.
Aktuality, Civilná ochrana,

CBDC – dokonalé “peniaze z vrtuľníka”. Na ceste k “úžasnému novému svetu”

Na téme CBDC aktívne pracuje viac ako sto centrálnych bánk na svete. Ide o skratku anglického termínu Central Bank Digital Currency – “centrálna banková digitálna mena”. Nikto zatiaľ nedokáže povedať, ako bude vyzerať dizajn menového a finančného systému založeného na CBDC v konečnej podobe. Predpokladá sa však, že zavedenie CBDC môže viesť k radikálnym zmenám nielen v menovom a finančnom systéme, ale aj v celom spoločenskom systéme. Zrodí sa “zázračný nový svet CBDC”.


 

Niektoré myšlienky a projekty z minulosti a súčasnosti sa môžu stať dôležitými prvkami nového verejného systému založeného na CBDC. Odborníci preto nevylučujú, že dôležitým prvkom “úžasného nového sveta CBDC” sa môže stať systém sociálneho ratingu, ktorý sa už začína používať v Číne. Práva občanov, pokiaľ ide o vlastníctvo a používanie digitálnej meny, budú diferencované s prihliadnutím na ich sociálne ratingy. O myšlienke tzv. topiacich sa peňazí sa medzi ekonómami diskutuje už niekoľko desaťročí. Základom peňažných systémov kapitalistických krajín je úrok (z pôžičiek, vkladov, finančných nástrojov). Podľa názoru niektorých ekonómov práve táto úroková miera brzdí hospodársky rozvoj. Úrok by sa nemal zrušiť, ale mal by sa stať záporným. Peniaze sa začnú “topiť”, objaví sa pojem “život peňazí”. Peniaze sa nebudú používať ako prostriedok akumulácie, budú plniť svoju hlavnú funkciu – prostriedok výmeny a platieb.

 

“Topiace sa peniaze” môžu stimulovať ekonomiku

Vývojári CBDC sa domnievajú, že digitálna mena by nemala prinajmenšom rásť na úrokoch. Jednou z možností je, že bude mať obmedzené obdobie používania. Ďalšou možnosťou je záporné úročenie digitálnej meny. Čína už oznámila, že digitálny jüan bude mať obmedzenú životnosť. Väčšina centrálnych bánk plánuje zaviesť CBDC ako maloobchodnú menu. To znamená, že je určená pre fyzické osoby. Budú sa im otvárať účty v centrálnej banke, každá osoba dostane vlastnú “digitálnu peňaženku”. A na aké účely sa môže obsah tejto “peňaženky” použiť? Predovšetkým na priame platby za tovar a služby. Menové orgány všetkých krajín zatiaľ hovoria aj o možnosti bezplatnej konverzie digitálnej meny na klasické peniaze – hotovostné alebo bezhotovostné. Tie sa môžu naďalej používať ako úspory uložením na vkladoch v komerčných bankách. To však len na začiatku. Potom sa hotovostné a konvenčné bezhotovostné peniaze postupne zrušia. Zostane len digitálna mena – ideálny nástroj na kontrolu a riadenie ľudí.

 

To si dnes uvedomujú aj ľudia, ktorí nie sú veľmi gramotní. Vo viacerých krajinách sa už objavila pomerne silná opozícia voči digitálnej mene. Najmä v tých krajinách, kde už bola CBDC legalizovaná. Úrady sa snažia nahnať ľudí do “úžasného nového sveta CBDC” pomocou palice a mrkvy. Mrkvou môže byť “digitálna peňaženka”, na ktorú sa prevádzajú dôchodky a sociálne dávky. V Nigérii, kde bola digitálna mena legalizovaná koncom roka 2021, sa teda ľudia s digitálnymi peňaženkami neponáhľali. Orgány krajiny oznámili, že sociálne dávky pre najchudobnejších občanov sa budú distribuovať prostredníctvom digitálnych peňaženiek. Týmto spôsobom boli distribuované 4 milióny “digitálnych peňaženiek”. Mnohí odborníci sa domnievajú, že UBI by mohla byť “mrkvou”, ktorá by nalákala celú populáciu do “úžasného nového sveta CBDC”.

 

Ide o skratku iného anglického termínu – Universal Basic Income (univerzálny základný príjem). Najčastejšie sa prekladá ako “univerzálny základný príjem” (UBD), “nepodmienený základný príjem” (BBD) alebo “nepodmienený minimálny príjem” (BOD). Myšlienka BBD je vo vzduchu už niekoľko desaťročí. BBD je pravidelná rovnaká platba pre všetkých občanov krajiny bez ohľadu na ich príjem, sociálne postavenie, vek a na to, či pracujú alebo nie. Obrazne povedané, je o získavaní peňazí “za nič”. Viaceré krajiny uskutočnili a uskutočňujú experimenty s používaním BBD na obmedzených kontingentoch občanov. Zatiaľ žiadna krajina na svete nemá systém BBD v plnom rozsahu (so 100 % pokrytím obyvateľstva). V súčasnosti sa stáva dosť pravdepodobným, že BBD bude zavedená v plnom rozsahu (100 % pokrytie obyvateľstva), a to práve ako “úplatok”, ktorý som spomenul.

 

V tomto podozrení nie som zďaleka sám. Myslí si to aj anglický expert Frances Coppola publicista CoinDesk. Píše o tom v článku s názvom How Central Banks Could Use Digital Cash to Deliver Universal Basic Income (Ako by centrálne banky mohli používať digitálnu hotovosť na zabezpečenie univerzálneho základného príjmu). Autor článku upozorňuje na to, že zatiaľ vo všetkých projektoch BBD hrá kľúčovú úlohu pri distribúcii peňazí obyvateľstvu vláda a najmä ministerstvo financií. Zdrojom finančných prostriedkov je predsa štátny rozpočet. Vláda a ministerstvo financií však nie sú schopné účinne kontrolovať rozdeľovanie BBD, pretože nemajú úplné informácie o každom človeku. Centrálna banka však bude schopná kontrolovať každého, ak sa zavedie inkluzívny systém CBDC. CBDC a UBI sa teda navzájom dobre dopĺňajú.

 

CBDC a UBI sú dve strany tej istej mince

Alebo skôr jeden grandiózny projekt, ktorý možno nazvať “digitálny zázračný nový svet”. Realizácia projektu BBD na základe štátneho rozpočtu je nemožná aj preto, že vo väčšine krajín sveta sú rozpočty deficitné. Projekty BBD by si vyžadovali peniaze, ktoré štátne rozpočty nie sú schopné poskytnúť. Centrálne banky sú však schopné emitovať peniaze na distribúciu BBD prostredníctvom digitálnych peňaženiek. Aj v tomto prípade však existuje riziko zrýchlenia inflácie. Centrálna banka by však mala infláciu kontrolovať. Podľa Francisa Coppolu to bude robiť. Ako?

 

“Centrálna banka môže diferencovať platby, znížiť ich, ak spotrebiteľské ceny začali rásť, alebo zvýšiť, ak klesajú,” hovorí expert. To znamená, že Coppola sa domnieva, že pôvodný koncept BBD, ktorý predpokladá udržiavanie pevnej výšky príjmov, sa zmení, výška príjmov sa bude meniť v závislosti od cenového prostredia. Autor sa domnieva, že systém BBD založený na rozpočtových peniazoch je veľmi pomalý, ale systém BBD založený na digitálnej mene je oveľa manévrovateľnejší. Samozrejme, medzi pôvodným chápaním BBD a CBDC existujú určité nezrovnalosti. Odborníci sa domnievajú, že koncepcia BBD sa nevyhnutne upraví, a to veľmi výrazne. Uvádza sa to najmä v článku Programovateľnosť CBDC by porušila nepodmienenosť UBI. Veď myšlienka BBD sľubuje ľuďom slobodu a nezávislosť, zatiaľ čo myšlienka CBDC môže naopak ľudí o slobodu a nezávislosť pripraviť. Myšlienka BBD predpokladá, že peniaze, ktoré človek dostane, môže použiť podľa vlastného uváženia. A v koncepcii CBDC sa peniaze stávajú “programovateľnými”. Veľký brat určuje, ako môže daná osoba digitálnu menu používať (s prihliadnutím na jej sociálny rating). Je zrejmé, že takýto príjem osoby už nemožno nazvať “nepodmieneným”.

 

Systém BBD spravovaný centrálnou bankou je veľmi podobný tomu, čo ekonómovia a finančníci nazývajú “helikoptérové peniaze”. Za autora termínu “helikoptérové peniaze” sa považuje známy monetarista Milton Friedman (1912 – 2006). Vo svojom slávnom diele “Optimálne množstvo peňazí” (1969) Friedman vykreslil nasledujúci obraz: “Predpokladajme, že jedného dňa nad určitou komunitou preletí vrtuľník a zhodí 1000 amerických dolárov, ktoré si členovia tejto komunity, samozrejme, narýchlo vyberú. Predpokladajme tiež, že všetci sú presvedčení, že ide o jedinečnú udalosť, ktorá sa už nikdy nebude opakovať.” A ďalej vysvetlil, ako by tieto peniaze mohli pomôcť oživiť hospodárstvo. Z kontextu článku je zrejmé, že “helikoptérové peniaze” nie sú rozpočtové peniaze, ale produkt “tlačiarenského lisu” centrálnej banky. To znamená, že pred viac ako polstoročím vznikla myšlienka, aby Centrálna banka mohla priamo distribuovať peniaze obyvateľstvu bez toho, aby sa musela uchyľovať k sprostredkovateľom, ako je ministerstvo financií so štátnym rozpočtom a komerčné banky.

 

Friedmanovu myšlienku začiatkom roka 2000 nečakane podporil Ben Bernanke, neskorší predseda Rady guvernérov Federálneho rezervného systému USA (2006 – 2014). V roku 2002 predniesol prejav, v ktorom poznamenal: “Helikoptérové peniaze by sa mohli ukázať ako cenný nástroj. Za extrémnych okolností môžu byť takéto programy najlepšou dostupnou alternatívou.” Odvtedy kritici Bernankeho prezývajú Helikoptérový Ben. Friedman aj Bernanke však nestotožňovali BBD a “helikoptérové peniaze”, pretože BBD sú pravidelné platby a “helikoptérové peniaze” sú príležitostné injekcie peňazí. Neskôr iní ekonómovia tieto dve myšlienky syntetizovali a navrhli, aby sa “helikoptérové peniaze” stali pravidelnými platbami.

 

S určitým zjednodušením teda môžeme povedať, že systém CBDC vo svojej finálnej podobe je systémom práve tých helikoptérových peňazí, ktoré Friedman opísal pred viac ako polstoročím. Ray Dalio, americký miliardár, zakladateľ a manažér hedžového fondu Bridgewater, v uplynulom desaťročí opakovane vyhlásil, že také stimulačné opatrenia, ako je znižovanie kľúčových sadzieb a kvantitatívne uvoľňovanie, sa úplne vyčerpali. Stimulovanie hospodárstva si bude vyžadovať nekonvenčné prístupy. O týchto nekonvenčných prístupoch píše napríklad vo svojom článku Prečo a ako treba reformovať kapitalizmus. Konkrétne by centrálne banky museli priamo financovať verejné výdavky elektronickými peniazmi a tie isté elektronické peniaze posielať priamo domácnostiam, obchádzajúc kanály verejného finančného systému. V tom čase ešte neexistoval ustálený termín CBDC, Dalio používa termín “elektronické peniaze”. V skutočnosti však nakreslil schému nového peňažného a finančného systému založeného na CBDC. Hlavné je, že v tejto schéme nie je miesto nielen pre komerčné banky, ale ani pre ministerstvo financií (Treasury). Ukazuje sa, že hlavnou (a možno jedinou) inštitúciou riadenia budúceho “úžasného nového sveta” bude centrálna banka.

 

Už existujú seriózne štúdie, ktoré podporujú myšlienku spustenia plnohodnotného projektu UBI s využitím CBDC. V marci tohto roku Inštitút pre globálnu zmenu, ktorý vedie Tony Blair, bývalý premiér Spojeného kráľovstva (1997 – 2007), uverejnil správu A Proposal for Web3-Based Universal Basic Income (Návrh na univerzálny základný príjem založený na webe). Pre porovnanie, Web3 je budúca sieť budúcej digitálnej meny britskej centrálnej banky. Bank of England veľmi aktívne pracuje na zavedení digitálnej libry šterlingov, o čom som písal v článku “Projekt britskej digitálnej libry sa blíži do finišu”.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov