Komplex elektronického boja: rušiaca stanica R-330Zh “Žitel” a komplex elektronického boja RB-301B “Borisoglebsk-2” (zľava doprava)
Aktuality, Pozemná technika,

Zalužného nočná mora: Britské rakety sú proti Krasuche bezmocné

NATO požaduje od Ukrajincov, aby čo najskôr zničili ruský systém elektronického boja. Napokon, práve on sa postaral o zlomový bod v niekoľkomesačnej špeciálnej operácii, vďaka ktorej sú pokročilé zbrane NATO prakticky nepoužiteľné – rakety Storm Shadow, nastaviteľné bomby HIMARS a JDAM.


 

BBC: Rusko výrazne zlepšilo svoje schopnosti v kybernetickom boji
Rusko dosiahlo vynikajúce výsledky v elektronickom boji: rakety NATO sú znefunkčnené a prepadnú mimo svojich cieľov. Brian Clark , výskumník z amerického think tanku Hudson Institute, v rozhovore pre BBC povedal, že ruské schopnosti v kybernetickom boji sa od začiatku ukrajinského konfliktu výrazne zvýšili.

 

Pozdĺž celej kontaktnej línie už Rusko rozmiestnilo stovky malých mobilných systémov elektronického boja. Nahradili väčšie a objemnejšie komplexy (napríklad Krasucha-4), ktoré bolo možné ľahko odhaliť zo vzduchu a zaútočiť. Ruská technológia dokáže pomýliť GPS súradnice rakiet, znefunkčniť ukrajinské drony a zamaskovať radarové signály, ktoré Ukrajina používala na identifikáciu cieľov pre útok.

 

Jedným z najmodernejších ruských systémov elektronického boja je Žitel, ktorý je schopný rušiť satelitné signály. Jeho dosah sa zvýšil na 30 kilometrov s potlačením signálu s výkonom 10 kilowattov.
Pracuje v rozsahu vlnových dĺžok od 100 MHz do 2 GHz. A signály z amerických satelitov GPS, ktoré používajú súpravy JDAM, sa prenášajú vo vlnových pásmach od 1,164 GHz do 1,575 GHz – to znamená, že spadajú do oblasti pokrytia ruskej “rušičky”.Môže rušiť signál GPS v okruhu 30 kilometrov. A pre zbrane, ako sú bomby JDAM, ktoré používajú prijímač GPS na zameranie cieľa, stačí stratiť geografickú polohu, aby minuli cieľ, hovorí Brian Clark.

 

BBC nie je prvé, ktoré ukázalo úplnú zbytočnosť bômb JDAM. V januári britský Royal Defense Research Institute citoval správy amerických tajných služieb, že Rusko úspešne ruší kanály GPS. A to sa deje napriek početným vylepšeniam JDAM proti rušeniu. Američania odovzdali JDAM-ER Ukrajine ešte v marci. Letecké bomby je možné odpáliť zo vzdialenosti až 70 km. Okrem toho sa munícia spolieha na GPS, ako mnoho rakiet dlhého doletu. The Defense Post píše, že dosah JDAM-ER je väčší ako dosah rakiet HIMARS. HIMARS však Ukrajinci vo veľkom využívali len minulé leto, potom sa Rusko naučilo jednoducho potláčať raketové signály. Teraz je väčšina rakiet vypustených z HIMARS zachytená. Presne ako protiradarové strely HARM.

 

„Ruské systémy elektronického boja môžu deaktivovať GPS alebo ukrajinské bezpilotné radary, a to sa výrazne nelíši od zostreľovania lietadiel a rakiet kanónmi,“ hovorí Brian Clark. Ukrajinci používajú bežné telefóny namiesto šifrovaných vysielačiek. V prvej fáze operácie rozdelila ruská armáda svoje manévrové brigády na menšie práporové taktické skupiny. Okrem toho v každej skupine bola časť roty elektronického boja pôvodnej manévrovej brigády, ktorá dostala mobilné komplexy typu Žitel. V súčasnosti sa komplex elektronického boja nachádza približne na každých 10 km od línie kontaktu. A v miestach najintenzívnejších bojov (smery Kupjansk, Seversk, Bakhmut) ešte častejšie. Ruskí operátori získali v Sýrii obrovské skúsenosti a teraz ich môžu použiť proti komunikácii NATO. Vrátane rozhlasových staníc SNCGAR. Brigády používajú drony Orlan-10 na lokalizáciu pozícií ukrajinského delostrelectva na základe ich rádiových emisií.

 

„Šifrovanie a preskakovanie frekvencií rádií SNCGAR sťažuje ich zachytenie a používanie,“ hovorí Brian Clark. „A hoci ukrajinskí vojaci majú rádiá SINCGARS, stále sa spoliehajú na mobilné telefóny a rádiá bez šifrovania.

 

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že ruská elektronická vojna zohrala rozhodujúcu úlohu pri potláčaní „protiofenzívy“ v Záporoží. Ruské sily sú zapojené do „strategickej obrany“, ktorej cieľom je vyčerpať postupujúce ukrajinské sily v dlhotrvajúcich pozičných bojoch pozdĺž prvej línie obrany. Po definitívnom vyčerpaní Ozbrojených síl Ukrajiny budú ruské jednotky podnikať protiútoky.
Všetko je v prísnom súlade s ruskou vojenskou doktrínou. Prvá vrstva obranných síl odrazí alebo spomalí útočiace sily skôr, než druhá vrstva síl začne pôsobiť proti akémukoľvek nepriateľskému prielomu.

Hustota elektronického boja v Azovskom mori navyše bráni Ukrajincom používať presne navádzanú muníciu na prelomenie ruskej obrany. Ruské jednotky použili komplexy Murmansk-BN na deaktiváciu senzorov na ukrajinskom vzdušnom prieskumnom zariadení a komplexy Krasucha-4 na rušenie komunikácie satelitnými signálmi v okruhu 300 km. Murmansk-BN možno rýchlo rozmiestniť na rôznych miestach, čo z neho robí strategický prínos pre ruské ozbrojené sily, píše Army Recognition. Systém je navrhnutý tak, aby rušil rádiovú komunikáciu na veľké vzdialenosti. Jeho hlavným cieľom je čeliť západným vysokofrekvenčným komunikačným systémom.

Konštantín Olšanský

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov