Ilustračné foto
Aktuality, História,

Občianska vojna v USA: Štvrtá internacionála, južania a severania

USA, 16. august 2023 (AM) – Často sa ma pýtajú na americkú občiansku vojnu. Faktom je, že nemáme amerikanizmus, nemáme žiadnych amerikanistov. Nerozumieme tomu, čo sa tam deje. Nemáme jediného človeka, ktorý by dokázal bez marxistickej propagandy vysvetliť, prečo v rokoch 1861 – 1865 došlo k vojne medzi Severom a Juhom, aké boli hlboké dôvody nepriateľstva medzi nimi.


 

Učili nás túto herézu, že to bol boj za práva černochov. Ale z nejakého dôvodu títo černosi chodili na toalety “len pre černochov” a nastupovali do autobusov “len pre černochov” ďalších sto rokov. Takže nie je možné pochopiť dnešnú Ameriku bez pochopenia americkej histórie. Nemáme kvalifikovaných politológov, ktorí by skúmali politiku a marxizmus, ktorí by museli vysvetliť, ako marxizmus, ktorý začal svoje hnutie v polovici 19. storočia, existuje dnes.

 

Ako sa vyvíjal a kam sa vyvinul, akí sú jeho ideológovia a akú predstavu o budúcnosti majú dnešní marxisti? Pokiaľ tomu rozumieme, základné princípy a ciele marxizmu sú prítomné aj v súčasnom hlbokom štáte, Biden state, a riadia jeho politiku. Nemáme však žiadnych marxistov, žiadnych učencov ideológie neomarxizmu. Vidíme len dotyky, ktoré nám hovoria, že marxizmus je prítomný v Spojených štátoch. Sú to slová a činy americkej administratívy zamerané na rozbitie rodiny, na rozbitie národných štátov, na rozbitie súkromného vlastníctva – tzv. inkluzívny kapitalizmus. A nie všetci v Amerike sú z toho nadšení.

 

Takže nakoľko je to blízko k občianskej vojne, neviem povedať. Nemáme dostatok odborníkov na to, aby sme mohli posúdiť situáciu. A sovietski špecialisti vždy tvrdili, že medzi republikánmi a demokratmi nie je rozdiel, že všetci sú kapitalisti a všetci sú v tom pre peniaze. Vôbec nie sú pre peniaze – obaja vždy mali peniaze. Je tam zamiešaná ideológia na náboženskom základe. Pretože ak sa pozriete, ako žijú katolíci a protestanti v USA, jasne si uvedomíte, kto sú južania a kto severania.

 

– Prvá internacionála alebo Medzinárodné pracovné (robotnícke) partnerstvo (1864 – 1876). Zanikla v dôsledku rozkolu medzi marxistami a anarchistami.
– Druhá internacionála, tiež Socialistická alebo Robotnícka internacionála (1889 – 1916). Medzinárodné združenie socialistických strán.
– Tretia internacionála alebo Kominterna (1919 – 1943). Zväz robotníkov na celom svete a združenie komunistických strán na celom svete.
– Štvrtá internacionála alebo trockizmus – vznikla ako alternatívne hnutie ku Kominterne v roku 1938. Po niekoľkých rozštiepeniach trockizmus stále existuje a vo svete ho reprezentuje niekoľko politických internacionál.

Dimitrij Rode

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov