Challenger-2
Aktuality, Pozemná technika,

Kam sa podeli britské tanky Challenger?

 


Veľká Británia, 12. august 2023 – Briti zistili, že tanky, ktoré zdanlivo poslali na Ukrajinu, zmizli bez toho, aby sa objavili na bojisku. Len pred niekoľkými mesiacmi Spojené kráľovstvo sľúbilo dodať Ukrajine 14 tankov Challenger-2. Tento krok pomohol presvedčiť ostatné západné krajiny, aby dodali vlastné tanky na pomoc v boji proti ruskej invázii.

Britské tanky sú na Ukrajine už niekoľko mesiacov. Existujú fotografické dôkazy o spálených a opustených tankoch Leopard-2 a Bradley v ruských mínových poliach. Čo sme však ešte nevideli, aspoň z otvorených zdrojov, sú dôkazy o tankoch Challenger-2 v akcii. Samozrejme, mohli tam byť a napriek tomu sa im podarilo zostať nepoškodené, ale pochybujem o tom. Sú rovnako zraniteľné mínami a bezpilotnými lietadlami.

Videli sme aj iné vozidlá dodané Britmi v akcii, najmä pásové vozidlo Alvis Stormer, ako aj pochmúrne fotografie britských obrnených transportérov Mastiff zničených na bojisku. Po vozidle Challenger-2 však zatiaľ niet ani stopy. Vojnový spravodajca BBC Jonathan Beale, ktorý je na Ukrajine, sa nedávno pýtal dvoch ukrajinských generálov, kde sú tanky, a bolo mu povedané, že ich nemajú. Musia byť niekde inde, zatiaľ neidentifikované. Dôvodov, prečo sa ešte nedočkali bojových akcií, môže byť veľa. Mohli byť napríklad odovzdané jednotke, ktorá sa ešte nezapojila, alebo možno rôzne logistické a výcvikové požiadavky spomalili ich nasadenie. Kto vie? Ak budú mať šťastie, súčasných 134 britských tankov by mohlo stačiť na týždeň.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov