dronmi a riešenia sa našlo v podobe systému CORTEX Typhoon KONGSBERGU.
„Táto zmluva poskytne ozbrojeným silám Ukrajiny významné zvýšenie spôsobilostí a podporí ich schopnosť chrániť svoj ľud a brániť svoju krajinu pred vzdušnými hrozbami,” hovorí Eirik Lie, prezident Kongsberg Defence & Aerospace.

 

Ukrajinské vojská majú dostať niekoľko systémov CORTEX Typhoon C-UAS, ktorý je založený na overenom softvéri a hardvéri od Teledyne Flir a KONGSBERG, vrátane sledovacieho systému a KONGSBERG Remote Weapon Station (RWS – diaľkovo ovládaná zbraňová stanica) a CORTEX Integrated Combat Solution (ICS). V rámci dodávky nórska vláda darovala vozidlá Dingo 2, KONGSBERG RWS a zbrane (veľkokalibrové guľomety M2 kalibru 12,7x99mm).

 

Slovenská perspektíva

Kúpou vozidiel 4×4 JLTV sa vytvára niekoľko problémov. Nebolo isté, či budú vyrobené dostatočne dobre a včas vzhľadom na potenciálnu zmenu výrobcu (AM General namiesto Oshkosh). Zabráni sa výrobe slovenských obrnených vozidiel 4×4 – Aligator Master II, Patriot II, Gerlach alebo Hron. Zabráni sa výrobe slovenských zbraňových staníc – ZSRD07, Gladius. Vozidlá JLTV objednané vládou budú vyzbrojené inak. Až 110 zo 160 vozidiel má mať diaľkovo ovládanú streleckú vežičku M153 CROWS – nórskej firmy KONGSBERG, zatiaľčo zvyšných 50 konvenčné strelecké vežičky s posádkou (opäť veľkokalibrové guľomety M2 kalibru 12,7x99mm). Nie je známe nič o tom, že by mali ako pridanú hodnotu poskytovať schopnosti C-UAS. Ak nová vláda bude chcieť tieto riešenia prehodnotiť alebo odsunúť, bude autoritatívnym režimom oveľa horším, než demokratická nedôveryhodná úradnícka vláda, ktorá to objednala alebo akékoľvek nedôveryhodné riešenie na platforme volieb z 29.2.2020, ktoré to navrhlo.

 

Ruská odpoveď

Hneď prvé správy z výstavy Armija 2023 hovorili o ruských C-UAS systémoch. Na úvod sa predstavil ZAK-23E. Ide o samohybný kanónový systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu (SPAAG) založený na šasi obrneného transportéra 8×8 BTR-82A vyzbrojený dvojicou kanónov z protilietadlového dvojkanónu ZU-23-2, ktoré však nemajú združené hlavne. Ich pravdepodobná rýchlosť streľby v tejto konfigurácii vzrastie na 3200 rán za minútu a používať budú rovnaké strelivo 23x152mmB. Je to teda plnokrvný náboj určený pre rýchlostrelné kanóny, na rozdiel od austrálskeho riešenia Slinger, ktoré preferuje náboj 30x113mm pôvodne určený pre útočné vrtuľníky AH-64 Apache.

 

Účinný dosah streľby ZAK-23E bude 2500 metrov na pozemné ciele a do výšky 2000 metrov na vzdušné ciele. Systém je vybavený pokročilými optoelektronickými detekčnými prístrojmi a je schopný autonómne ničiť vzdušné hrozby ako sú drony, helikoptéry a riadené strely strely s plochou dráhou letu typicky letiace v nižších výškach. Hlavným účelom komplexu má byť ochrana bojových formácií na pozíciách aj pri presune.

 

Niektorí ruskí autori hneď poznamenali, že masívne nasadenie ZAK-23E na fronte by ruským jednotkám umožnilo zbaviť sa praxe umiestňovania ZU-23-2 na palubu nechránených nákladných vozidiel, čo však nie je až taká strašná chyba, berúc do úvahy účinnosť paľby na pozemné ciele. Modernizovať sa dá aj ZSU-23-2, existuje aj slovenské riešenie, napriek tomu, že ČSĽA tento dvojkanón nezavádzala kvôli existencii jašterice (30mm PLdvK vz. 53/59).

 

O vývoj samohybného protilietadlového systému ZAK-23E, ktorý okrem C-UAS môže podľa prvotných informácii bojovať aj s riadenými strelami s plochou dráhou letu, ako sú teraz ukrajinským letectvom vypúšťané Storm Shadow/SCALP-EG, perspektívne nebezpečnejšie nemecké Taurus KEPD 350, sa postaral Tulamašzavod spolu s Výskumným a vývojovým centrom Elins.

 

Nový ruský SPAAG ZAK-23E:

 

Zároveň s informáciami o ZAK-23E prišli správy od firmy Rostec, že tiež vyvíja komplexné C-UAS riešenie, kto by pochyboval…. Na výstave Armija-23 už predstavil komplex Rať s celým arzenálom prostriedkov na boj s dronmi.

Holding Roselektronika štátnej korporácie Rostec vyvinul viacúčelový mobilný komplex na boj s dronmi Rať. Zahŕňa aktívny radar, systémy detekcie a potlačenia dronov, zariadenia na pozorovanie v podmienkach nulovej viditeľnosti. Demonštruje dve modifikácie komplexu – so systémom riadeného laserového ničenia a vybavenú kanónovou výzbrojou so vzdušným výbuchom projektilov po priblížení sa k cieľu.

 

Komplex “Rať” bol vytvorený Vedecko-výrobného podniku “Istok” pomenovaný po Šokinovi má byť založený na obrnenom automobile 6×6 SBA-70K4. Na palube je aktívna radarová stanica (RLS), schopná detekovať drony veľkosti vtáka na vzdialenosť 4 km. Detekčný a rušiaci komplex na potlačenie dronov, ktorý je súčasťou Rati, skenuje vzdušný priestor v automatickom režime, rozpoznáva a ruší riadiace kanály dronov v priestore s polomerom až 1,5 km. Okrem toho je na vozidle nainštalovaný prieskumný optoelektronický komplex na monitorovanie a ovládanie techniky v podmienkach nulovej viditeľnosti.

 

Bojové stanovište operátora komplexu Rať

 

Verzia komplexu s kanónovou výzbrojou využíva diaľkovo ovládaný bojový modul s 30 mm kanónom a systémom riadenia detonácie projektilu v priestore cieľa, ktorý umožňuje fyzicky ničiť vzdušné hrozby na vzdialenosť až 4 km. Všetky zariadenia komplexu sú integrované do jedného inteligentného palubného informačného a riadiaceho systému. Údaje z prostriedkov detekcie a sledovania sú odosielané do centrálnej ústredne, systém spracováva parametre cieľa a ponúka operátorovi niekoľko možností ďalšieho postupu.
Okrem komplexu Rať v kanónovej a laserovej verzii Rostec predvádza na výstave Armija 2023 ďalšie najnovšie prostriedky boja proti bezpilotným lietadlám. Medzi exponátmi je antidronová puška Piščal-Pro od Roselektroniky – jedno z najľahších riešení na potlačenie dronov na trhu. Holding tiež predstavuje komplex Serp-VS5, ktorý poskytuje ochranu územia pred UAV vrátane roja dronov v okruhu do 5 km. Okrem toho je vystavený všesmerový komplex Kupol, ktorý nad chráneným objektom vytvára ochrannú pologuľu s polomerom minimálne 2 km, vo vnútri ktorej je zablokované ovládanie dronu.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov