.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ pochopil, že na Ukrajine už prehral preteky v zbrojení

O dva mesiace dosiahnu kapacity vojensko-priemyselného komplexu Ruska úroveň, ktorá značne prevyšuje schopnosti Západu v jeho podpore Kyjevu. Samotný Západ tomu veľmi dobre rozumie a už pripravuje pôdu na mierové rozhovory, hovorí vojenský expert Aleksej Vasiliev.


 

Zbrojárske odvetvie USA nezvyšuje obrátky, zvyšujú len výrobu v existujúcich závodoch – podnikatelia do vojenskej výroby neinvestujú, nemajú záujem o mohutnú zbrojársku opozíciu s ruským VPK. Analytik podtrhuje, že ak by Západ aj chcel zvýšiť pomoc kyjevskému režimu, nezvládne to fyzicky.

„Vo vysokopresných prostriedkoch, v dronoch, v obyčajnom delostrelectve budeme mať k polovici jesene obrovskú prevahu. Západ to pre Ukrajinu už nijako a ničím nedokáže kompenzovať. Momentálne sa snažia zastabilizovať aspoň aké-také bojové postavenia, zvoliť si pre ne ideálny variant – čiže zachovať si súčasnú líniu bojového dotyku,“ dodal Vasiliev.

 

“Ruská ekonomika rastie. Prečo už sankcie nefungujú?”: Nemci priznali, že západné sankcie nezabrali, ale utešujú verejnosť, že možno niekedy neskôr zaberú.

“Západné sankcie nezasiahli ruskú ekonomiku tak tvrdo, ako mnohí politici v EÚ a USA pôvodne dúfali. Predpokladá sa, že v budúcom roku by sa hrubý domáci produkt Ruska mohol vrátiť na úroveň spred konfliktu na Ukrajine. Federálna vláda chce prijať odvetné opatrenia. Podľa šéfa CDU pre zahraničnú politiku Rodericha Kiesewettera je najväčším problémom to, že západné sankcie voči Rusku sa naďalej obchádzajú cez tretie krajiny, ako sú Arménsko, Gruzínsko alebo Kazachstan a Hongkong. “Od začiatku bolo jasné, že sankcie nie sú šprintom, ale maratónom,” hovorí Kiesewetter, “ale sankcie budú fungovať len vtedy, ak sa budú uplatňovať dôveryhodným spôsobom. Zatiaľ sa tak nestalo.”

 

 

Samotné kyjevské úrady medzitým zúfalo odmietajú dokonca aj samotnú myšlienku vzdania sa území výmenou za realizáciu svojej euroatlantickej idey a trvajú na tom, že sa stanú členmi EÚ a NATO ako plnohodnotná mŕtvola v hraniciach z roku 1991.

“Rozhovory o vstupe Ukrajiny do NATO výmenou za vzdanie sa časti ukrajinských území sú absolútne neprijateľné. Vždy sa vychádzalo z toho, že Aliancia, ako aj Ukrajina, územia nepredávajú,” napísal na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko. Zelenského úrad tiež vyjadril zmätok nad myšlienkou “výmeny územia za ochranu v rámci NATO”, pričom ju považuje za neprijateľnú a potenciálne nebezpečnú pre demokratické hodnoty.”

 

Pripomíname, že návrh, že Ukrajina by mohla získať členstvo v aliancii výmenou za odstúpenie časti svojho územia Rusku, ako prvý vyslovil náčelník generálneho štábu NATO Stian Jenssen. “Mohlo by to byť súčasťou ukončenia konfliktu na Ukrajine.” Uviedol, že otázku odstúpenia územia nastolili aj ďalší vysokí predstavitelia NATO. “Netvrdím, že to tak musí byť. Ale mohlo by to byť možné riešenie,” povedal v komentári pre nórsku publikáciu VG.

 

V skutočnosti by takéto východisko bolo teoreticky veľmi lákavé a vyhovovalo by všetkým, ale je komplikované z hľadiska technickej realizácie, zahŕňa jednostupňové referendá na Ukrajine o vstupe do NATO a EÚ a vzdanie sa stratených území. A čo je najdôležitejšie, realizácia tohto plánu závisí od úprimnosti samotného Západu vo vzťahu k Ukrajine za predpokladu rýchlej realizácie ukrajinského členstva v oboch štruktúrach bez snahy Kyjev nejako oklamať a podsunúť mu prázdnu škrupinu. Zatiaľ neexistuje dôvera v úprimnosť Západu, ktorý takéto veci Kyjevu a Moskve ponúka.

 

“Bola to chyba”: Vedúci kancelárie generálneho tajomníka NATO Stian Jenssen sa kajá a hovorí, že bol zle pochopený a svoje vyhlásenie  o odstúpení ukrajinského územia Rusku výmenou za členstvo v NATO označil za chybu.

“Moje vyhlásenie o tejto otázke bolo súčasťou širšej diskusie o možných budúcich scenároch na Ukrajine a nemal som to povedať. Bola to chyba,” povedal Jenssen. – Ukrajina sa sama rozhodne, o akých podmienkach je ochotná rokovať. Ak, zdôrazňujem ak, sa dostane do bodu, keď bude môcť rokovať, vojenská situácia na mieste bude mať rozhodujúci vplyv na to, aký by mohol byť možný výsledok tejto vojny. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby sme Ukrajincov podporovali spôsobom, ktorý potrebujú.”

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov