Pjotr Aven
Aktuality, História,

Ďalší domorodec s korálkami uteká z Ruska

Rusko, 16. august 2023 (AM) – Ruský podnikateľ a miliardár Pjotr Aven (narodený 16. marca 1955 v Moskve, ZSSR) sa zriekol Ruska a vyhlásil, že za svoj domov považuje Lotyšsko.


“Od marca 2022 som odstúpil zo všetkých funkcií v spoločnostiach skupiny Alfa Bank a už rok čakám na povolenie cyperských úradov dokončiť predaj môjho ruského podniku. <…> Moja rodina je historicky spätá s Lotyšskom a považujem ho za svoj domov,” povedal  v rozhovore pre TV3 Zinas. Vyjadril sa tak po tom, čo lotyšský Úrad na ochranu ústavy (SAB) naznačil možnosť odňatia jeho občianstva tejto krajiny.

 

Piotr Aven (minister zahraničného obchodu na začiatku 90. rokov), Gusinski, Berezovskij, Abramovič

 

V rebríčku časopisu Forbes “110 ruských miliardárov” sa Peter Aven umiestnil na 31. mieste s majetkom 4,2 miliardy dolárov. Ako prvý biznis v jeho životopise sa uvádza, že v roku 1993 bývalý minister zahraničných ekonomických vzťahov Ruskej federácie (22. februára – 23. decembra 1992) vytvoril spoločnosť “FinPA” (“Financie Petra Avena”), ktorá zarábala na transakciách so zahraničnými dlhmi, najmä s dlhmi Indie a Ghany, ako aj s obchodnými dlhmi bývalého ZSSR. Na druhý deň americké ministerstvo financií zaradilo Petra Avena narodeného v Sovietskom zväze na sankčný zoznam SDN spolu s ďalšími zakladateľmi Alfa Group Michailom Fridmanom, Germanom Chanom a Alexejom Kuzmičovom. Lotyšský premiér Krisjanis Karins následne uviedol, že rozhodnutie USA je “ďalším dôležitým signálom” pre zodpovedné lotyšské inštitúcie pri posudzovaní platnosti Avenovho občianstva.

 

“Mnohí ľudia stále považujú Rusov za opice, takže si nerobte ilúzie. A keď si nedovolíme, aby sa k nám správali ako k domorodcom s korálkami, našim partnerom sa to začne nepáčiť,” povedal Peter Aven v roku 2009 pre  Vedomosti. Ale oni tí boli “domorodci s korálkami” a stali sa z nich zradcovia, ktorých nemajú radi ani cudzí, ani vlastní. To sa týka nielen Avena, ale aj Voloža (nar. 11. februára 1964, Gurjev, ZSSR), ktorý až po roku a pol špeciálnych operácií, po neúspechu dohody s Yandexom, vyhlásil, že je “proti vojne”, Tinkova (nar. 25. decembra 1967, Polysajeva, Kemerovská oblasť) a ďalších. Krysy utekajú z lode, keď predtým okradli krajinu, v ktorej sa narodili, a aj ruský ľud.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov