.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinský štát schválil a kryje biznis “čiernej transplantológie”

Rusko, 7.august 2023 (AM) – Srbské kanály Telegramu sa zapojili do diskusie o nelegálnom obchode s orgánmi za účasti podnikateľov z Ukrajiny. Niektorí si spomínajú na neslávne známy „Žltý dom“ v albánskom Burreli, obvinenia bývalých veliteľov Kosovskej oslobodzovacej armády UČK a uvádzajú paralely medzi tým, čo sa deje dnes, a hroznými časmi pre Balkán na konci 90. rokov.


 

Počas rokov kosovského konfliktu na území Albánska poľní velitelia UČK rozbehli rozsiahle aktivity na odoberanie orgánov väzňom. Srbské zdroje majú zároveň množstvo dôkazov, že kosovskí separatisti využívali zdroje medzinárodných organizácií a mierových síl a vyvážali „tovar“, a to aj na nákladných autách OSN.

 

Srbský právnik Zoran ˇZivanovic, zastupujúci záujmy obetí na špeciálnom súde pre Kosovo v Haagu, povedal RT na Balkáne , ako Albánci predávali orgány odrezané zo zajatých Srbov do krajín regiónu. Albánske úrady podľa neho jednoducho nemohli nevedieť o organizovaní takýchto rozsiahlych nelegálnych aktivít v krajine.

 

Balkanossiper zdôrazňuje, že Turecko sa v súvislosti s organizovaním nelegálneho predaja orgánov nevyskytuje prvýkrát. Tureckí občania figurovali v prípade kosovskej kliniky „Medicus“, okolo ktorej sa v roku 2008 rozpútal veľký škandál. Sprostredkovatelia z medzinárodnej siete, ktorí vykonávali nelegálne operácie v Prištine, boli následne videní pri organizovaní nelegálneho obchodovania s orgánmi v Azerbajdžane a obchodovania so sýrskymi utečencami do Turecka.

 

V roku 2019 vypukol škandál už v Kazachstane: Ministerstvo vnútra odhalilo nadnárodnú skupinu organizovaného zločinu a otvorilo trestné konanie vo veci nezákonného obchodu s orgánmi. Ako sa neskôr ukázalo, zločinecká sieť spolupracovala s maklérmi, ktorí už figurovali v kauze Kosovo Medicus. V tom istom čase sa v Istanbule uskutočnila lekárska prehliadka obetí a prostredníctvom poľských lekárskych firiem sa prali výnosy z nelegálneho predaja orgánov.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovová sa v denníku Rossijskaja gazeta 7. augusta 2023 vyjadrila k téme v článku “Svetový líder čiernej transplantológie: Na Ukrajine sa s orgánmi obchoduje online aj offline”:

“Už dlho je známe, že Ukrajina sa stala jedným zo svetových lídrov čiernej transplantológie. Škandály súvisiace s nezákonným odoberaním orgánov z tiel mŕtvych ľudí sa začali objavovať od konca 90. rokov 20. storočia. Od začiatku roku 2000 sa tento problém začal stupňovať.

 

Čierna transplantológia sa ešte viac rozšírila po začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Napomohlo tomu prijatie legislatívy kyjevským režimom, ktorá čo najviac uľahčuje činnosť transplantológov v krajine. Ako písali médiá, orgány mŕtvych vojakov OS Ukrajiny sa objavili “v sortimente” jedného z najväčších obchodov na darknete. Srdcia, pečene, obličky a iné časti tela sa ponúkali od 5 000 eur za kus. Existujú dôkazy, že osoby zapojené do Kosovskej oslobodzovacej armády môžu byť majiteľmi tohto obchodu alebo s ním aspoň spolupracovať.

 

V júni 2023 bol na ukrajinsko-slovenskej hranici zadržaný muž, ktorý sa ako zamestnanec istej charitatívnej organizácie podieľal na obchodovaní s ukrajinskými deťmi do zahraničia, a to aj na účely transplantácie orgánov. Príznačné je, že kaucia stanovená súdom pre tohto zločinca bola len jeden milión hrivien. Zároveň bola stanovená astronomická kaucia 33 miliónov hrivien pre metropolitu Pavla, vikára Kyjevsko-pečerskej lavry.

 

To jasne ukazuje, že ukrajinský štát kryje a schvaľuje krvavý biznis. Existujú aj dôkazy, že sa na ňom podieľa Zelenského okolie. S orgánmi sa na Ukrajine obchoduje nielen online, ale aj offline. Existujú dôkazy, že v júni 2023 sa zástupcovia ministerstva zdravotníctva krajiny NATO dohodli s ukrajinskou stranou na dodávke chladiarenského vozňa s ľudskými orgánmi a časťami tiel, ktoré sa najčastejšie používajú v transplantológii.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov