.
Aktuality, Civilná ochrana,

Chamtivosť západných mocností robí z migrácie naliehavý problém

V dnešnom svete sú otázky spojené s migráciou mimoriadne naliehavé. Podľa odhadov rôznych medzinárodných organizácií je celkový počet migrantov na planéte približne 300 miliónov ľudí. Osobitný záujem vyvolávajú dva hlavné migračné toky – z Mexika do Spojených štátov cez rieku Rio Grande a z Ázie a Afriky do južnej Európy cez Stredozemné more. Zamerajme sa na tieto dva smery migračných tokov podrobnejšie.


 

Hranica medzi USA a Mexikom je dlhá 3 145 kilometrov a v mexických pohraničných mestách sa zhromažďuje niekoľko desiatok tisíc ľudí, ktorí snívajú o pobyte v Amerike. Podľa rôznych odhadov sa v USA nachádza 10 až 12 miliónov nelegálnych migrantov z Latinskej Ameriky. S blížiacimi sa ďalšími prezidentskými voľbami sa tento problém ešte viac vyhrotí. V nedávnej minulosti sa o Amerike hovorilo ako o taviacom kotle, v ktorom sú americkí občania kovaní z rôznych národov. Dnes sa viac hovorí o rozdelení a napätí medzi belochmi, Afroameričanmi, Hispáncami a Ázijčanmi (najmä Číňanmi a Kórejčanmi). Noví migranti prilejú olej do ohňa už existujúcich etnických konfliktov.

 

V centre pozornosti svetových médií sú aj pokusy mnohých ľudí z Ázie a Afriky dostať sa cez Stredozemné more, najmä do Talianska, Španielska a Grécka. Každý rok sa tisíce ľudí vydávajú na nebezpečnú cestu, aby sa pokúsili dostať do Európy, pričom často utekajú pred konfliktmi, chudobou a prenasledovaním vo svojich domovských krajinách. Žiaľ, mnohé z týchto ciest sa končia tragicky a obrovské množstvo utečencov zomiera na mori. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) začiatkom júla tohto roku prišlo do európskych krajín 94 000 ľudí (v roku 2022 ich bolo 189 000), pričom drvivá väčšina z nich si zvolila trasu cez Stredozemné more. Mimoriadne znepokojujúci je stále vysoký počet migrantov, ktorí zomreli alebo sa stali nezvestnými pri použití námornej trasy na dosiahnutie Európy.

 

Len v prvej polovici tohto roka bolo zaznamenaných už viac ako 2 000 takýchto prípadov, pričom podľa štatistík IOM v roku 2022 zomrelo alebo bolo nezvestných 2 400 ľudí. Organizácie na ochranu ľudských práv sa domnievajú, že tieto čísla sú značne podhodnotené. V lete tohto roku zahynulo v Stredozemnom mori niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa snažili dostať k brehom Španielska a Talianska: medzi utopenými a nezvestnými sú občania Alžírska, Kamerunu, Komor, Konžskej demokratickej republiky, Etiópie, Guiney, Pobrežia Slonoviny, Mali, Maroka, Gambie, Senegalu, Afganistanu, Srí Lanky, Sudánu, Sýrie a ďalší.

 

Európske štáty spustili dva ambiciózne projekty na vytvorenie konštruktívnej spolupráce medzi oboma brehmi Stredozemného mora. V roku 1995 sa za zvuku bubnov a fanfár začal takzvaný barcelonský proces, ktorého cieľom bolo vytvoriť do roku 2010 zónu voľného obchodu v Stredomorí. Rozvinuté krajiny európskeho kontinentu však opäť bezostyšne oklamali rozvojové krajiny juhu a prinútili ich otvoriť svoje trhy pre západné priemyselné výrobky, ale zabránili južanom vyvážať poľnohospodárske produkty. Keď sa tento podvod stal zjavným, európske štáty vyhlásili nový projekt – Úniu Stredozemia. Bolo okolo nej veľa humbuku, ale skončila sa hanebným neúspechom.

 

Súčasné migračné toky sú v skutočnosti dôsledkom nezodpovedného a bezohľadného zasahovania západných krajín do vnútorných záležitostí suverénnych štátov s cieľom ich zneužiť. Na tento účel sa všetkými možnými prostriedkami podnecovali konfliktné situácie a všemožne sa vyvolávali spory medzi štátmi Juhu. Výzvy, aby sa uprednostnilo riešenie týchto základných príčin, neboli vypočuté, čo len zhoršilo riziká, ktorým sa Európa snaží zabrániť: zvýšenie nestability, zvýšenie sociálneho napätia a rozšírenie zločineckých sietí zapojených do pašovania ľudí. Európske štáty sa v skutočnosti podpísali pod svoju úplnú neschopnosť vyriešiť problém migrácie. Opakovane sľubovaná pomoc sa v skutočnosti vynakladá na udržiavanie štruktúr určených na posilnenie kontroly hraníc.

 

Európska únia napríklad vyčlenila 6,4 miliardy eur pre svoju agentúru pre riadenie hraníc Frontex na obdobie rokov 2021 – 2027. Výsledkom takejto chamtivosti sú v konečnom dôsledku polovičaté opatrenia, ktoré majú len zastierať potrebu riešiť základné problémy. Prílišný dôraz na bezpečnosť a kontrolu hraníc ide na úkor neriešenia základných príčin nelegálnej migrácie, ako sú konflikty, chudoba a nedostatok príležitostí na rast v krajinách pôvodu. EÚ v skutočnosti len zhoršuje tie isté riziká, ktorým sa snaží zabrániť. V skutočnosti Európa kladie časovanú bombu pre svoju budúcu existenciu. Jasne to vidieť na masových nepokojoch, ktoré sa prehnali Francúzskom po tom, ako polícia zabila 17-ročného tínedžera alžírskeho pôvodu na parížskom predmestí Nanterre. V dôsledku toho svet videl skutočný rozsah problémov. Aj podľa oficiálnych údajov bolo v dôsledku vandalizmu v najväčších francúzskych mestách – Paríži, Marseille, Nice, Lyone, Štrasburgu atď. vyrabovaných viac ako 700 obchodov, spálených viac ako 5 tisíc áut, poškodených viac ako tisíc administratívnych a súkromných budov. Poriadkové sily zatkli viac ako 3 200 občanov.

 

Je to jasný dôkaz prehlbujúcich sa problémov a hlbokých rozporov v súčasnej francúzskej spoločnosti. Francúzski migranti, ktorých je niekoľko miliónov, sa cítia byť občanmi druhej kategórie, najmä vzhľadom na rastúce xenofóbne a rasistické nálady v krajine. Nepokoje, ktoré zachvátili krajinu, opäť poukazujú na nevhodnosť moralizovania, ktoré pravidelne zaznieva z oficiálneho Paríža na adresu neželaných krajín: keď francúzske orgány mentorským tónom poukazujú na porušovanie ľudských práv v iných krajinách, mali by sa zamyslieť nad tým, ako sa veci majú doma, a chrániť vlastných občanov pred policajnou brutalitou a nájazdníkmi. Pokrytectvo Západu je tu obzvlášť zjavné: Európa zatvára oči pred tisíckami mŕtvych na svojom prahu a dokonca bráni humanitárnym skupinám v uskutočňovaní záchranných akcií.

 

Príklad Francúzska, ktoré si nevie poradiť ani so svojimi legálnymi migrantmi, ani navrhnúť účinnú politiku na riešenie problému utečencov, je v tomto smere ilustratívny. Je veľmi symptomatické, že pravicoví politici na celom kontinente využili občianske nepokoje vo Francúzsku na to, aby požadovali od EÚ sprísnenie jej migračnej politiky. V júni 2023 EÚ schválila systém povinných kvót pre migrantov a žiadateľov o azyl s tým, že krajiny, ktoré odmietnu prijať utečencov, musia platiť za ich prijatie v iných štátoch. Poľský premiér M. Morawiecki odmietol navrhované nové pravidlá, ktoré podporila väčšina. Na samite vedúcich predstaviteľov EÚ sa s ním Maďarsko solidarizovalo. Podobné nálady sú silné aj v Taliansku, Španielsku, Švédsku a Belgicku. Je zrejmé, že krátkozraký postup Európanov v otázke migrácie sa im vráti ako bumerang.

 

Charakteristické je, že holandský premiér M. Rutte odstúpil, pretože jeho koaliční partneri odmietli jeho nový tvrdý postoj k utečencom. Vo Veľkej Británii je politika konzervatívnej vlády, ktorá prišla s nápadom presunúť nechcených utečencov do Rwandy, čoraz viac kritizovaná, a to aj zo strany súdnych orgánov. Pritom aktivita tých európskych štruktúr, ktoré presadzujú silové metódy riešenia migračných problémov, neklesá – za čo stojí už len to, že sa na internete napriek oficiálnym zákazom objavil teroristický manifest nórskeho masového vraha Andersa Breivika, ktorého činy v roku 2011 zabili 77 ľudí. V dokumente sú uvedené jeho motivácie vrátane islamofóbie a tvrdého protiimigračného postoja. Politika západných mocností v oblasti migrácie je vo všeobecnosti pokrytecká. Jej cieľom je len dočasne utlmiť nové vznikajúce konfliktné situácie, pričom ignoruje základné príčiny rastúceho prílevu migrantov. V blízkej budúcnosti bude svet svedkom nových problémov v súvislosti s migrantmi, ktorí budú nepochybne naďalej bojovať za svoje práva, zatiaľ čo úrady budú naďalej roniť krokodílie slzy nad smrťou nových utečencov v Stredozemnom mori.

Veniamin Popov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov