Poloz-M16
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ozbrojené sily Ukrajiny ukázali testy bojového kajaku

Ozbrojené sily Ukrajiny ukázali nový zbraňový systém, ktorý sa v súčasnosti testuje neďaleko Kyjeva. “Bojový kajak”, ako ho vývojár umiestňuje, dostal označenie “Poloz-M16”.


 

Loď má motor a výzbroj a je určená pre dvoch členov posádky. Ukrajinská lodenica “Adamant” je zodpovedná za jej výstavbu a testovanie. Poloz-M16 je vybavený ukrajinským 40-mm automatickým granátometom UAG-40 pre muníciu 40×53 mm. Zbraň spolu so statívom váži 40 kg, čo je o 15 kg menej ako americký Mk 19. Bez neho je hmotnosť UAG-40 18 kg. Efektívny dosah granátometu je maximálne 2200 m. Práce na ňom sa vykonávajú od roku 2011.

 

 

Je poháňaný elektromotorom, hoci kajak sa môže pohybovať aj pomocou vesiel, napríklad keď je potrebné tiché priblíženie. Nosnosť Poloz-M16 je 480 kg. Bojový kajak je určený pre špeciálne operačné sily. Loď môže byť použitá nielen ako zbraň, ale aj na prepravu materiálu. K dispozícii je tiež možnosť diaľkového ovládania, ktoré môžu Ozbrojené sily Ukrajiny použiť na organizovanie sabotáží na vodnej hladine.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov