N. Modi, V. Putin a Si Ťin-pching v Samarkande
Aktuality, História,

De-dolarizácia: presun vplyvu z USA na krajiny BRICS

Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) vyvíjajú novú menovú jednotku, ktorá by mala konkurovať doláru ako globálnej rezervnej mene. Vedúci predstavitelia krajín BRICS sa tento mesiac stretnú v Južnej Afrike, aby o tejto otázke opäť diskutovali. Potreba novej globálnej meny vznikla v dôsledku zbrojenia amerického dolára v podobe sankcií a obchodných vojen. Mnohé krajiny sa usilujú o väčšiu nezávislosť od finančného systému USA. Prečo je však dolár v súčasnosti stále svetovou rezervnou menou?


 

Po skončení druhej svetovej vojny sa spojenci zišli v Bretton Woods a určili americký dolár za hlavnú svetovú rezervnú menu. Bol naviazaný na zlato za 35 dolárov za uncu. V roku 1971 sa však dolár kvôli nedostatočným zlatým rezervám USA stal menovou jednotkou nepodmienenou zlatom. O niekoľko ďalších rokov neskôr sa minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger stretol so saudskoarabským kráľom Fajsalom, aby s ním prediskutoval systém petrodolára. Spojené štáty súhlasili s poskytnutím vojenskej podpory a na oplátku sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaviazala obchodovať s ropou na svetových trhoch v amerických dolároch. Tým sa vytvoril umelý dopyt – krajiny, ktoré nakupujú ropu, potrebovali doláre. Týmto spôsobom sa zabezpečila dominancia americkej meny. Dominancia dolára sa však môže skončiť.

 

V roku 2021 podpísali Saudská Arábia a Rusko dohodu o vojenskej spolupráci. Spojené štáty už nie sú jediným garantom bezpečnosti kráľovstva. Okrem toho na tohtoročnom Svetovom ekonomickom fóre v Davose saudskoarabský minister financií Mohammed Al-Jadaan povedal, že jeho krajina je otvorená obchodovaniu v iných menách ako dolár, čo sa nestalo už takmer päťdesiat rokov. Začali sa objavovať aj ďalšie náznaky dedolarizácie. Na samite BRICS v roku 2022 ruský prezident Vladimir Putin povedal, že združenie pracuje na vytvorení “medzinárodnej rezervnej meny”. Táto téma bude na programe 15. samitu BRICS v auguste.

 

Hovorí sa, že mena BRICS bude krytá zlatom – pôjde o historický návrat k zlatému štandardu, ktorý zabezpečí stabilitu novej meny. Centrálne banky skutočne hromadia zlaté rezervy. Podľa Svetovej rady pre zlato pri MMF najväčšie nákupy zlata v prvých dvoch mesiacoch roku 2023 uskutočnili Singapur (51,4 tony), Turecko (45,5 tony), Čína (39,8 tony), Rusko (31,1 tony) a India (2,8 tony). Krajiny BRICS zrejme hromadia zlato v rámci príprav na zavedenie novej meny (mimochodom, všimnite si, že Turecko podalo žiadosť o vstup do tohto bloku). Medzitým pozorujeme pokles podielu dolárov v rezervách centrálnych bánk, o čom svedčia údaje MMF o štruktúre oficiálnych medzinárodných rezerv (IMF COFER).

 

Štáty sa usilujú o vytvorenie nového medzinárodného systému. Spojené štáty boli celé desaťročia považované za svetového hegemóna. Na krajiny BRICS však v súčasnosti pripadá 40 % svetovej populácie a 31,5 % svetového HDP. Medzitým sa krajiny G7 (USA, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Spojené kráľovstvo) podieľajú na svetovom HDP 30,7 %. BRICS je sebestačné zoskupenie, ktorého členovia môžu navzájom obchodovať bez závislosti od USA. To môže byť plán Číny vzhľadom na rozsah iniciatívy Pásmo a cesta, najväčšieho infraštruktúrneho projektu v histórii, ktorý prepojí Áziu a Afriku, Európu a Južnú Ameriku. Spojené štáty boli jednoznačne vynechané.

 

Hoci vzťahy Číny a Indie balansujú medzi détente a antagonizmom, oba štáty sú ochotné spolupracovať. India napríklad investuje do projektov Pásmo a cesta nepriamo prostredníctvom Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry, Novej rozvojovej banky a Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Okrem toho sedem z trinástich krajín OPEC vstúpilo alebo požiadalo o členstvo v BRICS a všetci členovia OPEC sa zúčastňujú na projektoch Pásmo a cesta. Vidíme, ako sa formuje budúce geopolitické a hospodárske usporiadanie, zatiaľ čo USA zostávajú na vedľajšej koľaji. Keďže závislosť od dolára klesá, centrálne banky sa začnú zbavovať dolárových rezerv. To povedie k hyperinflácii, prudkému nárastu kľúčových sadzieb s cieľom kompenzovať zníženú kúpnu silu, poklesu hodnoty aktív, čo ďalej urýchli úpadok USA. Trend de-dolarizácie je zrejmý, ale nemožno ho považovať za jedinečný. K vzostupu a zániku impérií a rezervných mien dochádzalo v priebehu celej histórie, od holandského impéria a guldenov po britské impérium a libru šterlingov, a teraz sú na rade USA a dolár. Zmeny vo svetovom usporiadaní sú nevyhnutné a je možné, že nastal čas BRICS.

Michael Roach

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov