2S18 Pat-S
Aktuality, Pozemná technika,

Posilní sa ruské delostrelectvo sovietskym patom? Vývoj delostrelectva na ukrajinskom bojisku a vo svete

Týždeň od zverejnenia predchádzajúceho článku o delostrelectve sa objavovali novinky hlavne v Rusku.


 

1. Oživenie projektu 2S18 Pat-S alebo bluf?

Objavilo sa video, ktorého analýza zabrala západným analytikom zhruba dva dni. Na tankovom prepravníku sa objavil neznámy ruský samohybný delostrelecký komplex, predpokladalo sa, že pôjde o verziu samohybného delo-mínometu 2S31 Vena. Základnou odlišnosťou bola prítomnosť brzdovratného zariadenia, video bolo dôsledne snímané tak, aby nebolo vidieť koniec hlavne a prípadnú úsťovú brzdu.

 

Nakoniec sa podarilo identifikovať 2S18 Pat-S, sovietsky technicky úspešný pokus vytvoriť ľahké samohybné obojživelné delo na podvozku bojového vozidla pechoty BMP-3. Opustil Pat Vojensko-historické múzeum delostrelectva v Petrohrade?
Dnes západní experti dôsledne predpokladajú, že by to bola len predzvesť jeho sériovej výroby, keďže v Rusku sa o tom verejne diskutovalo už dva mesiace. Delo by mohlo nahradiť 122 mm samohybnú húfnicu 2S1 Gvozdika.

 

Prispelo k tomu aj vyjadrenie výrobcu BMP-3, závodu Kurganmašzavod: „Prebieha modernizácia samohybných delostreleckých jednotiek na báze modernizovaného podvozku BMP-3. Tieto vozidlá vybavené 120 mm mínometom (experimentálne konštrukčné dielo „Vena”) a 152 mm delom môžu výrazne zvýšiť efektivitu motorizovaných streleckých útvarov.”

 

Vývoj sovietskeho samohybného dela 2S18 Pat-S prebiehal do polovice 80. rokov 20. storočia súbežne s jeho ťahanou verziou 2A61 Pat-B, priniesol sľubné výsledky, avšak na konci éry superveľmoci ZSSR. Prostriedky na financovanie jeho sériovej výroby sa vtedy už nenašli, dnes sa zdá, že by vhodne doplnil po určitej modernizácii delostrelectvo súčasných ruských ozbrojených síl.
V 80. rokoch mal dĺžku 6,9 m a hmotnosť 18,7 tony. Motor s výkonom 450 hp umožňoval jazdu maximálnou rýchlosťou 70 km/h, na pásovom podvozku.

 

Húfnica 2A63, ktorou bol 2S18 Pat-S vtedy vyzbrojený, dovoľovala použiť muníciu kalibru 152,4 mm určenú predovšetkým delám ML-20, D-1 a D-20. Dostrel týmito granátmi bol 15-15,2 km a zásoba streliva 35 kusov. Možnosť priamej streľby aj paľby vrchnou skupinou uhlov.

 

Dnes by pripadal do úvahy väčší dostrel, pôvodná balistika sa údajne najviac podobala delu ML-20. To bolo jedno rozhodujúce sovietske delo Veľkej vlasteneckej vojny, ktorého význam sa dnes snaží pripomínať historik Isajev. Vymyslel si pre to mem „Kde je ML-20, tam je víťazstvo.” Delo ML-20 má súčasné Rusko stále na sklade v množstve minimálne 100 kusov ale bojovo ich zatiaľ nepoužilo.

 

Uvidíme, či to Rusko s oživením sovietskeho projektu myslí vážne, určitým svätým grálom ruských konštruktérov bol vývoj samohybného výsadkového dela kalibru 152,4 mm. Zdá sa, že aj Zauralec-D zlyhal.

 

2S18 Pat-S:

 

 

2. Yavuz – nová konkurencia pre Zuzanu 2 a Evu z Turecka

Turecká firma MKE sa chce zúčastniť výberu nového samohybného dela kalibru 155 mm pre brazílsku armádu v počte 36 kusov, kde sa očakáva konkurencia francúzskeho samohybného dela 6×6 Caesar a izraelského 8×8 ATMOS.
Turecký výrobok má mať dĺžku 10,8 m, šírku 2,6 m a výšku 4,1 m pri hmotnosti 32 ton. Húfnica kalibru 155 mm má dĺžku 52 kalibrov a umožňuje dostrel 40 km. Vozidlo 6×6 prepravuje 18 granátov, kadencia je 4-6 výstrelov za minútu. Dojazd je 600 km a maximálne rýchlosť 90 km/h.

 

Turecké delo Yavuz

 

3. Garde pre Maľvu sa volá Floks
Na ukrajinskom bojisku sa má súbežne s o samohybnou húfnicou 2S43 Maľva predstaviť ďalší ruský samohybný mínomet kalibru 120 mm 2S40 Floks (2S40 Phlox), ktorý má modernú koncepciu a predstavuje delo-mínomet schopný priamej streľby na opancierovanom podvozku Ural-4320 6×6.

 

Pôjde o veľmi nebezpečnú zbraň, schopnú použiť akúkoľvek delostreleckú mínu kalibru 120 mm ruskej aj západnej proveniencie s dostrelom do 7,5 km, navádzanú mínu KM-8 Graň na vzdialenosť 9 km, navádzaný granát Kitolov-2M na vzdialenosť 10 km a širokú škálu granátov kalibru 120 mm na vzdialenosť do 13 km. Pre vozidlo sú k dispozícii aj protitankové kumulatívne granáty HEAT, predfragmentované vysokovýbušné HE-FRAG a dymové granáty.

 

Na vozidle sa údajne prepravuje až 80 kusov munície (56 kusov na 2S12 Sani), z čoho je 28 pripravených na použitie. Rýchlosť streľby sa odhaduje na 8-10 výstrelov za minútu.

 

Na vlastnú obranu slúži zbraňová stanica s veľkokalibrovým guľometom Kord, kalibru 12,7×108 mm.
Kým samohybných mínometov 2S12 Sani malo Rusko do začiatku špeciálnej vojenskej operácie vyše 675 v aktívnej službe a 500 v rezervách a tento rok zdvojnásobilo ich výrobu oproti vlaňajšku, počet mínometov 2S40 Floks je ťažké odhadnúť.

 

Jedinečné video o samohybnom mínomete 2S40 Floks:

 

4. Množstvo Krabov je neobmedzené
V predchádzajúcom článku autor odmietol špekulovať o tom, koľko poľských samohybných húfnic AHS Krab sa vyrobí, koľko sa už vyrobilo, koľko sa dodalo na Ukrajinu a uviedol len doložený počet 15 zničených a 3 poškodených kusov do 14.6.2023 – zhruba začiatku ukrajinskej ofenzívy.

 

Týždeň trvalo, kým vystúpil poľský premiér Mateusz Morawiecki s plánom investovať 800 miliónov zlotých (196 miliónov USD) do rozšírenia výroby týchto samohybných diel.

 

Uviedol: “Len pre Kraby. Kraby, Kraby a ďalšie Kraby. Sú to vynikajúce húfnice, ktoré sa dnes osvedčujú na bojovom poli. Na ktoré objednávky zadávajú nielen Ukrajinci. Máme zákazky z mnohých iných smerov, no potrebujeme ich aj pre vlastnú potrebu. A preto tu, v Bumare, bude táto produkcia určite výrazne posilnená.”

 

Ako už bolo spomenuté minule, AHS Krab je hybrid podvozku juhokórejskej samohybnej húfnice K9 Thunder, veže britskej samohybnej húfnice AS-90 Braveheart, francúzskej hlavne firmy Nexter Systems s dĺžkou 52 kalibrov a poľského systému riadenia paľby WB Electronics Topaz. Dostrel je 30 – 42 km podľa použitej munície, ktorej sa preváža 40 kusov. Húfnica váži 48 ton.

 

Zničenie samohybnej húfnice AHS Krab ruským dronom Lancet:

 

5. Sériová výroba samohybného dela 2S35 Koalícia-SV
Podľa posledných správ beží v Rusku sériová výroba samohybných diel 2S35 Koalícia-SV. To znie takmer neuveriteľne nielen preto, že štátne skúšky neboli ukončené. Ale aj preto, koľko už štátne skúšky trvajú. Bývalá dvojhlavňová verzia je už v kategórii filmov pre pamätníkov, jednohlavňová sa dobre vynímal na Červenom námestí počas prehliadok ku Dňu víťazstva rovnako dlho ako tank Armata. Ak by sa 2S35 ocitla na bojisku, dominovala by všetkým samohybným húfniciam kalibru 152,4 a 155 mm. Má dostrel obyčajným granátom 70 km a kadenciu 10 rán za minútu v jednohlavňovej verzii. Niečo už o tomto samohybnom dele bolo treba povedať.

 

2S35 Koalícia -SV:

 

6. USA proti KĽDR na ukrajinskom bojisku?

USA oznámili zvýšenie dodávok munície kalibru 155 mm Ukrajine. Dostala už 2 milióny granátov od USA, hlavne však z rezerv. Nová výroba dávala skromných 14 000 kusov mesačne, čo sa teraz zvýšilo na 24 000. Perspektíva na rok 2024 je 80 000 amerických 155 mm granátov mesačne. Ukrajinci musia vydržať. Rusi možno nie. Objavilo sa na sociálnej sieti video zdielané ruským vojakom, ktorý zjavne používal muníciu vyrobenú v KĽDR. Ak táto munícia nie je pozostatok z dodávok Wagneru, možno uvidíme priamy súboj priemyselných potenciálov USA a KĽDR. Výsledok je dopredu nemožné predvídať, z éry „pandémie” majú USA skúsenosti s núteným zatváraním zábavných parkov. Tým by sa uvoľnili mohutné kádrové rezervy.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov