.
Aktuality, História,

V obci Prebilovci “zabití dvakrát”

Bosna, 7.august 2023 (AM) – 6. augusta 1941 chorvátski ustašovci zabili viac ako 600 obyvateľov obce Prebilovci. Boli to väčšinou ženy a deti. Obec Prebilovci sa v súčasnosti nachádza v Bosne a Hercegovine. Počet jej obyvateľov je 61. Počas druhej svetovej vojny bola obec Prebilovci dejiskom jedného z najhorších zločinov spáchaných ustašovcami, stúpencami bábkového “Nezávislého štátu Chorvátsko”


 

Dňa 6. augusta 1941 ustašovci v obci zmasakrovali 600 civilistov. Takmer všetky ženy a deti z dediny boli hodené do jamy Golubinka. V priebehu toho istého mesiaca bolo zabitých ďalších 200 ľudí. V obci, kde pred druhou svetovou vojnou žilo viac ako 1000 ľudí, ustašovci úplne zničili 52 rodín. V roku 1941 zostalo v obci Prebilovci nažive len 172 ľudí, ktorí boli v čase ustašovských zverstiev väčšinou na fronte. Tým sa však utrpenie srbskej dediny v rukách ustašovcov neskončilo. V júni 1992 počas operácie Čaganљ, ktorú si Chorváti dnes pripomínajú ako “Lipanjske zore”, vstúpili do dediny Prebilovci chorvátske polovojenské jednotky a vypálili ju do tla. Počas operácie bolo zabitých päťdesiat srbských civilistov a pozostatky obetí teroru NDH z roku 1941 boli vyzývavo spálené. Chorvátske vojsko trikrát vyhodilo do vzduchu dedinský kostol a hroby obetí, až kým neboli úplne zničené. Odvtedy sa o zavraždených obyvateľoch obce Prebilovci hovorí ako o “dvakrát zavraždených” – v roku 1941 a v roku 1992. Srbská pravoslávna cirkev si pripomína obete ako svätých mučeníkov z Prebiloviec.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov