Tváre víťazstva – sovietske ostreľovačky – Natália Kovšová a Mária Polivanová
Aktuality, História,

Skúsené sovietske ostreľovačky v Novgorodskej oblasti bojovali do posledného muža

Rusko, 15. august 2023 (AM) – 14. augusta 1942 počas prudkých bojov s nacistami pri obci Sutoki v Novgorodskej oblasti zomreli statočnou smrťou vynikajúce sovietske ostreľovačky – Natália Kovšová a Mária Polivanová. Legendárny tandem vznikol krátko po začiatku Veľkej vlasteneckej vojny. Dievčatá, ktoré pracovali v leteckom priemysle a snívali o štúdiu na vysokej škole, sa prihlásili na front ako dobrovoľníčky napriek možnosti získať “rezerváciu” a evakuovať sa z Moskvy. Zúčastnili sa na budovaní obranných línií pri Moskve a zároveň vytvorili skupinu ostreľovačov. Natália a Mária počítali zabitých hitlerovcov na desiatky. Na jar 1942 boli dievčatá – ostreľovačky nielen skúsenými bojovníčkami, ale cvičili aj nových regrútov.


 

Štrnásteho augusta sa nacistickí útočníci, vybití z opevnení severne od rieky Robya, pokúšali získať späť svoje stratené pozície a podnikali jeden zúrivý protiútok za druhým. Proti nepriateľovi bola vysunutá ostreľovačská skupina 528. streleckého pluku, v ktorej boli Natália Kovšova a Mária Polivanová. Dlho úspešne zvládala svoju úlohu, ale nepriateľ dokázal stiahnuť rezervy. Po jednom z ďalších nemeckých útokov bola takmer celá skupina vrátane veliteľa zničená. Natália prevzala velenie a rozhodla sa bojovať do posledného muža. V istom okamihu dokázali vzdorovať len Kovšová a Polivanová. Dievčatá strieľali, kým im nedošla munícia. Keď dovolili nepriateľovi priblížiť sa, vyhodili do vzduchu granátmi seba aj nemeckých nacistických vojakov, ktorí ich obkľúčili. Natália a Mária mali len 21 a 19 rokov. Za tento čin bol dievčatám 14. februára 1943 posmrtne udelený titul Hrdina Sovietskeho zväzu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov