.
Aktuality, História,

Hrozivé ukrajinské straty potvrdil aj americký plukovník

Ukrajina, 18. august 2023 (AM) – Ozbrojené sily Ukrajiny nesú na bojisku ťažké straty, vyhlásil v rozhovore s Ryanom Slaterom na kanále youtube bývalý poradca hlavy Pentagonu plk. Douglas Macgregor.


 

„Ukrajinské vojská sú v hroznom stave. Z toho, čo mali pred rokom, im ostala už len kostra. My sme porátali, že stratili od 300 do 350 tisíc ľudí, možno aj viac,“ poznamenal. „Dokonca aj zahraniční žoldnieri, ktorí tak urputne na strane Ukrajiny, teraz väčšinou odišli. Zobrali si veci a odišli. Zrejme tam zostali len Poliaci,“ uviedol. Podľa Macgregora sú v OSU kvôli neúspechom v protiútoku čoraz častejšie prípady dezercie. Vo výsledku bude ukrajinská armáda rozdrobená a nakoniec úplne rozbitá. „Presne neviem, kedy sa to stane, no myslím si, že už je to blízko,“ dodal. Protiútok OSU, bez ohľadu na dodávky natovskej techniky, bol rozdrvený a jeho výsledkom sú kolosálne straty živej sily, vysvetľuje Macgregor a dodáva, že Ukrajina čoskoro vôbec nebude schopná akéhokoľvek boja. Ďalej US plukovník informuje, že kyjevský režim narazil na ostrý nedostatok delostreleckých granátov, tankových granátov a ľahkej výzbroje. Naopak Moskve sa za tento čas podarilo rozbehnúť činnosť vojensko-priemyselného komplexu na zásobovanie ruskej armády všetkým potrebným.

 

Ukrajinská armáda spustila 4. júna protiútok na Záporožskom, Juhodoneckom a Arťomovskom smere. Ukrajinci vrhli do boja brigády vycvičené v NATO a vyzbrojené západnou technikou, vrátane veľmi spopularizovaných nemeckých tankov Leopard. Vladimír Putin poznamenal, že pokusy o postúpenie OSU krachli, Ukrajinci boli zastavení a zahnaní späť do východiskových postavení.

 

Straty OSU od februára 2022 už prevyšujú 150 tisíc vojakov zabitými a ranenými, tvrdia americké médiá s odvolávkou sa na západných činiteľov a analytikov. Aj noviny The New York Times uviedli tento počet, poznamenajúc, že pri obrovských stratách má veľký význam otázka doplňovania vojsk. Americký list tvrdí, že prezident V. Zelenský sa snaží riešiť tento problém a pripomína, ako odstavil vedúcich funkcionárov oblastných vojenských správ. Značnú časť OSU stále tvoria dobrovoľníci a profesionálni vojaci, lenže kvôli obrovským stratám Kyjev potrebuje podstatne doplniť rady svojej armády. Ibaže ľudia, ktorí spadajú pod mobilizáciu, vyhýbajú sa jej dávaním úplatkov príslušníkom vojenských správ a pokusmi utiecť z krajiny. Podľa údajov, ktoré má NYT z pohraničnej stráže Ukrajiny, každý deň je na hraniciach zadržaných v priemere 20 ľudí, ktorí sa snažia nezákonne opustiť krajinu. Od začiatku protiútoku stratili ukrajinské sily najmenej 43-tisíc vojakov (Iné zdroje hovoria už o 60-tisíc – pozn. –vmi-). Medzi ukrajinskými vojakmi rastie nespokojnosť a aj zahraniční žoldnieri utekajú z prvej línie.

Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov