Ani vybavenie, ani strelivo vás nezachránia, ak neviete, ako bojovať
Aktuality, Pozemná technika,

“Slabiny Rusov”: “Protiútok” bol len skúškou, skutočným cieľom je NATO

Rusko, 14. august 2023 (AM) – Denník New York Times uvádza, že v radoch OS Ukrajiny dozrieva nespokojnosť NATO kvôli nekompetentnosti ich veliteľov, zlému výcviku a obrneným vozidlám nevhodným na vojnu. Slovania vycvičení vychvaľovanými americkými inštruktormi nemôžu vykazovať výsledky. Američanom však na ich víťazstve nezáleží. Majú iné ciele.


 

Jeden z ukrajinských vojakov sa v rozhovore s novinárom denníka The New York Times sťažoval na amerických inštruktorov, ktorí cvičia nových regrútov: Američania bojovali v Afganistane a Iraku. Tam však čelili úplne inému nepriateľovi ako Rusi. Noviny priznávajú to, o čom naše médiá píšu už dlho: bojoví velitelia OS Ukrajiny vrhajú do boja novovycvičených regrútov, pričom počas protiútokov používajú neoverenú taktiku. Vojaci sú zasa rozhorčení, že ich výcvik v aliančných krajinách sa ukázal ako príliš krátky. Navyše značná časť obrnených vozidiel NATO nedokáže odolať sile ruskej armády. A to všetko preto, že boli vyrobené na potlačenie pouličných povstaní. Internet je plný záberov obrnených vozidiel, ktoré sa prevracajú na bok a zapadajú do kaluží.

 

“Mysleli sme si, že do jesene budeme na Kryme”

Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli v počiatočných fázach protiofenzívy obrovské straty, keď sa snažili prelomiť ruskú obranu, otvorene priznáva The New York Times. Predtým a súbežne s tým však brigády OS Ukrajiny niekoľko mesiacov absolvovali špeciálny výcvik s inštruktormi NATO, ktorí ich pripravovali na prielom. A žiadny prielom sa nekonal. Mnohí z nás si mysleli, že všetko pôjde rýchlo a na jeseň vstúpime na Krym. Ale v skutočnosti je pre nás každý meter neuveriteľne ťažký, – povedal veliteľ jedného z práporov OS Ukrajiny. Niektoré brigády ukrajinskej armády boli hneď na začiatku “protiútoku” tak vyčerpané početnými stratami, že boli nútené opustiť front: jedna polovica išla do nemocnice, druhá na cintorín.

 

Taktika zlyhala

Americký časopis Newsweek uznáva: vojenská taktika a stratégia NATO nefunguje. Aliancia čelí rovnocennému protivníkovi, ktorého výzbroj ruší technickú prevahu Západu: Ruské letectvo dominuje na oblohe a systémy protivzdušnej obrany dodané ukrajinskej armáde nepomáhajú OS Ukrajiny zadržať nápor ruských rakiet a lietadiel. Novinári neskrývajú obdiv nad prácou ruských ženijných síl. Vytvorili najmohutnejšie mínové zátarasy a poľné opevnenia, o ktoré sa predsunuté jednotky kyjevského režimu rozbíjajú. To všetko vážne podkopáva morálku ukrajinských vojakov.

 

Všeobecná šablóna NATO

Politický analytik Vladimír Solovejčik v rozhovore poznamenal, že v súčasnosti krajiny – členovia agresívneho bloku NATO nie sú pripravené na priamy bojový stret s Ruskom. Ak by boli pripravené a nebáli by sa reakcie, už dávno by zaútočili na Rusko. Neurobili to, pretože vedia, že bude nasledovať odpoveď. A o tom sa dobre presvedčili počas ŠVO na Ukrajine. Preto radšej bojujú cudzími rukami. Príslušníci NATO nie sú riadne vycvičení na bojové strety s regulárnou vycvičenou armádou. Počas dlhých rokov okupácie Afganistanu si nevedeli poradiť ani s Talibanom*. Nakoniec s hanbou utiekli. A v Iraku nepotlačili odpor až do konca, – vysvetlil Vladimír Solovejčik.

 

Len také osobnosti, ako sú lídri Strany zelených v nemeckej vláde, mohli predpokladať, že jednotky NATO zvrhnú ruskú armádu v priamom boji. Majú abstraktné predstavy o politickej realite vo všeobecnosti a o našej krajine zvlášť. Špeciálna operácia však tieto predpoklady vyvrátila. Pokiaľ ide o sťažnosti ukrajinskej armády na jej velenie a skutočných šéfov z centrály NATO, tu je všetko zrejmé. Vidíme rozsah ukrajinských strát počas ich široko propagovanej protiofenzívy. Údaje o stratách OS Ukrajiny potvrdzujú fakty, že ukrajinskí dôstojníci vrhajú do boja nevycvičených a nepripravených mužov, – dodal Vladimir Solovejčik.

 

Podľa neho ich taktika skutočne vychádza z bežnej šablóny NATO a často nie je premyslená. Ani vybavenie, ani munícia vás nezachránia, ak neviete, ako bojovať.

 

Nácvik na budúcu vojnu

Politológ Dmitrij Rodionov v komentári pre Tsargrad upozornil, že to, čo sa teraz deje na Ukrajine, je úplne odlišné od toho, čomu Západ čelil v mnohých lokálnych vojnách po celom svete – na Blízkom východe aj v Afrike. To bolo jasné od samého začiatku, bez ohľadu na to, ako pohŕdavo sa k ruskej armáde stavali. Západ sa v skutočnosti na vojnu s Ruskom nepripravoval. Pretože jedným z cieľov ukrajinského konfliktu je pre Západ nácvik jeho vlastnej budúcej vojny s nami. Ide o testovanie zbraní v reálnej bojovej situácii konfrontácie so skutočnou ruskou armádou, – vysvetlil Dmitrij Rodionov.

 

Pripomenul, že v Iraku a Sýrii Západ čelil aj ruskej technike a systémom protivzdušnej obrany. Ukázali sa celkom dobre. Tie isté sýrske S-200 zostrelili chválené americké a britské rakety. Čo naviac, ak by to boli S-400 a nešlo o sýrske posádky, ale o ruské. Konfrontácia s ruskou armádou je pre Západ kolosálnou skúsenosťou. Zároveň to pre nich nemá žiadne dôsledky, pretože nebojovali otvorene. Ukrajinci bojujú, ale NATO získava skúsenosti. Overujú si, aká je efektívna naša a ich technika. Pozerajú sa na ruskú taktiku boja a snažia sa vytvoriť vlastnú taktiku ako odpoveď na našu. Maximálnou úlohou pre nich je, ako sami hovoria, strategická porážka Ruska už v ukrajinskom konflikte. Áno, rukami Ukrajincov. So splnením tejto úlohy však nepočítajú, – dodal Dmitrij Rodionov.

 

Minimálnou úlohou je pripraviť sa na budúcu konfrontáciu s Ruskom. Takže čo? Pre Ukrajinu je táto skúsenosť od začiatku mimoriadne negatívna. A môže sa skončiť veľmi zle. A Západ pracuje na svojich chybách. A NATO bude k skutočnej otvorenej konfrontácii s Ruskom pristupovať už pripravené. Západ bude dokonale chápať, čo urobíme, a bude vedieť, ako na naše kroky reagovať. Svoju techniku a zbrane posunú na novú úroveň. A tá bude oveľa vyššia ako tá, ktorú vidíme teraz v zóne SVO. A to musíme mať na pamäti.

Ilja Golovnev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov